Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
печать.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
140.7 Кб
Скачать

7. Інтереси учнів та інші властивості їхньої особистості.

Розвиток пізнавальних інтересів (до різних предметів, видів занять та інтерес до питань моралі, науки, техніки, мистецтва, спорту, громадські інтереси). Читацькі інтереси учнів.

Спільні інтереси колективу і вплив цих інтересів на поведінку учнів. Роль розвитку самосвідомості учнів і вплив її на самовиховання учнів.

8 Рівень фізичного розвитку колективу: загальний стан здоров'я учнів; ставлення дітей до фізичної культури і спорту; потреби у фізичному розвитку. Санітарний стан класу. Гігієнічні навички і звички учнів.

9. Рівень трудового виховання: ставлення учнів до праці (громадської діяльності); рівень сформованості соціально-психологічної готовності до праці; сформованість вмінь і навичок у сфері трудової діяльності; професійна спрямованість учнів. Уміння колективно працювати і підкорятися інтересам колективу.

10. Рівень естетичного виховання: сформованість почуттів прекрасного; інтереси учнів до певних видів мистецтва; потреби учнів у сфері естетичного розвитку.

11 . Позакласне та позашкільне життя класного колективу.

На чому ґрунтується і в чому виявляється об'єднання класу як колективу під час позакласних занять. Види позакласної роботи, участь у гуртках, спорті, випуску стінгазет, відвідування кіно і театру тощо. Зв'язок класу з іншими класами школи. Виконання господарських робот у школі, самообслуговування, робота на пришкільній навчальній ділянці. Участь класу у позашкільній роботі. Громадська робота.

12. Домашні умови учнів.

Загальна характеристика домашніх умов учнів. Ставлення батьків до школи. Стан щоденників учнів. Чи систематично ознайомлюються батьки із щоденниками учнів.

13 Висновки. Загальна оцінка класу. Позитивні та негативні риси класу (вказати конкретно). Шляхи та засоби подальшого формування класного колективу, створення сприятливих умов для розвитку особистості в колективі.

  1. Підготуватися до практичного проведення етичної бесіди.

Проаналізуйте ефективність етичної бесіди вашого товариша-колеги.

Тема 3: методика підготовки і проведення етичної бесіди

ПЛАН

  1. Місце етичної бесіди в системі морального виховання особистості.

Етична бесіда — форма виховної роботи, спрямована на формування в учнів умінь і навичок у моральній поведінці, оволодіння загально-людськими й національними морально-духовними цінностями.

У реальній дійсності повідомлення і пояснення знань про моральні норми та правила відбуваються постійно: під час навчання, у щоденному житті і діяльності школярів. У сукупності різноманітні джерела — реальна дійсність, перебування дитини в сім'ї, навчальна робота на уроці, зміст освіти, засоби масової інформації та ін. — дають багатий матеріал про зміст загальнолюдської та національної моралі. Однак цей процес має дещо стихійний характер, не повною мірою сприяє сформуванню істинних моральних переконань. У дітей різних вікових груп нерідко під впливом стихійності складаються хибні уявлення про моральні цінності. Тому в процесі навчально-виховної роботи з дітьми шкільного віку потрібно надавати цьому процесу науково обґрунтованої системності, для того щоб сформувати в учнів надійний фундамент моральних цінностей.

На жаль, у школі ще й дотепер немає головної дисципліни — про мораль. Тому класному керівнику доводиться брати на себе функцію навчати моральності, надавши цьому процесу належної системи на весь період навчання учнів у загальноосвітній школі. Важливою формою в цій системі насамперед мають бути бесіди.

В основі бсіди лежить прийом діалогу. У процесі етичних бесід здійснюється узагальнення дитячих спостережень, особистих вражень і переживань, певних знань морально-етичних норм. Тобто на основі "первинного" матеріалу відбувається поступове сходження до нових моральних якостей.

  1. Методика підготовки і проведення етичної бесіди.

У системі підготовки і проведення етичних бесід варто дотримуватися таких методичних правил, які передбачають, що:

1. Бесіди проводить класний керівник або вихователь групи продовженого дня.

2. Тривалість бесіди залежить від віку учнів: 1—4 класи — 25—З0 хв, 5—7 класи — ЗО—40 хв, 8—12 класи — до 45 хв.

