Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пояснювальна записка по календарному плану бр.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
674.1 Кб
Скачать

7. Охорона оточуючого середовища.

Тимчасові будівлі і споруди на будівельному майданчику повинні розміщуватися на непридатних для землевикористання угіддях, чи на ділянках, де забезпечено послідуюче встановлення порушених земель, а також на ділянках з максимальним обмеженням вирубки дерев і кущів. На території будівельного майданчика не дозволяється непередбачена проектною документацією вирубка дерев і кущів, які ростуть. Вирубування лісу і кущів на території розміщення об’єктів будівництва проводиться тільки в межах, які встановлені проектною документацією.

Вирубка проводиться тільки після отримання лісозрубочних білетів в установленому порядку. Вирубка лісу і кущів проводиться з врахуванням кліматичних особливостей району без порушення геологічних умов і водяного режиму, особливо на річках і снігозаносних місцях.

Вирубка лісу і кущів проводиться одночасно з витісненням тваринного світу за межі будівельного майданчика. Рослинний шар ґрунту при проведенні БМР зберігається для послідуючого відтворення після встановлення (рекультивація) порушених земле сільсько-господарчих угідь.

Утворені на будівельному майданчику виробничі і побутові стічні води відводяться, забезпечуючи захист від розливу.

Випуск води з будівельного майданчику безпосередньо на схили, без належного захисту її від розливу, не допускається. При виконанні шаровочних робіт ґрунт, який придасться для послідуючого виключення, попередньо змішують і складають в спеціально відведених місцях.

Випуск води з тимчасових водостоків в відкриті водойми і річки дозволяється тільки при наявності протиерозійних пристроїв.

При розміщенні пунктів заправки і миття автотранспортних засобів, складів паливо-мастильних матеріалів проводять заходи. Які виключають можливість попадання стічних вод в водоймища чи водоносні горизонти (огородження стічних вод і встановлення очисних споруд).

При будівництві будівель і споруд змінюються властивості і склад ґрунту, що приводить до порушення утвореної рівноваги природного середовища в смузі відводу.

Ґрунт забруднюється промисловими і побутовими відходами. Інтенсивність забруднення залежить від інтенсивності утворення і ступеня знешкодження цих відходів.

Велику шкоду ґрунту наносять отрутохімікати. Небезпека шкідливої дії того чи іншого хімікату відношення не тільки ступеня його активності, але й стійкості до руйнування навколишнього середовища.

Серед профілактичних заходів по охороні ґрунту важливе місце займає справність тари: мішків, скляних ємкостей, барабані і т.д. У випадках аварійного розливу і розсіювання шкідливих хімічних речовин велике значення має оперативне проведення заходів по їх нейтралізації.

Тимчасові автошляхи і інші під’їзні шляхи влаштовують з врахуванням потреб по запобіганню пошкоджень сільськогосподарських угідь, дерев і кущів.

Розробка природних ресурсів проводиться тільки при наявності проектної документації, схваленої відповідними органами державного нагляду і місцевими радами народних депутатів.

Меліорація земель, створення водоймищ, ліквідація боліт і відпрацьованих кар’єрів, які виконують паралельно з будівництвом об’єктів промислового і житлово-цивільного призначення, проводиться тільки при наявності відповідної проектної документації, схваленої в установленому порядку з закіавленими органами і організаціями державного нагляду.

Рішення по визначенню місцеположення і розмірів відвалів ґрунту мають виключати використання чи забруднення родючих земляних ділянок, враховувати зберігання рослинного шару і мінімального порушення водного режиму, також висипка відвалів на зміну режимів цих ґрунтів.

Невикористовуємі відходи будівельного виробництва, в тому числі від розбирання існуючих будівель і споруд складають і вивозять в місця які відводять на непридатних для земле використання територіях.