Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DODATKI.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
368.13 Кб
Скачать

2.1. Аналіз фінансового стану

ТОВ «Агротоп» розташоване в Західній частині Валківського району Харківської області, на відстані в 65 км від м. Харкова.

Територія господарства розташована в основному на рівнинному плато. Загальна земельна площа, станом на 31.12.2011 року складає 6660 га, в тому числі сільськогосподарські угіддя – 6343 га.

ТОВ «Агротоп» здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів діяльності, а також веде статистичну звітність і подає її у встановленому порядку та обсязі до органів державної статистики.

Середньооблікова кількість штатних та позаштатних працівників, зайнятих у сільському виробництві за останній рік склало 66 осіб.

Для аналізу фінансового стану підприємства використовується система взаємозалежних показників, які базуються на даних бухгалтерської й статистичної звітності підприємства.

Аналіз фінансового стану має дві основні цілі:

  • оцінити минулу фінансово-господарську діяльність підприємства;

  • підготувати інформацію, яка необхідна для прогнозування.

Цілі аналізу будуть досягнуті в результаті рішення взаємозалежного набору аналітичних задач:

  • визначення фінансового стану підприємства на момент проведення аналізу;

  • виявлення тенденцій і закономірностей розвитку підприємства;

  • визначення "вузьких" місць, які негативно впливають на фінансовий стан підприємства;

  • виявлення резервів, які підприємство може використовувати для поліпшення фінансового стану.

Результати фінансового аналізу використовуються:

  • адміністрацією для прийняття управлінських рішень;

  • зовнішніми користувачами (банками - для визначення кредитоспроможності підприємства, потенційними інвесторами - для визначення доцільності інвестицій, професійними учасниками фондового ринку - для визначення ціни акцій і тощо).

Головним призначенням фінансової звітності підприємства є одержання інформації, яка дає достовірне й повне уявлення про майновий і фінансовий стан компанії.

Зараз, відповідно до ПСБО, для прийняття економічних рішень до складу фінансової звітності, яка цілком характеризує фінансовий стан підприємства, відносяться:

  • баланс;

  • звіт про фінансові результати;

  • звіт про рух коштів;

  • звіт про власний капітал;

  • примітки до звітів.

Фінансовий стан підприємства аналізують за допомогою показників фінансової незалежності , прибутковості, ділової активності, майнового стану.

Коефіцієнт фінансової незалежності розраховують як відношення усієї суми власних коштів до валюти балансу. Він показує ступінь незалежності підприємства від залучених коштів.

Коефіцієнт фінансової стійкості визначається відношенням власних і довгострокових позикових коштів до валюти балансу і показує частку стабільних джерел фінансування у їх загальному обсязі.

Величина власних оборотних засобів або робочий капітал визначається як різниця між поточними активами і поточними зобов’язаннями. Наявність робочого капіталу свідчить про те, що підприємство не тільки здатне сплатити власні борги, а й має фінансові ресурси для розширення діяльності.

Маневреність робочого капіталу характеризує частку запасів, тобто матеріальних виробничих активів у власних обігових коштах, обмежує свободу маневру власним коштам.

 Аналіз показників фінансової незалежності ТОВ «Агротоп» наведено в таблиці нижче.

Таблиця 2.2