Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursovaya_Bidilov_A_O.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать
  1. Життєвий цикл товару

I II III IV V VI VII

ЗАТ «Салтівський» складає життєвий цикл своїх товарів з 7 етапів:

  1. дослідження та розроблення товару

На цьому етапі товару практично ще нема,проводиться його розробка,дослідження,апробація.

  1. запровадження товару на ринок

Починається реалізація товару на ринок ,здійснюються заходи пробного маркетингу,розгортається виробництво та реалізація товару.

  1. росширення ринку збуту

На цьому етапі підприемцтво прискорює процес розповсюдження товару на споживчому ринку. Саме зараз підприємство перетинає точку беззбитковості,а значить може мати відповідні прибутки.

  1. Використання переваг(товар стає відомим на ринку споживання)

На цьому етапі товар привертає до себе увагу нових груп споживачів. Підприємство повинно мірою відчувати свої переваги,забезпечитися вдалою ідеєю товару,правильним вибором цільового ринку та оптимальною маркетинговою програмою.

  1. Зрілість товару

Обсяг продукції досягає критичної точки,обсяги прибутку зменшуються,але вони ще значні і привабливість товару зберігаеться.

  1. Насичення ринку

На цьому етапі ми бачимо спадний обсяг продажу і прибутку. Причиною цьому-єнасичення ринку збуту,загострення конкуренції.

  1. Зникнення товару з ринку

Витиснення товару з ринку ,недостатній попит,загострена конкуренція.

Щоб цього не сталося,підприємству потрібно вчасно зняти з виробництва цей товар, мінімалізуючи збитки.

ЗАТ «Салтівський» знаходиться на ІІІ-етапі. На цьому етапі підприемцтво «хлібзавод Салтівський » за рахунок збільшення обсягів виробництва і обсягів збуту та посилення рекламної діяльності прискорює процес розповсюдження товару на споживчому ринку. Саме на цьому етапі ЗАТ «Салтівський» перетинає точку беззбитковості, а значить може мати відповідні прибутки.

  1. Розглянемо товарну політику ЗАТ «Салтівський».

ЗАТ «Салтівський» - один із провідних виробників хлібобулочних виробів в Харківській обл., який впевнено посідає друге місце у цієї галузі та забезпечує 11% обсягу виробництва всіх хлібобулочних виробів. Останніми роками значно розширилася номенклатура продукції, і тепер підприємство випускає понад 200 найменувань виробів, асортимент яких щороку збільшується на 5-10 асортиментних позицій. За обсягами продажу підприємство посідає 2-ге місце на українському ринку серед вітчизняних виробників хлібобублочної продукції.

Що стосується якості продукції ЗАТ «Салтівський» то її якість дуже висока і визнана.

ЗАТ «Салтівський» є учасником національних конкурсів з якості, бере участь у науково-практичних конференціях, семінарах, а також надає свою базу для їх проведення, у тому числі з метою висвітлення свого досвіду в розробці та впровадженні міжнародних стандартів. За останні роки підприємство одержало ряд нагород, сертифікатів.

Велика увага на підприємстві приділяється питанням екології. ЗАТ «Салтівський» працює над впровадженням системи екологічного менеджменту у відповідності зі стандартами ISO 14000. Впровадження системи управління навколишнім середовищем допоможе підприємству зміцнити впевненість усіх зацікавлених сторін у тому, що взяті на себе чіткі зобов'язання задекларованих положень політики, цілей і завдань ЗАТ «Салтівський» будуть дотримуватися.

В умовах насиченого ринку дедалі більшої вагомості набуває упаковка товару, яка є складовою іміджу підприємства і предметом новаторського пошуку. Розроблення принципово нових форм упаковок (вакуумних). З використанням упаковки пов'язані і певні проблеми. Для ідентифікації товарів і забезпечення достовірності інформації на упаковці велике значення має штрихове кодування товарів. Все це розуміє керівництво ЗАТ «Салтівський» і тому багато приділяє уваги розробленню нових сучасних форм упаковки зокрема таких, як вакуумна.

Отже, при досліджені ЗАТ «Салтівський», можна сказати, що підприємство постійно займається проблемою формування асортименту, його оновленням. Вся продукція, що реалізується, супроводжується сертифікатами якості, виданими відділом технічного контролю заводу і аналітичними паспортами державної інспекції по контролю якості хлібобулочних виробів, отже підприємство є конкурентноспроможним.

ЗАТ «Салтівський» має свою товарну марку, товарний знак, що дає підприємству відрізнятися від конкурентів. Також, упаковка товару, яка є складовою іміджу даного підприємства, має штрихове кодування товарів.

  1. Проведемо аналіз цінової політики хлібзаводу ЗАТ «Салтівський»

Можна зробити що принцип ціноутворення на ЗАТ «Салтівський» орієнтований на ринок про це свідчить те, що за кількістю виготовляємоюї продукції на українському ринку підприємство займає друге місце, а за обсягами продажу четверте місце.

ЗАТ «Салтівський» застосовує стратегію диференційованих цін, що означає продаж товару за різними цінами для різних споживачів в залежності від їх характеристик (в нашому випадку тим, які живуть в різних країнах). Ця стратегія прийнятна для товариства, оскільки ринки можна чітко розбити на територіальні сегменти.

ЗАТ «Салтівський» застосовує таку цінову політику, як завоювання лідерства за показниками якості продукції. Товариство використовує стратегію глибокого проникнення на ринок, тобто висока якість і середня ціна. При встановлені ціни велику роль відіграють затрати на виробництво продукції. Чим більші затрати тим вища ціна.

Також велике значення має конкурентна ціна, на яку при утворення ціни підприємство звертає увагу. Вона повинна не сильно відрізнятись від цін конкурента. ЗАТ «Салтівський» встановлює ціну таким способом: витрати на виробництво + ПДВ + % рентабельності.

Керівництво ВАТ ЗАТ «Салтівський» на останньому засіданні прийняло рішення поетапно коригувати цінову політику на свою продукцію таким чином, щоб термін «ціна заводувиробника» набув істинного значення. Зазначалося, що колектив ЗАТ «Салтівський» працюватиме над недопущенням фактів, коли внаслідок бартерних операцій на товари фірми встановлюються нераціональні ціни, що заважає працювати дистриб’юторам системно і на перспективу.

Також ЗАТ «Салтівський» постійно слідкує за цінами конкурентів і відповідно реагує на їх зміну. Отже, цінова політика підприємства досить гнучка і реагує на зміни ситуації на ринку в межах встановлених державою. Також на підприємстві діє система оптових цін, що дозволяє продавати великі обсяги продукції та дозволяє підприємству повністю використовувати свій виробничий потенціал. Велику частку в реалізації продукції займають оптові закупки, яким в більшій мірі сприяють гнучкі оптові ціни.

Таким чином завдяки проведенню зваженої цінової політики і дотримання принципу, що їхня продукція продається за „цінами заводу виробника” ЗАТ «Салтівський» займає лідируючу позицію на українському ринку серед фірм виробників хлібобулочних виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]