Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
216.06 Кб
Скачать

3.1 Специфіка конкурентних взаємин у галузі хлібопекарської промисловості

На специфіку конкурентних відносин підприємств у галузі впливає політику держави, політика місцевої влади, світова кон'юнктура ціни зерно – основне сировину для хлібопекарської промисловості. Політика держави у цьому питанні не розроблена, відсутня системний державний підхід до галузі хлібопечення, місцева влада справляються відносини із своїми проблемами, як хто може, зокрема адміністративними заборонами підвищення ціни хлібхлебопромишленним підприємствам.

У подорожчання продукції хлібопечення звинувачуютьхлебопеков. Проте, ситуація у країні така: У період збирати врожай підійшов ціна зерна низька, відповідно, і на борошно нижче. Потім, у лютому, березні, ціна починає зростати, ціна на борошно теж росте. І це ціна собі на хліб повинна залишатися незмінною. Тому, в «час пік, коли собі на хліб максимальна, великі хлібозаводи працюють збитково, використовуючи накопичені запаси. І особливо якщо пік триває ще місяць-півтора, то хлібозавод «пролітає». Малий бізнес у цей період, зазвичай, остаточно іде у тінь [4].Мини-пекарням невигідно працювати на збиток, і вони згортають виробництво. Щодо хлібозаводу це питання політичний: місто без хліба залишити не можна. Малому підприємству набагато легше маневрувати іобъемами та ціни. Хліб, це товар, який поширюються економічні закони, загальні всім країн і народів. Підвищення ціни хліб то, можливо покрито тільки з двох джерел: або з кишені споживача чи дотаціями з бюджету. До того ж дотації може бути як на адресу хлібозаводу (випускаючого соціально значимий продукт), і у адресу конкретних громадян.

Росія є одним із провідних держав світу – виробників зерна з великим природним і кліматичним потенціалом збільшення його виробництва. Реалізація ефективної державної політики на ринку зерна, за його експорті, у сфері забезпечення населення якісними і безпечними хлібопродуктами можливе лише за умови оцінки потенціалу якості зернових ресурсів країни, підтримки й постійного вдосконалювання їх товарної класифікації у межах єдиної державної пенсійної системи контролю за якістю збіжжя і продуктів її переробки. Для цього 1994 року було створено державна хлібна інспекція при Уряді Російської Федерації, головне завдання якої є – забезпечити ефективний контроль, якості і раціональним використанням зернових ресурсів Російської Федерації [17].

Підприємства хлібопекарської промисловості, які діють ринку р. Новосибірська ставляться сектора бізнесу, за виняток підприємства «>ПекарняХлебков». Поява нових товаровиробників хліба і низки хлібобулочні вироби над ринком р. Новосибірська нині може лише рахунок створення приватних підприємств. Поява нових виробників хліба і низки хлібобулочні вироби над ринком малоймовірно через високі вхідних бар'єрів, що з ефектом масштабу, економічними і організаційними бар'єрами. Так, відсутність програми підтримки малого підприємництва Росією загалом й у Новосибірській галузі зокрема створюють економічний бар'єр появу нових виробників хліба. Це пов'язано з тим, що термін окупності капіталовкладень у хлібопекарську промисловість великий у зв'язку з низькому рівні середньогалузевою прибутку. Усе це належить до економічним бар'єрам розвитку бізнесу. Також в розвитку бізнесу впливають адміністративні бар'єри, пов'язані із державною реєстрацією підприємств, впливом державні органи, як у процедуру реєстрації приватних підприємств, і з їхньої діяльність. Розвитку бізнесу м. Новосибірську як і заважає нерозвиненість ринкової інфраструктури, нерозвинена транспортна мережу. Можливість поява підприємств хлібопекарської промисловості обмежена також діями підприємствами, вже діючими цьому ринку, котрі зайняли канали розподілу. Проте потенційнаемкость ринку хліба і низки хлібобулочні вироби р. Новосибірська досить великий, існуєнеудовлетворенний попит над ринком, що дає можливість розвиватися які діють над ринком підприємств.

Сьогодні хлібопекарське підприємство «>ПекарняХлебков» підтвердили значної конкуренції із боку виробників над ринком хліба і низки хлібобулочні вироби. Продукція пекарень недостатньо різноманітна, а існують певні традиційні асортиментні групи. Це, збіжжя вийшло з пшеничного борошна, збіжжя вийшло з суміші пшеничного та житній борошна, збіжжя вийшло з житнього борошна, булочні вироби, здобні вироби, національні хлібні вироби, дієтичні хлібні вироби,сухарние вироби,бараночние вироби та інших. Але як показали ринкові дослідження, виробники хліба і низки хлібобулочні вироби виробляють, переважно хліб, булочні вироби, національні хлібні вироби. Тому є доцільним аналіз пропозиції від конкурентів і конкурентний аналіз по виділеним, вищеассортиментним групам.

>Определим фірми, які можна віднести до кола фактичних чи потенційних конкурентів для досліджуваного підприємства:

- демос;

-инской хлібокомбінат;

- континент хліб;

-коопхлеб;

-сибхлеб;

-русич;

- здоба;

-резон-к;

-писаревский хліб;

«>ПекарняХлебков», оскільки запропоновані ними товари аналогічні товарам підприємства, пропозицію відповідає масштабам пропозиції підприємства, пропозицію складає тієї ж сегментах, продукція досліджуваного нами підприємства.

Підприємство «>ПекарняХлебков» поступається позиції щодо асортименту запропонованих товарів. Проте підприємство має абсолютним ціновим перевагою в асортиментних позиціях – збіжжя вийшло з пшеничного борошна, збіжжя вийшло з суміші житнього та пшеничного борошна. І це єдиний підприємство, з пропозицією хліб зерновий «>Тонус», хоча у ході маркетингових досліджень, у продажу його виявлено був, у зв'язку з швидкої його реалізацією у Міжнародній торговій мережі.

Малюнок 3.1 – Схема показників, які розкривають конкурентоспроможність продукту

За підсумками даних проведених маркетингових досліджень, видно, що у генделиках, що реалізують хліб, і хлібобулочні вироби, представлені в повному обсязі виробники цього продукту. У процесі дослідження ринку хліба і низки хлібобулочних виробів на р. Новосибірську було 25 підприємств роздрібної торгівлі, у тому числі 19 (76 %) здійснювали реалізацію хліба і низки хлібобулочні вироби. Усі підприємства належать приватних підприємців, що становить 100%.