Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMK.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать
  1. Світлодіод, умовне позначення, принцип роботи.

Світлодіо́д — напівпровідниковий пристрій, що випромінює некогерентне світло, при пропусканні через нього електричного струму (ефект, відомий як електролюмінесценція).

Принцип роботи

При протіканні через діод прямого струму відбувається інжекція електронів.

Процес самовільної рекомбінації інжектованих електронів, що відбувається, як в базовій області, так і в самому p-n переході, супроводжується їхнім переходом з високого енергетичного рівня на нижчий. Електрон після рекомбінації знаходиться у дуже нестабільному стані, оскільки він має зайву енергію (Евх,). В такому стані електрон довго перебувати не може. Він перейде на стаціонарну орбіту з нижчим енергетичним рівнем (Ест.) і випромінить квант світла. Тому Eкв.св. = Eнадл., Eнадл. = Евх - Ест. Щоб кванти енергії (фотони), які вивільнились при рекомбінації відповідали квантам видимого світла, збільшують кількість p-n переходів

  1. Загальні відомості про перехідні процеси.

Перехідни́й проце́с— процес зміни в часі координат динамічної системи, який виникає при переході з одного усталеного режиму роботи на інший. 

Тривалість перехідних процесів в електричних колах (перехідний період) найчастіше становить десяті й соті частки секунди. Проте знан­ня характеру їх дуже важливе, оскільки й за малий проміжок часу можливі різкі збільшення струмів і напруг, які можуть бути небезпеч­ними для електричних установок.

У пристроях зв'язку, автоматики, лічильно-розв'язувальної техні­ки, радіотехніки за допомогою перехідних процесів формуються ім­пульси — сигнали, які несуть певну інформацію.

Вивчення перехідних процесів у цих пристроях необхідне для оцін­ки змін, які вони можуть вносити в електричні сигнали. -

Співвідношення тривалості усталених і перехідних режимів може бути різним і залежить від умов експлуатації, а також від призначення електричних кіл. Одні з них за тривалістю практично весь час працюють в усталеному режимі (двигуни з тривалим незмінним навантаженням, лампи електричного освітлення), інші, навпаки, безперервно перебу­вають у перехідному режимЦдвигуни з повторно-короткочасним наван­таженням, лінії зв'язку під час передавання інформації, імпульсні при­строї автоматики, лічильно-розв'язувальні машини під час роботи).

Перший закон комутації застосовується до кіл, які мають ін­дуктивність.

Струм в індуктивності не може змінюватися стрибкоподібно. Тому мит­тєвий струм у вітці з індуктивністю в перший момент перехідного періоду залишається таким, яким він був в останній момент попереднього уста­леного режиму.

Другий закон комутації застосовується до кіл, які мають єм­ність.

Напруга на ємності не може змінюватися стрибкоподібне. Тому напруга на ємності в перший момент перехідного періоду така сама, якою вона була в останній момент попереднього усталеного режиму.

  1. Умови виникнення і сутність перехідних процесів.

Причини виникнення перехідних процесів

Перехідні процеси виникають внаслідок зміни е. р. с. у колі, напруги, прикладеної до кола, або в зв'язку із зміною його парамет­рів — опору, індуктивності чи ємності. .

Безпосередніми причинами виникнення перехідних процесів можуть бути комутаційні зміни режимів, тобто вмикання і вимикання джерел живлення, приймачів енергії; короткі замикання на ділянках електрич­них кіл; зміни механічного навантаження електродвигунів та ін.

Електромагнітні процеси, які відбуваються в електричних колах при пе­реході від одного усталеного режиму до іншого, називають перехідними процесами.

Електричні струми, напруги в колі під час перехідного процесу називають перехідними струмами або напругами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]