Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

Глава 2 Аналіз чинників внутрішнього середовища підприємства

 

2.1Организационно-економическая характеристика підприємства «>ПекарняХлебков»

>Муниципальное підприємство хлібопекарської промисловості «>ПекарняХлебков» Новосибірській (що називається надалі Підприємство) створене відповідність до Цивільним Кодексом Російської Федерації.

Підприємство є комерційної організацією, ненаделенной правом власника за закріпленим його майном, які у віданні Комітету з управлінню муніципальним майном Адміністрації Новосибірського району, що називається надалі «Власник».

«Підприємство» керується своєї діяльності законодавством Російської Федерації, законодавством та інші правовими актами Новосибірській області, нормативними правовими актами Адміністрації Новосибірській області й Статутом підприємства.

Засновником підприємства є Адміністрація Новосибірській області.

Підприємство є юридичною особою, має самостійний баланс, може від імені отримувати й здійснювати майнові і немайнові права, нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем у суді. Підприємство діє основі господарського розрахунку і самофінансування.

Місце перебування підприємства: 630097, Новосибірська область, р. Новосибірськ, вул.Бердское шосе 156.

Підприємство створене цілях виробництва хліба і низки хлібобулочні вироби, і навіть надання послуг за дотримання санітарним нормам й виконання вимог, з задоволення потреб населення за високій контрацептивній культурі обслуговування, спрямоване на максимальне отримання прибутку.

Підприємство здійснює такі види діяльності:

Оптова торгівля хліба і низки хлібобулочні вироби.

На підприємстві «>ПекарняХлебков» утворилася лінійна структура управління. Лінійний керівник координує, контролює й відповідає за результати виконання всієї діяльності підприємства. Одразу 2.1 відбито лінійна структура управління підприємством.

Малюнок 2.1 - Організаційна структура управління для підприємства «>ПекарняХлебков»

Підприємство розміщено з відривом 15 км від міста, що перешкоджає постачання за торгових точках хліба. Це збільшує собівартість продукції з порівнянню з конкурентами, бо затрати про поставки продукції збільшено через відкликання великим витрачанням ПММ, швидким зносом автотранспорту.

«>ПекарняХлебков» - підприємство хлібопекарської промисловості, призначене для хліба і низки його реалізації на торгові точки р. Новосибірська. Режим роботи підприємства – цілодобовий, без вихідних свят, що дозволяє забезпечувати населення свіжої продукцією.

 Основне завдання підприємства є:

- задоволення попиту населення, як у асортименту, і за якістю товарів;

- організація відповідного рівня обслуговування покупців з наданням різноманітних послуг.

Різні боку збутової, постачальницькою і легальною фінансовою діяльності підприємства отримують закінчену грошову оцінку у системі показників фінансових результатів.

Обсяг випущеної продукції підприємством «>ПекарняХлебков» в 2009 року становив 3445 тис. крб., що менше, ніж у 2008 року на 1346,5 тис. крб., зниження обсягу випущеної продукції становило 28,2%. Збитки підприємства склали 650 тис. крб. і перевищили цей показник 2008 року в 263 тис. крб., тобто зросли на 68%.

>Материалоотдача знизилася за аналізований період 16,7% і становить в 2009 року 2 рубля, цебто в кожен карбованець, вкладений в матеріали виробництва продукції 2009 році - одержали 2 рубля виручки, що менше на 40 копійок проти 2008 роком.

Продуктивність праці працівників у 2009 року знизилася п'ять%, що становить 6,5 тис. крб. одного працюючого. Витрати на оплату праці працівників знизилися пропорційно зниження середньоспискової чисельності підприємства міста і склали 345,6 тис. крб., що у відносному вимірі становило 24,3%. Негативним моментом позначається те, що за зміни продуктивність праці в менший бік середня вести не змінилася, що дозволяє зробити висновок про неефективність системи оплати праці в підприємстві. Гадаю, у разі має місцеуравнительность у розподілі, незначні розбіжності у диференціації доходів від праці робітників і фахівців, працівників різною кваліфікації. У цілому нині розмір доходів працюючих від праці слабко залежить від результатів праці.

