Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
печать.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
140.7 Кб
Скачать

Програма вивчення класного колективу і складання характеристики

  1. Склад класу: віковий склад класу; склад за віком, статтю, національністю. Скільки існує клас з таким якісним складом учнів. Які зміни відбувались в складі та керівництві класу у попередні роки.

  2. Рівень розвитку колективу, стадія (етап) розвитку дитячого колективу; характерні ознаки розвитку колективу; особливості розвитку активу, його роль у формуванні і зміцненні колективу; діяльність органів самоврядування; напрямки і стилі взаємин між активом, органами самоврядування та між вихованцями; роль активу та міра його допомоги вчителю; лідери в колективі; їх вплив на життєдіяльність вихованців; вплив перспективних ліній на розвиток колективу; напрямки і форми зв'язку класного колективу із загально-шкільним.

3. Взаємини у класному колективі: почуття колективізму, товариськості і дружби, характер товариських взаємин, єдність і згуртованість класного колективу та прояви їх (чи виступає клас як єдиний колектив у житті школи, єдність у настроях і діях учнів колективу, ставлення класу до громадських доручень, виконання постанов шкільних організацій, класного колективу). Прояви псевдотовариськості (приховування поганих вчинків, списування, підлабузництва). Взаємодопомога в класі, піклування про слабших. Почуття довіри, поваги, честі класу і школи, почуття відповідальності перед колективом, взаємини між хлопчиками та дівчатками. Традиції колективу (позитивні, негативні). Чи є в класі мікроколективи і на якому ґрунті вони формуються. Чи є випадки протидії мікроколективів класному колективу.

4. Рівень морально-духовного розвитку колективу: рівень володіння загальнолюдськими цінностями; особливості прояву почуттів членів колективу; рівень захищеності особистості; сформованість вмінь і навичок у моральній поведінці. Яку громадську роботу виконують учні, участь у роботі шкільних організацій.

5. Дисципліна, культура й етика, поведінка учнів. Відвідування учнями школи, причини невідвідування і пропусків занять. Загальна характеристика учнів (на уроках, під час перевірки, у позакласній та позашкільній роботі, вдома). Причини порушення дисципліни, характерні приклади і мотиви порушення.

Учні зразкової поведінки і недисципліновані, їхній вплив на колектив. Ставлення учнів класу до порушників дисципліни у школі і вдома. Свідомий характер дисципліни учнів. Навички і звички, культура й естетика поведінки учнів класу, їхня ввічливість, тактовність щодо вчителів, батьків, старших.

6. Успішність учнів класу та їх розумовий розвиток.

Загальна характеристика (кількісна і якісна) успішності класу, Відмінники класу та їх характеристика. Учні, що не встигають у навчанні, причини невстигання, робота, що проводиться з ними для подолання невстигання, характер виконання домашніх завдань (систематичність, охайність, старанність). Обсяг знань, глибина, ґрунтовність, міцність, їх систематичність, начитаність учнів. Розвиток загальних та спеціальних здібностей, талантів. Розвиток мовлення учнів (багатство словника, граматична правильність, стилістична досконалість тощо). Сумлінність та ініціативність у навчанні, мотиви навчальної діяльності класу. Ставлення класу до навчання. Якими предметами клас найбільше цікавиться. Методика розумової праці.