Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінал / Марченко / 11062014.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.81 Mб
Скачать

2.7 Транспорт пристовбуровогодвору

Пристовбуровий двір, показано на рис. 2.12., за видом шахтного транспорту відноситься до комбінованого типу (конвеєри і електровози), за типом составів − до змішаного (порода і матеріали), за кількістю напрямків підходу вантажів − односторонній, за орієнтуванням віток − паралельний, за характером руху вагонеток − петльовий.

Рис. 2.12. Схема петльового пристовбурового двору: 1 – скіповий ствол; 2 – клітьовий ствол; 3 – штовхач; 4 – дозуючий стопор; 5 – агрегати для обміну вагонеток у клітях

Посадка і вихід людей із кліті відбувається на сполученні стовбура з пристовбуровим двором. При використанні двоповерхових клітей у межах сполучення змонтована додатковий майданчик для одночасного завантаження обох поверхів кліті. Камера очікування влаштовується біля стовбура на вхідний і вихідний бік клітьової вітки. Біля камери розташовується шлях для стоянки пасажирського поїзда.

Приймання і відправлення вагонеток.

Для приймання і відправлення вагонеток варто виконати наступні операції:

  1. - подачу поїзда до місця розформування;

  2. - розформування, подача окремих вагонеток до стовбура, посадку кліті;

  3. - відкриття стовбурних дверей, зштовхування вагонеток у кліть;

  4. - пересувка вагонеток за кліттю;

  5. - формування і пересування поїздів.

Посадка і вихід людей із кліті відбувається на сполученні стовбура з пристовбуровим двором. Камера чекання влаштовується біля стовбура на вхідну і вихідну сторону клітьової гілки. Біля камери розташовується окрема гілка двору – посадковий майданчик, призначена для посадки і висадки людей з пасажирських составів.

Для прийому і відправлення вагонеток необхідно виконати наступні операції: подачу составу до місця розформування, розформування, подача окремих вагонеток до ствола, посадку кліті, відкриття стволових дверей, заштовхування вагонеток у кліть, пересування вагонеток за кліттю, формування составів, пересування складів.

Електровози доставляють в пристовбуровий двір матеріали і обладнання для видачі на поверхню. При цьому локомотив залишає платформи перед штовхачем і відправляється за черговою партією вагонеток. Вагонетки за допомогою штовхача 2 і агрегатів для обміну вагонеток 5 заштовхуються в кліть. В пристовбуровому дворі застосовуються агрегати типу АПГ і штовхачі типу ТЦ. Для розвантаження вагонеток ВГ-2,5-900 використовуються перекидачі ОК-2.

У випадку доставки допоміжного вантажопотоку, локомотив залишає вагонетки (платформи) перед штовхачем і відправляється за черговою партією вагонеток. Вагонетки за допомогою штовхачів і агрегатів для обміну вагонеток заштовхуються у кліть. Схему агрегату показано на рис. 2.13.

Рис. 2.13 - Агрегат для заштовхування вагонеток в кліть: 1,2-стопорні кулаки; 3-шини гальма; 4-вагонетка

2.8. Взаємодія засобів транспорту

Для транспортування корисної копалини пластом від вибою до бункера скіпового стовбура приймається повна конвеєризація. Вугілля після відділення від масиву попадає на скребковий конвеєр у лаві, далі на перевантажувач ПТК-1 конвеєрного штреку, звідки вугілля надходить на дільничний телескопічний конвеєр. Дільничні конвеєри передають вугілля на бремсберговий конвеєр, далі на конвеєр квершлагу, а з нього вугілля попадає в бункер скіпового стовбура.

Порода з підготовчих вибоїв (проходка 1 та проходка 2) потрапляє на конвеєр, потім на перевантажувальному пункті порода відсікачами (ножами) скидається у вагонетки, вагонетками по бремсбергу від пунктів перевантаження порода транспортується канатним відкочуванням до приймально-відправного майданчика уклону, а від приймально-відправного майданчика бремсбергу до бункера пристовбурового двору порода транспортується у вагонетках локомотивним відкочуванням. Для розвантаження вагонеток ВГ-2,5-900 використовуються перекидачі ОК-2.

Від кліті до приймально-відправного майданчика люди перевозяться у вагонетках локомотивним відкочуванням, а від приймально-відправного майданчика бресбергу до штреків лави перевезення відбувається у вагонетках канатним кінцевим відкочуванням по людському ходку, в дільничних виробках перевезення відбувається канатною надґрунтовою дорогою. Для перевезення дільничними виробками обираємо канатну надґрунтову дорогу ДКН-1.

Від кліті до приймально-відправного майданчика допоміжний матеріал перевозяться у вагонетках локомотивним відкочуванням, а від приймально-відправного майданчика бремсбергу до штреків лави перевезення відбувається у вагонетках канатним кінцевим відкочуванням по вантажному ходку, в дільничних виробках перевезення відбувається канатною надґрунтовою дорогою. Для перевезення дільничними виробками обираємо канатну надґрунтову дорогу ДКН-1.