При аналізі господарську діяльність підприємства привертає факт абсолютного зниження собівартості продукції, проте, провівши аналіз собівартості продукції співвідношенні до обсягу випуску продукції, ми також спостерігаємо, збільшення собівартості продукції підприємства на 10,1%. Абсолютна зниження продукції в результаті зниження обсягів виробництва.

Ця ситуація виникла для підприємства «>ПекарняХлебков» невипадково. Нині адміністрація р. Новосибірська перебуває у ситуації гострий дефіцит бюджету. Багато соціальних програм скорочені під впливом нестачі фінансування, з чим пов'язане загальне невдоволення населення, підвищення соціальної напруги. У такій ситуації Адміністрація р. Новосибірська, будучи власником цього підприємства, не дає підвищувати керівництву підприємства відпускні ціни на всі своєї продукції, побоюючись соціальних невдоволень, а водночас витрати її виробництво зростають у значному темпі. Звісно, ця ситуація хороша споживачам, які доброзичливо ставляться до невисоку ціну нахлебопродукцию і що відрізняється її якості.

За адміністративного регулювання цін собі на хліб дотацій підприємство немає, що б'є по отримання прибутку підприємством, і можливості розширювати виробництво.

У такій ситуації основний стратегією поведінки фірми над ринком стане базова стратегія виживання і комплекс супутніх їй заходів.

2.2 Аналіз внутрішнього потенціалу реалізація комплексу маркетингу для підприємства «>ПекарняХлебков»

Умовою розробки конкурентної стратегії є оцінка та аналіз власних можливостей фірми, її конкурентоспроможності та виробничого потенціалу. Фірма повинен мати можливість протистояти конкуренції із боку інших підприємств, тобто. бути конкурентоспроможної.

Конкурентоспроможність фірми визначається її ринковим потенціалом, достатнім, аби утримати чи розширити зайняту нею частку ринку за умов конкурентної боротьби.

Потенціал фірми – комплекс її можливостей, які забезпечують конкурентна перевага над ринком і досягнення поставлених стратегічних цілей (таблиця 2.2).

Таблиця 2.1 – Схема елементів потенціалу підприємства

Виробничий чи торговельно-збутовий потенціал

Фінансово-кредитна потенціал

Імідж фірми

Товарні ресурси, і

 якість товарів

Науково-технічний (інноваційний) потенціал

Інвестиційний

потенціал

Трудові ресурси

Управлінська і інформаційно- аналітичний потенціал

>Бенч-маркетинг

Розглянемо деякі особливо значимі підприємствам блоки елементів потенціалу підприємства «>ПекарняХлебков». До нихотнесем: виробничий потенціал підприємства, фінансово- кредитний потенціал, працю, товарні ресурси, і якість товарів, імідж фірми.

Виробничий потенціал. Виробнича потужність підприємства визначається обсягом продукції, виробленої за одиницю часу (малюнок 2.1).

Малюнок 2.2 – Завантаження виробничих потужностей підприємства «>ПекарняХлебков» 2007-го - 2009 рр., %

Аналіз динаміки завантаження устаткування показав, що протягом аналізованого періоду завантаження виробничих потужностей знижувалася у зв'язку з зменшенням випуску продукції. Так було в 2008 року порівняно з 2007 роком завантаження устаткування зменшилася на 12,25%, в 2009 року порівняно з 2008 роком – на 0,75% .

Аналіз динаміки використання виробничих потужностей показав збільшення змісту невикористовуваних виробничих потужностей у змісті виробничих потужностей. Так було в 2008 року порівняно з 2007 роком частка змісту невикористовуваних потужностей у загальному витратах збільшилася на 2,3%, в 2008 року порівняно з 2008 роком аналогічний показник збільшився на 3,4%. Протягом усього аналізованого періоду простежується зростання невикористовуваних підприємством виробничих площ, і зниження використовуваних площ. Ця динаміка стала можлива внаслідок зниження обсягу виробництва готової продукції уже згадуваному періоді.

