Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMK.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать
  1. Несинусоїдальні струми та напруги.

Струми та напруги електричних пристроїв перш за все в енергетичних установках можна рахувати синусоїдними. Проте в ряді випадків струми та напруги відрізняються від синусоїдних. Причиною виникнення несинусоїдних напруг та струмів можуть бути як генератори, так і споживачі електроенергії. В генераторах однією з причин спотворення форм кривої е.р.с. являється несинусоїдне розподілення магнітної індукції в повітряному зазорі між статором та ротором із-за наявності в якорі та статорі зубців та впадин в яких вкладені обмотки, наявність реакції якоря. Несинусоїдні напруги отримуються в багатьох лампових та транзисторних генераторах та приладах в радіотехніці, зв’язку. В споживачах та в трансформаторах із стальними сердечниками несинусоїдність струму або напруги може бути визвана нелінійною залежністю між магнітним потоком та намагнічуючим струмом. Несинусоїдні струми з’являються у всіх випадках роботи споживачів енергії з нелінійними вольт-амперними характеристиками (вентилі, бареттери, транзистори і т.д.).

  1. Варикап, принцип дії, основні властивості.

Варика́п — напівпровідниковий елемент, конденсатор змінної ємності з електронним керуванням.

Принцип дії варикапу полягає у властивості електронно-діркового переходу (p-n переходу) змінювати свою товщину в залежності від прикладеної напруги. Зміна товщини призводить до зміни ємності запертого переходу і це явище використовується для створення конденсатора змінної ємності. Варикап працює при зворотній напрузі, підключеній до p-n-переходу. Ємність змінюється в широких межах.

Перевагою варикапів є відсутність рухомих частин та електронне керування, яке дає можливість використатизворотний зв'язок для, наприклад, стабілізації чи автоматичного підстроювання частоти в системах ФАПЧ. Використовується в схемах автоматики, інформаційно-вимірювальної техніки, в радіотехніці.

  1. Магнітні кола та їх властивості.

Магнітним колом називається частина електротехнічного пристрою, що містить феромагнітні тіла, в яких при наявності намагнічуючої сили виникає магнітний потік і уздовж якої замикаються лінії магнітної індукції. Джере­лами намагнічуючої сили можуть бути котушки із струмами, постійні маг­ніти.

Магнітне поле є складовою електромагнітного поля, утворюється струмами, рухомими зарядами і має здатність діяти на рухомі заряди (струм).

Існують магнітні кола: а)сталого струму; б)змінного струму.

В першому випадку ми маємо стале магнітне поле, в другому – змінне.

Стале магнітне поле утворюється намагніченими тілами (сталими магнітами) або при проходженні сталого струму по котушці.Змінне магнітне поле утворюється при проходженні змінного струму через котушку.

  1. Властивості феромагнітних матеріалів.

Феромагне́тики — сильно магнітні речовини, здатні намагнічуватися навіть у слабких магнітних полях. 

Найтиповішою властивістю є нелінійний характер процесу намагнічення

  • Феромагнетики сильно втягуються в область сильнішого магнітного поля

  • Магнітна сприйнятливість феромагнетиків позитивна і значно більше одиниці

  • При не дуже високих температурах феромагнетики характеризуються спонтанною намагніченістю, яка сильно змінюється під впливом зовнішніх дій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]