Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

3.2 Оцінка конкурентної позиції, аналіз попитупокупательских переваг собі на хліб і хлібобулочні вироби над ринком

Для формулювання конкурентної стратегії підприємствам, з єдиною метою найбільшого задоволення потреб населення хлібі і хлібобулочні вироби, треба зазначити існуючий попит купівельні переваги дану продукцію. У зв'язку з цим було проведено маркетингові дослідження від попиту йпокупательских переваг собі на хліб іхлебобулочную продукцію. Було визначено такі цілі цього дослідження: 1) якими чинниками керуються споживачі під час проведення купівлі хліба; 2) який хліб, і скільки зазвичай купують; 3) якого виду хліба і низки хлібобулочні вироби бракує споживачам.

Дослідження проводилося з допомогою усного опитування споживачів тут містаУжур з допомогою методу випадковоїбесповторной вибірки. Чисельність відбору визначили за такою формулою (3.1) [2].

n =t2>2N , (3.1)

>2N+t2>2

де n – число одиниць, які треба відібрати для (опитування);

>t – коефіцієнт довіри, який вираховується за таблицями залежно від можливості, з якою можна гарантувати, що гранична помилка не перевищитьt – кратну середню помилку ( найчастіше спираються на ймовірність 0,954, коли вінt становить дві);

>2– вибіркова дисперсія (її зазвичай визначають з урахуванням експерименту, пробного обстеження або з аналогам);

> – гранична (що задається) помилка вибірки;

N – чисельність генеральної (досліджуваної сукупності).

Населення р. Новосибірська – 1500000 людина, граничну помилку ми прийняли рівну 1 крб., коефіцієнт довіри дорівнює 2,дисперсию візьмемо рівну 7.Подставив дані в формулу 10, отримали обсяг вибірки рівний 30 респондентам. Для точності результатів опитано 50 респондентів.

Таблиця 3.1 – Градація опитаних за рівнем прибутків

Рівень доходів,

крб. на членів сім'ї

Загальна кількість

які відповіли, чол

А

У

Низький (5000 крб.)

10

Середній (від 5000 до 8000)

10

Високий (понад 8000)

30

Аналіз даних показує, що 48 % споживачів продовжать пошук необхідного ними вироби на другий торговій точці, якщо його немає, куди вони. Цю тенденцію категорично не підтримують тільки молоді в дітей віком із 20 до 30 років. 100 % респондентів цієї групи відповіли, що коли у швидкому продажу немає бажаного хліба чи хлібобулочного вироби, вони набудуть щось із те, що пропонується до реалізації торгової точкою. Також надійдуть 27,3 % від опитаних у дітей віком із 30 до 40 років, 35,7 % споживачів на дітей віком із 40 до 50 років і 33,2% (4 чол.) споживачів на дітей віком із 50 до 60 років. 52 % респондентів зроблять купівлю там, куди вони, навіть тоді як продажу немаєпредпочитаемого, ними хліба.

Виявлення думок споживачів про необхідність розробки спеціалізованого магазину, що реалізовуватиме хліб, іхлебобулочную продукцію підтвердило доброзичливе ставлення населення до цієї ідеї.

Отже, аналіз від попиту йпокупательских переваг собі на хліб і хлібобулочні вироби дав змогу виявити ряд тенденцій, що відбивають дане явище над ринком споживання р. Новосибірська:

- 72 % споживачів хліба і низки хлібобулочні вироби це, віком від 20 до 60 років;

- найбільше споживачів набувають хліб, і хлібобулочні вироби 2-3 рази на тиждень, набувають, переважно хліб пшеничний першого сорти;

- більшість респондентів роблять купівлю найбільш якісної на думку продукції, тобто вирішальний чинник купівлі хліб їм – якість (74%);

- більшість опитуваних віддають перевагу упакованої продукції;

- більшість респондентів мають особисті переваги про виробників хлібної продукції і на прагнуть зробити купівлю самепредпочитаемого ними виробника. 50 % опитаних сказали, що батьки воліють купувати хліб підприємства «>ПекарняХлебков»;

- 34 % опитаних відзначили дефіцит здоби, дієтичних насущника,хлеба-нарезки.

- 56% опитані, вважають ціну собі на хліб іхлебобулочную продукцію середньої;

- 80% опитаних якість хліб також вважає середнім;

- 50% респондентів вважають асортимент хліба і низки хлібобулочних виробів на р. Новосибірська середній.