У бік погіршення змінилися технологічні показники виробництва хліба. Так, відповідно до виробничимотчетам, в 2008 року вихід готової продукції становив 140%. У 2009 року вихід готової продукції становив 126%, тобто зменшився на 14%, що призвело до перевитрати сировини за результатами року на 130 тис. крб. Відсоток зниження виходу готової продукції має своє підґрунтя:

За технологією виготовлення хліба на випічку використовують борошно,вилежанную складі від 100 днів. Підприємство «>ПекарняХлебков», які мають запасів сировини складі, використовує для випічки борошно,вилежанную 5-10 днів, що зумовлює різкого зменшення виходу готової продукції, збільшення собівартості продукції.

Для доставки готової своєї продукції реалізацію м. Новосибірськ, на відстань 15 км. в підприємства є спеціальний автомобіль для підвезення хліба до торгових точках. Проте, враховуючи, що працює без вихідних доставка хліба виробляється щодня, цього недостатньо. Автомобіль потребує ремонту, і цей час підприємство змушене вироблятинаем автотранспорту із боку. Це обходиться підприємству 127 тис. крб. на рік. Ця сум цілком достатня, щоб придбати у власність ще одне автомобіль, який окупив би вартість протягом року. Рівень зношеності основних засобів становить 100%.

Дані факти свідчить у тому, що російське керівництво фірми не робить яких- або зусиль з оздоровленню ситуації протягом от вже трьох років (2007г.-2009г.). Так, ця ситуація склалася над уже згадуваному періоді, бо як мінімум, в2007г.Нерациональное використання виробничих потужностей, виробничих площ, відсутність для необхідних запасів сировини привело в 2009 році вже до технологічним втрат у сумі 397 тис. крб., що становить 11,5% від обсягу випущеної продукції або 36,9% річного фонду оплати праці в підприємстві.

Отже, ми в змозі зробити висновок, що знаходиться межі банкрутства, фінансово-кредитний потенціал дуже слабкий. Проте, припинення виробництва немає, виплата зарплати здійснюється своєчасно, що свідчить про тому, що такий фінансовий потенціал підприємства неповний.

Наступним етапом оцінки потенціалу підприємства є працю.

За сучасних умов господарювання підприємства самостійно визначають загальну кількість працівників, їх фаховий рівень і кваліфікаційний склад. В умовах ринкових відносин має приділятися докладного аналізу чисельності працівників, мета якого – вивчення складу співробітників, ефективність їх використання.

Щоб провести докладніша аналіз складу й чисельності співробітників «>ПекарняХлебков», розглянемо весь персонал цього підприємства залежно з його категорії (рис. 2.2).

Малюнок 2.3 – Структура персоналу підприємства «>ПекарняХлебков» 2007-го - 2009 рр.

Показники зменшення кількості співробітників пов'язані з погіршенням фінансово-господарську діяльність підприємства, відсутністю підвищення зарплати,организационно-штатними скороченнями для підприємства.

Аналіз продуктивність праці співробітників «Зірка» показав зниження продуктивність праці в 2009 проти 2008 роком на 6,5 тис. крб. у діючих цінах і 24,4 тис. крб. в порівняних цінах. Продуктивність праці в одного основного працівника зменшилася в значно більшому ступеня, ніж загальна продуктивності праці для підприємства і становить зменшення на 36,5 тис. крб. у діючих цінах і 63,8 тис. крб. в порівняних цінах. Це свідчить про тому, що з різке зменшення обсягу випущеної своєї продукції 28,2%, чисельність основних робочих зменшилася на 13,6%, що позначилося з їхньої продуктивність праці. Отже, адміністрації підприємства вирішити питання нормалізації цього показника – або скорочувати чисельність основних робочих, або збільшувати обсяг випущеної продукції. Швидше за все, у час основні працівники не все робочий час зайняті виробництвом через нестачу сировини, проблемами зі збутом продукції (виробляють стільки, скільки приймуть у торгові точки), що свідчить і виявлений мною раніше факт неповної завантаження виробничих потужностей.

