Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEMK.docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
1.72 Mб
Скачать
  1. Тензорезистори та їх основні властивості.

Тензорези́стор -резистор, електричний опір якого змінюється залежно від його деформації. В основі принципу роботи тензорезисторів лежить явище п'єзорезистивного ефекту. За допомогою тензорезисторів можна вимірювати деформації механічно пов'язаних з ними елементів. Тензорезистор є основною складовою частиною тензодатчиків, що застосовуються для непрямого вимірювання сили, тиску,ваги, механічних напружень тощо.

  1. Напівпровідникові резистори. Загальні відомості.

НП резистори – це такі НП прилади, які виготовлені на основі одношарових НП структур р- або n - типу і мають два зовнішні електроди.

 Умовне позначення резисторів на схемах  - R.

 Всі напівпровідникові резистори поділяються на лінійні та нелінійні.

У лінійних резисторів питомий електричний опір не залежить від прикладеної напруги. 

Нелінійні резистори (варистори) – це такі НП резистори, у яких питомий опір залежить від прикладеної напруги. Їх умовне позначення наведене на рис. 2.1, б.

Класифікація та умовне позначення напівпровідникових резисторів

Тип резисторів 

Умовне позначення 

Лінійні резистори 

Варистори 

Терморезистори:  термістори, позистора 

Тензорезистори 

Фоторезистори 

Перші дві групи напівпровідникових резисторів відповідно до цієї класифікації - лінійні резистори і варистори - мають електричні характеристики, слабо залежні від зовнішніх чинників: температури навколишнього середовища, вібрації, вологості, освітленості та ін Для інших груп напівпровідникових резисторів, навпаки, характерна сильна залежність їх електричних характеристик від зовнішніх факторів. Так, характеристики терморезисторов істотно залежать від температури, характеристики тензорезисторів - від механічних напружень. 

  1. Напівпровідникові діоди. Загальні відомості.

Напівпровіднико́вий діо́д — напівпровідниковий прилад з одним випрямним електричним переходом і двома зовнішніми виводами. На відміну від інших типів діодів, принцип дії напівпровідникового діода грунтується на явищі pn-переходу. Випрямним електричним переходом в напівпровідникових діодах може бути електронно-дірковий перехід, гіперперехід або контакт метал-напівпровідник.

Випрямним електричним переходом в напівпровідникових діодах може бути електронно-дірковий перехід, гіперперехід або контакт метал-напівпровідник.

Загалом, механізм односторонньої провідності у діодів однаковий, проте для його створення можна використовувати не лише виключно напівпровідники, а й метали.

  1. Тиристори. Структура, принцип дії і застосування.

Тири́стор — це перемикальний напівпровідниковий прилад, що проводить струм тільки в одному напрямку.

Тиристор має три виходи, один з яких — керуючий електрод — використовується для різкого переведення тиристора в увімкнений стан.

Тиристор поєднує в собі функції випрямляча, вимикача та підсилювача. Часто він використовується як регулятор, головним чином, коли схема живиться змінною напругою.

Основні властивості тиристора:

  • тиристор, як і діод, проводить струм в одному напрямку, проявляючи себе як випрямляч;

  • тиристор переводиться з вимкненого стану в увімкнений при подачі сигналу на керуючий електрод і, як вимикач, має два стійкі стани;

  • тиристор має властивості підсилювача струму;

  • тиристор при цьому є регулятором потужності;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]