3.3  Розробка конкурентної стратегії підприємства «>ПекарняХлебков»

Забезпечення успіху діяльності з розробці нових товарів полягає в постійному вступі нових ідей. Ідеї, вступники в руки, повинні відповідати можливостям підприємства.

Джерелом надходження ідеї нових товарів є робота експертної комісії. Така комісія займалася вибором товару, враховуючи його якісні характеристики і можливу ціну (таб. 3.2).

Таблиця 3.2 – Результати досліджень можливих різновидів нового товару

Женевський

З волоським горіхом

8 злаків

>Фитнес

1

2

3

4

5

Якісні характеристики

>Ржано-пшеничний хліб, виготовлений із суміші пшеничного борошна 1 сорти, 2 сорти та житнійобдирной борошна з додаванням коріандру і солоду.

>Грецкий горіх збагачує смак хліба, що дозволяє рекомендувати її вживання усім етнічним групам населення, і навіть для лікувально-профілактичного харчування при атеросклерозі. Хліб містить у собі високу біологічну цінність,

Завдяки підвищеному змісту білків, вітамінів, харчових волокон і такі мікроелементів як залізо, фосфор, магній і кальцій, цей хліб підвищує розумову активність.

Хліб з пророслими цільним зернами жита і родзинками. У цьому вся хлібі наявні всі харчові і біологічні активні речовини.

Женевський

З волоським горіхом

8 злаків

>Фитнес

Якісні характеристики

Смак і незвична форма хліба вразять уяву будь-якого гурмана.

багатий вітамінами й мікроелементами. покращує пам'ять, зміцнює нервову систему, покращує роботу серця й системи кровообігу.

і працездатність організму.

Він нормалізує травні і обмінні процеси, сприяє виведення з організму шкідливі речовини. Хліб «>Фитнес» успішно можна залучити до дієтах для схуднення, оскільки він містить клітковину.

Ціна

Вага 0,35 кг Енергетична цінність, 213 Ккал

Ціна – до 23 крб

Вага 0,3 кг Енергетична цінність, 281 Ккал Ціна – до 28 крб

Вага 0,2 кг Енергетична цінність, 269 Ккал Ціна – до 20 крб

Вага 0,4 кг Енергетична цінність, 263 Ккал Ціна – до 20 крб

Основні труднощі оптимального варіанта вибору рішення обумовлені складністю формулювання всіх можливих рішень.

Інформація, характеризує альтернативи, перебуває у безпосередньої залежність від критеріїв рішення і становить набір характеристик критеріїв для даної альтернативи.

На даному підприємстві можна тільки виробництва нового вироби з вже існуючихрецептурам.

На етапі попередньої оцінки ідеї нового товару вирішуються два завдання.

Відбувається відбір не підхожих для проектів, які заслуговують подальшого уваги. З усіх решти ідей відбираються найвдаліші і більше перспективні.

Основними проблемами поки що є:

- очікувана потенційна норма прибутку нового товару;

- кон'юнктурне становище компанії;

- здатність фірми до сприйняття нового товару;

- співвідношення між готівкою фінансових ресурсів і обсягом капіталовкладень необхідні реалізації проекту.

Враховувалося, яке саме обладнання знадобиться, якими будуть витрати виробництва, чи є через край необхідні вихідні матеріали і чи можна гарантувати безперервність їх постачань.

Спочатку було визначено такі критерії:

- ефективність – необхідно враховувати, наскільки порівнянні витрати і очікуваного результату;

- швидкість виконання - що швидше будуть запроваджено новий товар у виробництві, то швидше він задовольнить існуючий попит над ринком;

- неординарність підходу - у тому, щоб товар утримував позиції необхідно, що він вигідно відрізнявся від товарів інших виробників хлібобулочних виробів на даному місті (а конкурентів досить);

- конкурентоспроможність.

Проблему вибору товару вирішували з допомогоюморфологически-комбинационной таблиці (таб. 3.3)

Таблиця 3.3 – Відповідність товару критеріям

Ефективність

Конкурентоспроможність

Швидкість виконання

Неординарність підходу

Хліб з високими смаковими якостями

Женевський

Середня

Низька

Висока

>Идентичние товари є

З волоським горіхом

Висока

Низька

Середня

Схожий товар існує

Хліб цілющий

8 злаків

Низька

Середня

Середня

>Идентичних товарів немає

>Фитнес

Середня

Висока

Середня

>Идентичних товарів немає

Отже, було обрано 3 варіанта рішень задля її подальшого розгляду – хліб «З волоським горіхом», «8 злаків», «>Фитнес».

