Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
яна.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
60.63 Кб
Скачать

9. Мережі, що не входять в Іnternet. Шлюзи .

Існують і мережі, що не входять до складу Іnternet, тобто протоколи, що використовують свої, і свою систему адресації машин.

Найважливішим прикладом не-іnternet- сітей є всесвітня мережа FіdoNet. Про неї ми поговоримо нижче, а зараз на прикладі передачі пошти розглянемо, як не-іnternet- сети зв'язуються з "більшим світом".

Для цього служить машина, що входить одночасно у дві мережі - Іnternet і якусь ще. Така машина називається "шлюзом" (gateway). Програма, що працює на шлюзі, перетворить листа у формат, прийнятий у мережі, що одержує. При цьому між мережами повинне бути укладене угода (протокол) про спосіб перерахування адрес. Наприклад, у мережі CompuServe стандартна адреса являє собою ланцюжок цифр, розділену одній комі. В Іnternet прийнято такі адреси перетворювати, заміняючи кому на крапку й додаючи після цього рядок @compuserve.com. Шлюз заміняє крапку на кому й відкидає @compuserve.com. Проблема передачі іншої інформації (крім листів) набагато складніше й найчастіше нерозв'язна.

Найбільша (і єдина всесвітня) мережа, що не входить в Іnternet, називається FіdoNet. У цієї мережі немає користувачів, а є члени організації, тому всі її учасники мають права й обов'язки, що зводяться не до відносин продавця й клієнта (більше того, утомившись Fіdo практично виключає стягнення плати за послуги). Робота мережі підтримується машинами (переважно ПК) її членів, а передача інформації відбувається по модемних каналах (останнім часом частково й по інших мережах, у тому числі вхідної в Іnternet). Це приводить до того, що мережа практично працює на основі ЭП і послуг, що опираються на неї ( луна-конференцій - аналога груп новин, - і файл-луна - аналога FTPmaіl). Мережа працює на основі оригінального протоколу FTN і зовсім особою, твердої системи адрес машин, набагато сильніше, ніж в Іnternet, що прирікає проходження листа через проміжні машини.

У цей час, коли лист по Іnternet іде секунди, а по Fіdo - добу й собівартість послуг в Fіdo перевершила вартість ЭП в Іnternet, Fіdo продовжує жити - в основному за рахунок лун-конференцій. Справа в тому, що фіксоване членство в Fіdo дозволяє застосовувати до порушників тематики, правил пристойності й т.п. у луну - конференціях ефективні санкції, що зовсім неможливо в конференціях Іnternet. Цензура не цензура, але деяка редактора (так зване "моделювання") іде на користь: луна - конференції Fіdo, як правило, набагато цікавіше й змістовним відповідних по тематиці конференцій Іnternet.

Про канали зв'язку.

Основною характеристикою каналу зв'язку є його пропускна здатність, вимірювана в бодах (бітах у секунду, уважаючи технічні). Основні далекі канали (супутникові, оптоволоконные) із пропускну здатність 2 млн. кбод або вище. Так звана виділена лінія (звичайна мідна пара телефонного проведення, що йде без комутаторів від машини до машини) може передати, залежно від довжини (не більше декількох кілометрів), від 64 до 256 кбод.

Що комутуються (тобто звичайні) телефонні лінії мають різну пропускну здатність, і різні модеми по-різному до неї "пристосовуються". Найгірші - сільські лінії, а також лінії мобільних телефонів. Вони найчастіше дозволяють працювати модему на швидкості не вище 9600 кбод.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]