3. Підготовка до бесіди має займати 5—6 днів.

4. Тема бесіди залежить від віку учнів, рівня розвитку первинного колективу, стилю взаємин у колективі, соціально-економічних умов у суспільстві.

5. Проведення бесід включає такі основні етапи: підготовчий, проведення бесіди, подальша діяльність школярів, оцінка вчителем рівня сформованості моральних норм і навичок.

6. До висловлення власних думок щодо певних моральних понять залучають всіх дітей.

7. Необхідно стимулювати школярів до виявлення соціальної активності під час бесіди.

8" Потрібно використовувати цікавий матеріал, педагогічні ситуації, які б спонукали школярів до активної емоційно-розумової діяльності.

9. Треба продумувати логічно доцільний план бесіди, виділяти опорні моральні поняття, які мають стати основою формування у школярів моральних умінь і звичок.

10" 3 урахуванням їх індивідуальних можливостей визначають для учнів конкретні завдання для підготовки до бесіди, які б викликали у них інтерес.

11. Після завершення бесіди класний керівник повинен уважно проаналізувати особливості впливу бесіди на поведінку вихованців і класного колективу в цілому.

12. Не слід припиняти роботу вихованців навколо теми бесіди. Потрібно задавати домашні завдання, залучати учнів до колективної роботи над матеріалом, що стосується теми (пошуки нових матеріалів, підготовка тематичних газет, альбомів тощо).

***

Проведення етичних бесід включає в себе:

підготовчий етап;

проведення бесіди;

організацію і оцінку повсякденної діяльності і відносин дітей на основі засвоєних моральних норм і правил.

Досвід проведення етичних бесід показує, що доцільно проводити їх в позаурочний час двічі на місяць. Підготовка до кожної розмові займає 7-8 днів. Тривалість бесіди не повинна перевищувати 25-30 хвилин в І-ІІ класах, 35-40 хвилин - в ІІІ-ІV класах.

Підготовчий етап, самий тривалий і трудомісткий, включає в себе різноманітну діяльність вчителя і дітей. Можуть бути різні варіанти підготовки до бесіди, ми рекомендуємо наступний:

1. Залежно від віку учнів, рівня розвитку дитячого колективу і моральних проблем визначається тема бесіди.

2. Мета бесіди - засвоєння певних норм, понять, які повинні усвідомити учні; ті практичні висновки, які будуть зроблені.

3. Підбірка фактичного матеріалу, де розповідається, як потрібно поступати, що потрібно робити.

4. Продумуються питання бесіди.

5. Підготовка учнів до бесіди:

а) заздалегідь оголошується тема бесіди, вказується література, готуються ситуації, питання, над якими слід подумати, підібрати приклади;

б) при необхідності визначаються індивідуальні завдання, оскільки це психологічно налаштовує учнів на самоаналіз поведінки, і вони переконуються в необхідності його поліпшення;

в) визначаються групові завдання.

Проведення бесіди вимагає великої майстерності від учителя. Головна вимога - забезпечити активність дітей в процесі самої бесіди. Правильно надходить учитель, який провівши бесіду, задає питання, призводить яскраві приклади, робить короткі переконливі зауваження, спрямовує і уточнює висловлювання дітей, не дає закріпитися невірним думкам.

При проведенні бесіди з прочитаного матеріалу, дуже важливо вміти ставити питання. Питання повинні зачіпати розум і почуття дітей, змушувати їх звертатися до фактів, прикладів, подій навколишнього життя.

Послідовність питань повинна підвести дітей до виведення морального правила, якому треба слідувати при спілкуванні з іншими людьми, виконанні своїх обов'язків. При постановці питань у бесідах на моральні теми, можна дотримуватися наступних рекомендацій:

1. Питання має спрямовувати увагу дітей на моральну сторону життя, вчинків, явищ, прихованих за предметними діями людей.

2. Питання має змушувати дитину задуматися над мотивами вчинку, побачити складний взаємозв'язок мотиву і результату вчинку.

3. Питання має примушувати дітей побачити моральні наслідки будь-якого вчинку для інших людей.

4. Питання має привернути увагу школярів до внутрішніх переживань людей, навчити дитину за зовнішніми ознаками дізнаватися про стан людини, розуміти цей стан і, отже, співпереживати.