>Всесоюзним науково-дослідним інститутом хлібопекарської промисловості (>ВНИИХП) запропонований спосіб приготування хліба ізтонкодиспергированного цілого збіжжя чи із внесеннямтонкоизмельченних фракцій висівок у кількості до 15 %. У цьому хімічний склад суміші борошна та висівок близький до складу цілого зерна. Через війну тонкого подрібнення (розмір частинок оболонок - менш 200мкм) кількість доступного азоту у хлібі зросла у 1,6 разу, збільшився вміст мінеральних речовин (фосфору, калію, магнію), вітамінів і підвищилася їх засвоюваність. Нині розроблено багато рецептур хлібобулочні вироби з висівками профілактичного і дієтичного призначення, проте дієтологи відзначають необхідність суворого контролю хімічного складу висівок можуть утримувати токсичні речовини від використання отрутохімікатів, використовуваних при обробленні пшениці.

З застосуваннямцельносмолотого збіжжя і висівок виробляється досить широке асортимент хлібобулочні вироби: хліб «Зерновий», хліб «Вісім злаків», хліботрубной, хліб «>Фитнес» та інших.

Необхідно вибрати варіант підвищення продажів підприємства шляхом упровадження нового товару, відновлення асортименту.

Для правильної оцінки процесів відновлення асортименту і задоволення попиту необхідно точно розкрити поняття «новий товар».

Під «новинкою» розуміється товар або послуга іншого виду, або котрий з'явився, невідомий раннє продукт.

можна назвати, наприклад, чотири рівні новизни товару:

- зміна зовнішнього оформлення за дотримання існуючих споживчих властивостей;

- часткове зміна споживчих властивостей з допомогою вдосконалення основних технічних характеристик, але не матимуть принципових змін технології виготовлення;

- принципову зміну споживчих властивостей, вносить істотних змін у спосіб задоволення відповідної потреби;

- поява товару, котра має аналогів.

Для формулювання загального визначення новизни потрібно чітко розділити і виділити такі поняття, як «нове виріб», «новий товар» і «новий предмет споживання».

Новим виробом вважатимуться таке серійне чи масове виріб, виробництво кого вперше освоєно підприємством, за умови, що його розробка й постановка виробництва здійснювались у відповідність до ГОСТ 15.001.

Новий товар — це нове продукт, що поступив ринку і який відрізняється від товарів подібного призначення будь-яким зміною споживчих властивостей.

Новим предметом споживання можна вважати новий товар, що надійшов на сферу споживання, має проти існуючим вищий споживчий рівень якості і забезпечує повніше задоволення потреб.

Процес створення нової товару можна розділити ми такі основні етапи:

- пошук ідеї нового товару;

- попередня оцінка ідеї, й вибір найприйнятнішого шляхи його здійснення;

- дослідження споживчих властивостей нового товару і аналіз ринку;

- вивчення особливостей процесу виробництва;

- організація досвідченого виробництва та пробного збуту;

- перехід до серійного виробництва і здійсненню Комплексної програми маркетингу.

Слід пам'ятати, що після закінчення кожного етапу проводиться всебічна ревізія досягнутих результатів.

Схвалення ідеї на етапі попередньої оцінки випереджає етап проводити дослідження технічного та скорочення економічної характеру як дослідження ринку.

Цей етап передбачає з'ясування фізичних властивостей нового товару, організацію виробництва невеликих партій цього товару в лабораторних умовах, початок роботи над патентами, проведення попередніх оцінок витрат виробництва. Результати представлені у таб. 3.4.

Таблиця 3.4 – Результати дослідження споживчих властивостей товару

Досвідчені зразки

Недоліки виробництва

Попит

Пропозиція над ринком аналогічних товарів

Хліб з високими смаковими якостями

З волоським горіхом

Минули

Високі

низький

Є

Хліб цілющий

8 злаків

Минули

Середні

Високий

Ні

>Фитнес

Минули

Середні

Дуже високий

Ні

 

Отже, найвигіднішим виявилося виробництва хліба «>Фитнес».

За час даний етап припала на етапом дослідження споживчих властивостей товару і політичного аналізу ринку.

Розроблено такі плани заходів, які потрібно проводитися всі етапи виробництва та збуту: встановлення оптових закупівель борошна грубого помелу, зернових і висівок, первинний контроль, поточний контроль, впровадження удосконалень, реклама, збут роздрібним покупцям.