Заробітну плату є грошової мотивацією працівників до праці. Розглянемо систему оплати праці в підприємстві «>ПекарняХлебков». Відповідно до зі штатним розкладом підприємства «>ПекарняХлебков», для підприємства діє тарифна оплата праці. Працівникам встановлюється оклад, який нараховуються призначені законодавством накрутки. Ця система оплата праці є найменш ефективної у разі підприємствам, оскільки стимулює працівників, зайнятих в безпосередньо виготовленні готової продукції (пекарів) до продуктивної праці. Робітник, сумлінноотработавший свій час і працівник, що дозволив шлюб, чи випустив менший обсяг продукції зміну за підсумками місяці отримають однакову зарплатню. Це негативно впливає продуктивності праці, не стимулює працівників до сумлінному виконання своїх зобов'язань, викликає невдоволення частини працівників. У разі пропонується адміністрації підприємства переглянути систему оплати праці основних працівників і впровадити їмсдельно-премиальную систему праці.

Розглянувши штатний розклад підприємства, бачимо дві одиниці прибиральників виробничих приміщень. З огляду на низьку продуктивності праці основних працівників, і, базуючись на досвіді інших хлібопекарських підприємств, можна рекомендувати керівництву підприємства скоротити прибиральників виробничих приміщень, впорснувши у посадові інструкції пекарів обов'язки збирання робочого місця після відпрацьованою зміни. Це дозволить оптимізувати систему оплати праці, підвищити продуктивності праці основних працівників.

Інформаційна база представлена наявністю статистичного звіту підприємства. Тому така ж треба налагодити нагромадження інформації про діяльність фірми, діяльності конкурентів, проводити їхню аналіз.

Отже, підприємства «>ПекарняХлебков» має виробничо-технічним потенціалом для якісної продукції. Покупці хліба виготовленого «>ПекарняХлебков» вважають продукцію підприємства якісною і принагідно вибору воліють її. На підприємстві склався дружний колектив, готова до рішенню поставлених завдань.Неудовлетворительним можна вважати фінансово-кредитний потенціал підприємства, оскільки аналіз фінансового становища і розрахунків підприємства, засвідчив відсутність прибутку в підприємства протягом кількох років, підвищення розміру збитків період від 2007 по 2009 року, і навіть високий рівень ймовірності банкрутства.

За умов залучення інвестицій або дотаційною допомоги з боку власника грамотному управлінні підприємства міста і раціональної організації процесу виробництва фінансово-господарські показники може бути задовільні.

Комплекс маркетингу – набір контрольованих змінних чинників маркетингу, сукупність яких фірма використовують у прагненні викликати бажану відповідну реакцію з боку цільового ринку. До комплексу маркетингу входить усе те, що фірму може здійснити з метою на обсяг попиту свій товар. Такі можливості можна поєднати вчетверо напрями: товарна політика, цінову політику, збутова політика та методи стимулювання продажів товару [9].

Товарна політика є певний курс дій товаровиробника або наявність в нього заздалегідь обдуманих принципів поведінки. Вона покликана забезпечити наступність прийняття рішень та заходів для: формуванню асортименту та її управлінню;подержанию конкурентоспроможності товарів на необхідному рівні; віднайденню для товарів певних товарних ніш (сегментів); розробці та втіленню стратегії упаковки, маркування, обслуговування товарів. Відсутність товарної політики веде до нестійкості структури асортименту товарів через впливу випадкових чи минущих чинників, втрати контролю за конкурентоспроможністю і комерційної ефективністю товарів [7].

«>ПекарняХлебков» виробляє продукт повсякденного попиту: випікає хліб. Сьогодні підприємство, з складного фінансового стану, скоротило номенклатуру випікання хліба, і цей час випускає наступний асортимент продукції (рис. 2.3).

Малюнок 2.4 – Асортимент хліба і низки хлібобулочні вироби підприємства «>ПекарняХлебков»

Отже, широта асортименту продукції підприємства «>ПекарняХлебков» становить 0,18 і незадовільний фактом для фірми, має щодо велику частку ринку виробництва хлібобулочних виробів на районі. Розрахунок глибини і повноти асортименту показав, що значення даних коефіцієнтів дуже малі й, на шляху успішної діяльності підприємства, необхідно збільшувати асортимент своєї продукції.