Дуже важливі питання, які допомогли б школярам зв'язати прочитане з власним моральним досвідом, їх колективними переживаннями.

Етичні бесіди з дітьми повинні проходити в невимушеній обстановці. Вони не повинні носити морализующего характеру, містити повчання, докори і глузування. Діти висловлюють свої судження, вільно діляться враженнями.

В етичних бесідах з молодшими школярами повинні бути присутніми елементи цікавості. Для цього в зміст бесід доцільно включати різні ситуації, які містять моральну проблему. Дуже важливо, щоб об'єктом громадської думки були позитивні вчинки школярів і не слід направляти громадську думку тільки на вчинки, пов'язані з поганою успішністю та дисципліною. Розвиток громадської думки відбувається за рахунок введення нових і коригування наявних моральних понять, навчання дітей правилам обговорення та оцінки подій колективного життя, вчинків окремих дітей. Вироблені правила життя дитячого колективу виступають як критерії моральної оцінки.

Можливі різні варіанти послідовності проведення етичних бесід, ми рекомендуємо наступні:

1. Визначення теми бесіди і збудження у школярів інтересу до сприйняття і засвоєння матеріалу.

2. Обгрунтування актуальності, значущості обговорюваної теми.

3. Розкриття теми бесіди на прикладі життя і діяльності видатних людей, а також на матеріалі нашому житті.

4. Аналіз стану справ у класі в зв'язку з обговорюваною проблемою і визначення конкретних завдань (рад, рекомендацій) щодо поліпшення роботи та поведінки учнів.

5. Узагальнення підсумків бесіди і короткий опитування учнів щодо основних положень викладеного матеріалу.

Звичайно, зазначена структура бесіди не повинна перетворюватися на трафарет. Як загалом у виховній роботі, так у проведенні бесіди не може бути трафаретів, рецептів на всі випадки життя. Однак, чим більше подібних рецептів буде знати педагог, тим більше шансів він має на їх реалізацію. Вони не обмежують творчу діяльність учителя, а стимулюють її.

При визначенні теми на початку бесіди необхідно порушити інтерес школярів до сприйняття і засвоєння етичного матеріалу.

Для цього можна використовувати такі прийоми:

а) поставити питання, пов'язані із з'ясуванням сутності морального поняття, яке лежить в основі змісту бесіди. Наприклад, що таке ввічливість і т.п.;

б) перш ніж оголосити тему, можна розповісти про який-небудь цікавому подію або факт, що має відношення до наміченої темі;

в) перш ніж оголосити тему, потрібно згадати про якийсь випадку з класною життя, який дозволяє обгрунтувати необхідність поглибленого розкриття і осмислення відповідної моральної норми;

г) оголосивши тему, спробувати надати їй особливу важливість і підкреслити її значення за допомогою змістовного висловлювання чи афоризмів.

Методика викладу морального матеріалу може поєднувати в собі питально-відповідну форму, розповідь і пояснення педагога, короткі повідомлення учнів з окремих питань, читання з книг, газет, використання художніх картин і т.д. При цьому головна роль залишається за педагогом, так як тільки він може глибоко і кваліфіковано розкрити сутність моралі.

  1. Аналіз ефективності проведеної етичної бесіди.

Ефективність етичної бесіди залежить від дотримання ряду важливих умов:

1. Бесіда повинна носити проблемний характер. Вихователь повинний стимулювати нестандартні питання, допомагати школярам самим знаходити на них відповіді.

2. Не можна допускати, щоб етична бесіда розвивалася по заздалегідь складеному сценарію з завчанням готових чи підказаних дорослими відповідей. Потрібно вчити дітей з повагою відноситися до думок інших, терпляче й аргументовано виробляти правильну точку зору.

3. Не можна допускати також, щоб бесіда перетворювалася в лекцію: вихователь говорить, вихованці слухають. Лише відверто висловлені думки і сумніви дозволяють вихователю направити бесіду так, щоб хлопці самі прийшли до правильного розуміння сутності обговорюваного питання. Успіх залежить від того, наскільки теплим буде характер бесіди, чи розкриють у ній вихованці свою душу.

4. Матеріал для бесіди повинний бути близький емоційному досвіду вихованців. Тільки при опорі на реальний досвід бесіди на відвернені теми можуть бути успішними.