Одночасно досліджені проблеми управління нового товару і розроблено плани заходів, які слід здійснювати у цій галузі на етапі досвідченого виробництва та наступні етапи.Продукту присвоєно назва (по асортименту), остаточно встановлено фіксовану ціну собі на хліб та обсяги виробництва. Визначено остаточні роздрібні ціни

Дослідне виробництво і продаж обмеженою партії новинки показало, що істинні обсяги товару можна розширити, витрати виробництва виявилися трохи більше, що було розраховане у зв'язку з тим, що зернові більш швидкопсувний продукт, зате роздрібна ціна виявилася вищою. За результатами пробних продажів, новинка добре розійшлася через мережу роздрібного продажу і неї сформувався попит, загалом, вище на 14% від очікуваного.

Твердження проекту вище керівництвоозначило, що товар передається в серійне виробництво і треба братися до здійсненню Комплексної програми збуту аспірину. Поки розгортається серійне виробництво, закінчують різноманітних роботи, розпочаті попередніх етапах процесу, такі, як розробка реклами, підготовкатоваропроводительной документації тощо. п.

Було організовано виставка, де товарраспродавался за нижчими від роздрібних. Через війну виставки було залучено покупці, і товар отримав висвітлення у засобах масової інформації. Вирішили організувати продаж товару у справі Новосибірській області.

Рекламу приурочили на момент випуску товару ринку, про те, щоб стимулювати попит максимально використовувати пропагандистський ефект новизни.

При освоєнні ринку новими товарами фірма завжди має вирішити коли, де, кого і як він запропонувати.

Першим варто прийняти постанову по своєчасності випуску новинки ринку. Серед опитаної послідовно освоюваних ринків фірма має вибрати найвигідніші і свої свої головні зусилля зі стимулювання збуту зосередити ними. До того ж необхідно розробити план дій для послідовного виведення новинки ринку.

У разі конкуренції завоювати відповідний ринковий сегмент можна, лише представивши потенційним споживачам достовірну інформацію якість товару. Виходячи з вимоги забезпечення споживача об'єктивною ситуацією і достатньою інформацією якість, почали поширювати такий її різновид контролю, як сертифікація. Сертифікація — це діяльність із підтвердженню відповідності продукції установленим вимогам для. Вона здійснюється третьої, незалежної організацією.

Майже у всіх країнах Західної Європи, навіть Японії обов'язкова сертифікація отримала значного розповсюдження і воно пов'язане, зазвичай, з безпекою, охороною здоров'я та перемоги довкілля. У багатьох країнах сертифікація полягає в законах про безпеку, сертифікації продукції, потенційно небезпечну покупців, безліч довкілля.

Сертифікація виходить з таких засадничих принципах:

1) забезпечення громадських і державних інтересів в оцінці безпеки продукції і на достовірності інформації про його якості аж;

2) добровільність або обов'язковість;

3) об'єктивність, т. е. незалежність від виготовлювача і споживача;

4) достовірність, т. е. використання професійної випробувальною бази;

5) виняток дискримінації в сертифікації продукції вітчизняних і зарубіжних виготовлювачів;

6) надання виготовлювачу права вибору органу з сертифікації і випробувальною лабораторії;

7) встановлення відповідальності учасників сертифікації;

8) правове і технічне забезпечення, і навіть багатофункціональність використання результатів сертифікації (сертифікатів і знаків відповідності) виробником, торгівлею, споживачами, органами нагляду, митницею, страховими організаціями, біржами, аукціонами, арбітражем, судом;

9) відкритість інформації про позитивні результати сертифікації або про припинення дії сертифіката;

10) різноманітні форми і методів проведення сертифікації продукції з урахуванням її специфіки, характеру виробництва та споживання. Організація сертифікації включає стадії:

- забезпечення і реалізація умов створення і виробництва, підлягає сертифікації;

- проведення сертифікації продукції як підтвердження її відповідності вимогам нормативно-технічної документації.

Існує безліч причин, здатних призвести до провалу новий вироби над ринком:

- ідея створення товару була гарною, але обсяг ринку переоцінено;

- готовий товар має конструктивні недоліки;

- новий товар був невдало позиціонований, його рекламна кампанія засвідчила свою неефективність або була встановлено занадто висока ціна;

- видатки розробку виявилися вище розрахункових;

- удару у відповідь конкурентів був за, ніж очікувалося.

З іншого боку, є ще кілька чинників, гальмують створення нових товарів.