Оновлення асортименту – природний процес, обумовлений удосконаленням технологій, розробкою принципово нових товарів, які мають аналогів.

У цьому все товари мають життєвий цикл, і залежно від цього, який цього циклу вони знаходяться, здійснюються заходи щодо підтримці, стимулюванню реалізації чи зняттю його із виробництва. Особливу увагу вимагають себе товари з коротким життєвим циклом. Оновлення асортименту не ущемляє інтересів споживачів, якщо запроваджувані ринку товари сприяють повного задоволенню потреб покупців.

Отже, ми в змозі зробити висновок, що життєвий цикл товарів виробництва «>ПекарняХлебков» не збігаються з життєвим циклом аналогічних товарів, реалізованих над ринком хлібобулочні вироби р. Новосибірська.

Зниження обсягів виробництва зумовлено відсутністю прибутку протягом п'яти років із 2006 р по 2009 р., і, відсутністю розширення виробництва, і навіть появою конкурентів над ринком хлібобулочні вироби, неефективною системою управління підприємством.

2.3 Оцінка конкурентоспроможності продукції підприємства «>ПекарняХлебков»

Конкурентоспроможність товару – комплексна характеристика його можливості і ймовірності бути проданим на конкурентному ринку певний час, за наявності над ринком аналогічних товарів- конкурентів [4, з. 53].

Слід розрізняти категорії «якість» і «конкурентоспроможність товару». Якість - сукупність тих властивостей виробів, які його здатним виконувати задані функції і задовольняти цим потреба [2]. Конкурентоспроможність - ринкова категорія, відбиває жодну з істотних характеристик ринку - ступінь конкурентності [6].

>Рассчитаем конкурентоспроможність продукції підприємства «>ПекарняХлебков» з урахуванням споживчих параметрів, що розглядаються як індикатори переваг споживачів. І тому у процесі маркетингових досліджень проводили опитування споживача приводу смакових якості хліба і низки хлібобулочні вироби, і навіть ставлення до якості товару покупців. Шляхом опитування споживачів визначили рейтинг (Rі) кожного і –параметра: від 0 (низький) до 10 (дуже високий), і шляхом експертні оцінки визначили ваги їхньої значимості (Wі). [20]. Шляхом твори даних показників отримали бальну оцінку кожного параметра і складанням бальних оцінок всіх параметрів визначили інтегральну оцінку за кожним видом хліба. Для оцінкиорганолептического якості конкуруючої продукції використовувався експертний метод оцінки.

>Определим все фірми, які можна віднести до кола фактичних чи потенційних конкурентів:

ТОВ «Об'єднані хлібозаводи»;

ВАТ «Схід», як підприємства, що займають основна частка продажів над ринком хлібобулочні вироби р. Новосибірська.

Для проведення аналізу конкурентоспроможності необхідно визначити такі параметри:

а) смакові якості своєї продукції; б) розмаїтість асортименту; в) його присутність серед продажу; р) естетичність упаковки; буд) ціна; е) умови оплати.

Для оцінкиорганолептического якості конкуруючої продукції використовувався експертний метод оцінки. Оцінка всіх показників проводилася за 10 бальної системі.

Оцінка смакових якостей найбільш представницьких видів продукції конкуруючих підприємств (по десятибальною системі)

Таблиця 2.2 – Оцінка смакових якостей

Найменування продукції

«>ПекарняХлебков»

«Об'єднані хлібозаводи»

«Схід»

А

1

2

3

Хліб із пшеничного борошнав/с

10

8

9

Хліб із пшеничного борошна1с борошна

9

8

8

Хліб з суміші житнього та пшеничного борошна

10

7

9

За даними таблиці 2.3 ми можемо робити висновок, що хліб виробництва «>ПекарняХлебков» по смаковим якостям перевершує аналогічний показник основних конкурентів.

ГЛАВА 3 Розробка альтернатив конкурентної стратегії підприємства хлібопекарської промисловості «>ПекарняХлебков»