Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до ЕММ до РР №1.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

Задача 5.

Фірма складає телевізори, відеомагнітофони і відеоплеєри, використовуючи комплектуючи вузли трьох видів А, В, С. Запаси комплектуючих вузлів А,В,С, на складі відповідно становлять 800, 450 і 600 шт. Продаж телевізора, відеомагнітофона та відеоплеєра приносить прибуток 75 грн., 50 грн. і 35 грн., відповідно. Витрати комплектуючих вузлів на кожний тип виробів задаються таблицею:

Товар

Комплектуючі

А

В

С

Телевізор

2

1

2

Відеомагнітофон

2

7

7

Відеоплеєр

7

0

1

Знайти оптимальний план випуску продукції виробів, який максимізує прибуток фірми.

Задача 6.

Фермер вирощує озиму пшеницю і цукровий буряк на площі не більше 20 га, виділивши під цукровий буряк не менше 5 га. Витрати праці (людино-дні) по кожній культури та наявний ресурс відповідно на 1 га складають 5, 25 і 270. Витрати обладнання (людино - дні) по кожній культурі та наявний ресурс відповідно на 1 га складають 2,8 і 80. Прибуток від реалізації з 1 га урожаю озимої пшениці і цукрового буряка 0,7 та 1,0 тис грн., відповідно. Знайти оптимальний план посіву за умови максимального прибутку від реалізації урожаю.

Задача 7.

Невелика птахоферма має розрахувати кормовий раціон на 1000 курчат, яких вирощують до 8-тижневого віку. Нехтуючи тим, що тижневі витрати кормів для курчат залежать від їхнього віку, вважатимемо, що в середньому за 8 тижнів вони досягають маси 500г. З цією масою кормовий раціон курчат має задовольняти певні вимоги поживності. Сформулюємо ці вимоги у спрощеному вигляді, враховуючи лише 2 поживні речовини: білок і клітковину, що міститься у кормах 2 видів – зерні та соєвих бобах. Вміст поживних речовин у кожному кормі та їх вартість задано таблицею.

Корм

Вміст поживних речовин

Вартість корму

у.о./кг

Білок

Клітковина

Зерно

10

2

0,4

Соєві боби

50

8

0,9

Готова суміш має містити не менше як 20% білка і не більше, як 5% клітковини.

Визначити масу кожного з цих видів кормів, що утворюють кормову суміш мінімальної вартості, яка задовольняє вимозі мінімальності загальних витрат кормової суміші та її поживності.

Задача 8.

Фірма спеціалізується на виробництві офісних меблів, зокрема вона випускає дві моделі збірних книжкових полиць А та В. Полиці обох моделей оброблюють на верстатах 1 та 2. Тривалість обробки полиць кожної моделі на першому верстаті 30 і 15 хв відповідно, на другому – 12 і 36 хв. Термін роботи кожного верстата складає відповідно 40 та 36 год. на тиждень. Прибуток фірми від реалізації полиці А складає 50 у.о., полиці В 30 у.о. Вивчення ринку збуту показало, що тижневий попит на книжкові полиці А ніколи не перевершує попиту на полиці В більше, як на 30 одиниць, а попит на полиці моделі В не перевершує 80 одиниць на тиждень.

Приклади розв’язування задач.

Тема : "Графічний метод розв’язування ЗЛП"

Задача 1.

Знайти мінімальне і максимальне значення функцій z при наявності таких обмежень

1. Будуємо граничні прямі:

I: а)

б)

II: а)

б)

III: а)

б)

IV: а)

б)

V:

VI:

2. Визначаємо багатокутник розв’язків:

3. Будуємо вектор мети

4. Проводимо лінії рівня перпендикулярно до

Визначаємо: , де точка А визначається перетином прямих I і II.

III:

, де точка D визначається перетином прямих I і IV

IIV:

Відповідь: при планіпри плані