У деяких сферах виробництва відчувається брак новихреволюционизирующих ідей, коли немає можливостей подальшого вдосконалення.

>Фрагментирование ринку: гостра конкуренція веде до дробленню ринку. Компаніям доводиться спрямовувати новинки на дрібні сегменти ринку, але це означатиме, що збут кожного товару виявиться менше очікуваного, отже, знизиться і прибуток.

Соціальні й державні обмеження: новинки повинні задовольняти таким критеріям, як безпеку для споживача і екологічна сумісність. Висока вартість процесу розробки нових продуктів:

зазвичай у тому, аби вибрати одну, гідну для подальшого доопрацювання, ідею, компанії доводиться генерувати і розглядати масу різноманітних проектів. З іншого боку, сьогодні видатки проектно-конструкторські роботи, виробництво і маркетинг дуже високі.

Недолік капіталу: компанії, які мають хороші ідеї, немає коштів, необхідні реалізації.

Відставання за часом: часто може бути отже разом з компанією розробку аналогічної ідеї починають конкуренти, і тоді перемога дістається якнайшвидшого.

Використовується також систему розробки новинок, що називається конкурентної розробкою нових товарів, коли проектуванням і висновком ринку нових товарів одночасно працює кілька груп співробітників, функції яких перекриваються. Якщо один з функціональних груп наштовхується на перешкода, вона над дозволом проблеми, тоді як решта команд продовжують поступальну ходу.

Новинка тим успішніше, чим глибше компанія розуміє потреби споживачів, що стоїть ставлення ступеня ефективності діяльності до недоліків, що більше час, яким компанія випереджає конкурентів, що стоїть очікувана маржа валовий прибутку, що більше видатки рекламу і виведення продукту ринку, чим сильніший підтримка вищого керівництва та ніж активніше співробітництво між підрозділами компанії під час роботи над новим товаром.

>ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Жодна фірма неспроможна досягти конкурентних переваг за всі комерційним характеристикам товару і дезінфікуючих засобів його просування ринку. Необхідні вибір пріоритетів і вироблення стратегії, більшою мірою відповідної тенденціям розвитку ринкової ситуації та найкращий спосіб використовує сильні боку своєї діяльності. Стратегія має спрямувати забезпечення конкурентних переваг в в довгостроковій перспективі.

У зв'язку з тим, що з підприємства є вільні виробничі потужності і за відповідної активізації економічної служби й маркетингової діяльності підприємства доцільно працювати виявленням можливостей підприємства.

На аналізованому підприємстві під час досягнення мети стратегії товару було встановлено, що став саме незвичайність товару та її новизна є основним його конкурентоспроможної характеристикою. У разі реалізації стратегії концентрованого зростання є можливість впровадити новий товар на звичайному ринку.

Досягнення мети – одержання прибутку і задовольнити існуючий попит над ринком – було вирішено впровадити новий товар, найоптимальніший з погляду ефективності та конкурентоспроможності.

На виконання мети роботи були виконані всі поставлені завдання:

Визначено умови і психологічні чинники, що визначають вибір стратегії і змістом товарної стратегії;

Визначено чинники, що визначають вибір нового товару і розроблено стратегію розвитку своєї продукції конкретному підприємстві;

Визначено поняття стратегії товару реалізувати основні його характеристики. Зазначено, що товар має життєві цикли.

Описано все етапи створення і проведення нового товару:

- пошук ідеї нового товару.

- попередня оцінка ідеї, й вибір найприйнятнішого шляхи його здійснення.

- дослідження споживчих властивостей нового товару і аналіз ринку.

- вивчення особливостей процесу виробництва.

- організація досвідченого виробництва та пробного збуту.

- перехід до серійного виробництва і здійсненню Комплексної програми маркетингу.

>Указана форма організаційної структури підприємства –линейно-функциональная.Структурним підрозділом, які відповідають за розробку стратегії товару, є відділ маркетингу.

Отже, автором пропонуються такі шляху відносного зниження витрат за виробництво і продукції:

Зниження матеріальних витрат: й раціональна витрата сировини, збільшення відсотка виходу готової продукції, й раціональна витрата електроенергії, зниження вартості закуповуваного сировини рахунок раціональної системи закупівель сировини, виготовлення продукції з вищий рівень прибутку, як-от хліб змішаної валки, зерновий хліб.

Зниження витрат за оплату праці: підвищення продуктивність праці, запобігання непродуктивних витрат на оплату праці, замінити існуючу для підприємства систему оплати праці основних працівників насдельно- преміальну.

