Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебник Деньги и Кредит.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

3.2.Типи грошових систем і їхня еволюція

Грошові системи розвинутих країн формувалися в XVI – XVII ст. Поступово моделі цих систем реформувалися відповідно до змін у товарно-грошових відносинах, що було зв'язано зі становленням і розвитком капіталістичного товарного господарства.

Основними типами грошових систем, що склалися в залежності від форм функціонування грошей, варто вважати:

Системи металевого обігу, у яких використовуються тільки металеві гроші:

- система «рівнобіжної» валюти;

- система «подвійної» валюти;

- система «кульгаючої» валюти;

- система монометалізму.

Системи звертання кредитних і паперових грошей: золото вилучається зі звертання і заміняютьсябанкнотами, депозитними грішми, казначейськими грішми

I. Системи металевого обігу

Металеві грошові системи виникли в епоху первісного нагромадження капіталу (XVI-XVII ст.ст.), історично існували у формах біметалізму та монометалізму. Вони проіснували до середини 30-х років XX-го сторіччя і були ліквідовані в результаті світової кризи капіталізму в1929-1933р.

У залежності від металу, що був прийнятий як загальний еквівалент і база грошового обігу, грошові системи розподіляються на біметалічні і монометалічні.

Зупинимося на основних етапах розвитку металевих грошових систем.

Біметалізм. Біметалізм виник і існував на ранніх ступенях розвитку ринкового господарства. Він був широко розповсюджений у XVI – XVII століттях, а в ряді країн Західної Європи й у XIX ст.

Біметалізм – грошова система, за якою вартісним еквівалентом є срібло і золото в монетарній формі

Споконвічно ця грошова система мала деякі переваги перед іншими системами, полягає це в тому, що створювалися умови для забезпечення потреби грошового обігу в повноцінних грошах. Тим часом, рівнобіжне існування двох грошових металів об'єктивно призводило до функціонування двох мір вартості та відповідно двох систем цін. Протиріччя, що виникли у співвідношенні між золотою і срібною валютами, вимагало державного регулювання цього процесу. У залежності від специфіки біметалізм існував у таких видах: - система «рівнобіжної» валюти; система «подвійної» валюти; система „кульгаючої ” валюти.

Першою, найбільш ефективною формою біметалізму була система «рівнобіжної» валюти, що характеризувалася тим, що співвідношення між золотими і срібними монетами однакового номіналу встановлюється стихійно з ринковою ціною металу. Однак оскільки ринкові зміни співвідношення валют піддаються постійним коливанням цін, в організації грошового обігу виникли істотні технічні труднощі. Ліквідуючи ці труднощі, держава створила систему «подвійної» валюти. Суть цієї системи характеризується введенням законодавчого співвідношення золотих і срібних монет. Оскільки рівень цін одного виду металу перераховувався в інший установленим державою співвідношенням, ця система упорядкувала ціноутворення. Однак, через якийсь час і в цій системі проявилися недоліки: ринкове співвідношення між сріблом і золотом часто не збігалося з офіційним.