Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Bidilov_A_O.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать
  1. Маркетингове середовище

Основна мета будь-якої фірми - отримання прибутку. А для хлібозаводу «Салтівський» основною метою –є не тільки отримання прибутку,а й задоволення потреб споживачів. Основне завдання системи управління хлібзаводу -забезпечити виробництво товарів, привабливих з точки зору цільових ринків. Однак успіх керівництва залежить і від діяльності інших підрозділів фірми, і від дій її посередників, конкурентів і різних контактних аудиторій. Керівницьтво не замикається лише на потребах цільового сегмента, а також приймає до уваги всі фактори мікросередовища. Кожна дія постачальників може серйозно вплинути на маркетингову діяльність фірми.Брак тих чи інших матеріалів, страйки та інші події можуть порушити регулярність поставок. У короткостроковому плані будуть втрачені можливості збуту, а в довгостроковому підірвано прихильність до фірми з боку її клієнтури. Ефективність постачання сировиною, матеріалами багато в чому залежить від знання всіх можливостей постачальників і їх потенціалу, вміння працювати з ними у безпосередньому контакті.

Аналіз постачальників підприємством спрямований на виявлення тих аспектів у діяльності, що забезпечують організацію різних сировиною, напівфабрикатами, енергетичними та інформаційними ресурсами, фінансами тощо, від яких залежать ефективність роботи нашого підприємства, собівартість і якість виробленого продукту.

На хлібозаводі «Салтівський» панують міцні і надійні відносини з постачальниками, що є необхідною умовою процвітання. Воно залежить від джерел фінансової підтримки, послуг, а також матеріалів і устаткування.

Основними постачальниками підприємства є:

- ЗАТ «Хлібопродукт - 1»;

- ТОВ «Сода»;

- ТОВ «Казанський жировий комбінат»;

- ВАТ «МСЗ Кошкинський»;

- «ППО Будмаш»;

- Ілецк-Соль

Наші додаткові постачальники:

- ТОВ «Енергетик»;

- «ОренбургЕнергоСбит»;

- ТОВ «Арчеда-Продукт»;

- ТОВ «Ресурс»

У випадку підриву основних постачальників, на нашому підприємстві є допоміжні постачальники, такі як:

- ТОВ «Зерно»;

- ТОВ «Сільгосппродукт»

Трапляються такі ситуації, коли підприємство іноді змушено просити своїх постачальників про такі послуги, як швидка доставка, або, наприклад, ненормоване замовлення. У таких випадках необхідно, щоб у підприємства були розвинені і взаємовигідні відносини з постачальниками які і складаються на Салтівському хлібозаводі.

На макросередовище хлібзаводу «Салтівський» впливають такі фактори як:

  • демографічні (рівень платоспроможності,технологічні особливості населення,чисельність населення ,тощо)

  • економічні(оподаткування,міn. розмір заробітної плати та пенсії,тощо)

  • природні(наявність природних ресурсів,ступінь освоєння науково-технічних та технологічних рівнів)

  • екологічні(безпека навколишнього середовища, екологізація виробництва,та небезпечна сировина)

  • еволюційний(основні тенденції розвитку галузей народного господарства)

Хліб і хлібобулочні вироби відносяться до продуктів повсякденного попиту. В даний час хлібопекарський бізнес має більші можливості для збільшення кількості підприємств, створення розвинутого конкурентного середовища, нових робочих місць.

Хлібопечення є соціально значущою галуззю економіки. Більшість хлібозаводів, які випускають основні сорти хліба, вирішують важливе завдання забезпечення дешевим хлібом якомога більшої кількості людей.Зараз на ринку хліба присутня як спадщина СРСР - традиційні види хліба ("чорний", "білий", круглий, батон і буханець), так і формується в останні роки преміальна категорія (хлібобулочні вироби з обмеженим терміном зберігання, змістом мінералів і органічних елементів ,низькокалорійні сорти і т.п.).

Хлібопекарська промисловість належить до однієї з найважливіших галузей харчової промисловості, рівень розвитку якої безпосередньо зачіпає життя всього населення.

Виробництво хліба - важлива складова у загальному обсязі випуску продукції харчової промисловості. На частку хлібопекарської підгалузі в структурі харчової промисловості області у 2007р. припадало 18% від обсягу випуску продукції.У рейтингу галузей харчової промисловості хлібопекарська галузь посідає друге місце після виноробної, частка якої склала 26,3%.

У структурі виробництва хліба та хлібобулочних виробів найбільший обсяг виробництва хліба (близько 60%) за даними комітету державної статистики припадає на Харківську область. Для Харківської області характерний широкий асортимент хлібопекарської продукції. Зростання харківського ринку хлібобулочних виробів відбувається в основному за рахунок нетрадиційних видів, при цьому споживання соціального хліба 1-го і 2-го сортів досить стабільно, частка якого становить близько 50% від загального обсягу виробництва хліба в місті. Виробництво хліба за видами в Харківскої області має наступну структуру: на житній хліб припадає 30%, на хліб першого гатунку - 50%, інша продукція займає близько 20% від сукупного випуску на підприємствах хлібопекарської промисловості.

Базовими підприємствами хлібопекарської промисловості, що визначають загальні тенденції розвитку виробництва хліба та хлібобулочних виробів в Харківської області, є великі і середні хлібопекарські підприємства, на частку виробництва,яких припадає понад 92% загального обсягу випуску продукції в області.Разом з тим, малі підприємства хлібопекарської галузі зайняли на ринку свою певну нішу в забезпеченні населення віддалених районів в сільській місцевості та мікрорайонів у великих містах свіжою продукцією різноманітного асортименту.На сьогоднішній день за даними обласного комітету статистики «малий хліб» становить близько 8% від загального випуску в області. У м.Харків зосереджено основний промисловий потенціал хлібопекарської галузі регіону, тому динаміка розвитку хлібопекарських підприємств обласного центру значною мірою формує тенденції розвитку промисловості області. На частку основних фондів хлібокомбінатів припадає 70% від загальної вартості основних фондів хлібопекарської промисловості області.

Отже, аналізуючи галузь хлібопечення, можна зробити ряд висновків:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]