Скорочення витрат на обслуговування процесу виробництва, управлінню та інші витрат: запобігання втрат перезимувало і непродуктивних витрат, скорочення витрат утриманнянеексплуатируемих площ, скорочення витрат нанаем автотранспорту (рахунок власного), відносне зниження інших витрат.

Базова стратегія виживання підприємства узгоджується з конкурентної стратегією лідерства у зниженні видатків підприємства у результаті те, що дана конкурентна стратегія, шляхом скорочення витрат виробництво та реалізацію товарів, за умов економічної кризи у галузі, за умов, коли фінансові показники підприємства мають стійку тенденцію до їх зниження, дозволяє підприємству зайняти стійке становище над ринком.

СПИСОКИСПОЛЬЗОВАННЫХИСТОЧНИКОВ

Нормативно-правові акти

1. Закон конкуренцію й обмеження монополістичної діяльності на товарних ринках: РРФСР від 22.03.1991 N 948-1: [ред. від 26.07.2006] // Відомості СНР і ЗС РРФСР. – 1991. – N 16. – ст. 499

2. Про природні монополії: Федеральний закон від 17 серпня 1995 р. // Збори законодавства РФ. – 1995. – № 34. – ст. 3426

3. Про державну програму демонополізації економіки та розвитку конкуренції на ринках Російської Федерації (основних напрямів і першочергові заходи): Постанова Уряди РФ від 9 березня 1994 р. // Збори актів президента і Уряди Російської Федерації. – 1994. – №14.

Основна література

4.Азоев Р. Л. Аналіз діяльності конкурентів. – М.:ГАУ, 2003. – 76 з.

5. Алексєєва М.А. Планування діяльності фірми. – М.: Фінанси і статистика, 2005. – 112 з.

6.Аристов О.В.Конкурентность і конкурентоспроможність. – М.:Теис, 2009. – 203 з.

7.Барсукова А.В. Формування конкурентної стратегії фірми: можливості контрактного підходу. – М.: Знання, 2009. – 608 з.

8. Винокуров В.А. Організація стратегічного управління для підприємства. – М.: Центр економіки та маркетингу, 2006. – 188 з.

9. Градов О.Н. Економічна стратегія фірми. – М.: Наука, 2008. – 96 з.

10.ГелловейЛ.А. Операційний менеджмент. – М.:Аспект-Пресс, 2004. –413 з.

11. Ковальов В.В. Фінансовий аналіз. – М.: Фінанси і статистика, 2005. – 96 з.

12.Котлер Ф. Основи маркетингу. – М.: Наука, 1992. – 188 з.

13.Крейнина М.М. Фінансовий менеджмент. – М.: Річ навіть і Сервіс, 2007. – 270 з.

14. Круглов В.В. Конкуренція: навчальних посібників. – М.: ТК Проспекта, 2009. – 80 з.

15. Кулешова Г.Б.Шпаргалка по конкуренції: навчальних посібників. – М.: ТКВелби, 2009. – 32 з.

16.Любанова Т.П., Мясоєдова Л. В.,ГрамотенкоТ.А., Олейникова Ю.О. Бізнес – план. – М.:ПРИОР, 2008. – 96 з.

17. Макаренка М. В.,Махалина О.М. Виробничий менеджмент. – М.:ПРИОР, 2007. – 203 з.

18.Мескон М., Альберт М.,Хедоури Ф. Основи менеджменту. – М.: Знання, 1997. – 301 з.

19.Тамбовцев В.Л. Контрактна модель стратегії фірми. – М.:Кнорус, 2009. – 252 з.

20.       

21.Поделинская І.А.,Бянкин М. В. Стратегічне планування. – Улан-Уде: Вид-воВСГТУ, 2005. – 55 з.

22. Портер М. Конкуренція. – М.:Вильяме, 2007. – 236 з.

23. РубінЮ.Б. Теорія і практика підприємницької конкуренції. – М.: Маркет ДВ Корпорейшн, 2009. – 584 з.

24.ФатхутдиновР.А. Виробничий менеджмент. – СПб, 2003. – 408 з.

25.ФахтутдиновР.А. Стратегічний менеджмент. – М.:Весник, 2000. – 587 з.

26.ФактутдиновР.А. Стратегічна конкурентоспроможність і економіка Росії // Суспільство і економіка. – 2007. – № 1. – З. 31 – 43.

27.Юданов О.Ю. Конкуренція: теорія і практика. - М.:Гном-Пресс, 2001. – 384 з.