5. У ході бесіди важливо виявити і зіставити всі точки зору. Нічия думка не може бути проігнорованою, це важливо з усіх точок зору – об'єктивності, справедливості, культури спілкування.

6. Правильне керівництво етичною бесідою полягає в тім, щоб допомогти вихованцям самостійно прийти до правильного висновку. Для цього вихователю потрібно вміти дивитися на вчинки чи події очима вихованця, розуміти його позицію і зв'язані з нею почуття.

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

  1. Складіть план проведення етичних бесід на навчальний рік, враховуючи вікові потреби вихованців (1-а група -для 10-11-класників, 2-а група для 5-6-класників, 3-а група для 7-8-класників).

СЕНТЯБРЬ

ТЕМА МЕСЯЦА

« ПРЕКРАСНА ЗЕМЛЯ И НА НЕЙ ЧЕЛОВЕК»

Беседы:

1. «Дружба и взаимопонимание»

2. «Говорим красиво»

3. «памяти погибших детей Беслана…»

4. « Подготовка к классному родительскому собранию»

5.Подготовка ко Дню Учителя, к осеннему балу

ОКТЯБРЬ

ТЕМА МЕСЯЦА

«В здоровом теле здоровый дух»

БЕСЕДЫ:

«Осанка и здоровье»;

«Этикет(первое занятие морского этикета))

«Организация умственного и

и физического труда»;

«День пожилых людей»

«Гигиена детей и подростков»/мальчики и девочки отдельно

НОЯБРЬ

Тема месяца

«Гражданином быть обязан»

(месячник правового воспитания)

БЕСЕДЫ:

1. «Дети и улица»»

2. «О классном самоуправлении и ответственности»

3. «О подготовке к классному родительскому собранию»

4. «Питание и здоровье»

5. «Боевые корабли ВМФ»

6. «Правила движения группами по улицам дорогам»

7. «Этикет(занятие№3)

8. «О ведении дневников)

Декабрь

ТЕМА МЕСЯЦА

«Преданье старины глубокой»

( месячник старинных традиций)

БЕСЕДЫ:

«Осторожно: гололед»

«Гадания, колядки….»

«Внимание! Пешеходный переход»

«Этикет.занятие№4)

«Что значит быть хорошим товарищем?»

«О состоянии дневников и ведении тетрадей»

«СПИД- чума нашего века

ЯНВАРЬ

ТЕМА МЕСЯЦА

«Расступись честной народ , удаль русская идет!»

( м- к духовно – нравственного, народно – творческого воспитания )

БЕСЕДЫ:

« Дорожные знаки»

«О культуре поведения»

« Этикет»

« Парусный флот Петра Великого »

« Посещение кружков и расписание в дневниках»

ФЕВРАЛЬ

ТЕМА МЕСЯЦА

«ЕСЛИ БЫ ПАРНИ ВСЕЙ ЗЕМЛИ »

( месячник военно – спортивного и патриотического воспитания )

БЕСЕДЫ:

1. « Время, события и люди»

2. « Горячие точки планеты»

3. « Учителя фронтовики»

4. «Назови твои « можно» и «нельзя» в классе»

5. _« Виды строевых команд»

6. « Геральдика современных морских корпусов»

МАРТ

ТЕМА МЕСЯЦА

«ВЕСНУ ВСТРЕЧАЕМ – СЕМЬЮ ВЕЛИЧАЕМ»

(месячник эстетического воспитания)

Беседы Искусство общения

О культуре поведения

Зачем человеку нужны знания

АПРЕЛЬ

ТЕМА МЕСЯЦА

« Природа- наш друг»

БЕСЕДЫ «Природа- твой друг»

«Загрязнения окружающей среды»

«Мое здоровье в моих руках.»

«Творчество художника Ию.Шишкина, Саврасова.»

«Как мы отнисимся друг к другу.

МАЙ

ТЕМА МЕСЯЦА«МЫ ХОТИМ, ЧТОБЫ МИР СПОКОЙНО ЖИЛ »

1 КЛАССНЫЕ ДЕЛА КЛАССНЫЕ ЧАСЫ:

1. «Ах, война, что ты сделала, подлая!»

«Они сражались за Родину.»

«Что значит заработать свой хлеб?»

«Виды кораблей времен Вов»

«М.П. Лазарев»

«Флаги Вооруженных Сил России»

«Памятные места славных героических побед»