Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Тема 2. Конституційне право України

План

  1. Поняття, предмет та метод конституційного права.

  2. Конституційно-правові норми. Конституційно-правові відносини.

  3. Джерела конституційного права. Система конституційного права.

  4. Основи правового статусу людини і громадянина. Основні права, свободи і обов’язки людини і громадянина.

  5. Конституційно-правовий статус органів державної влади України.

Конституційне право є провідною галуззю правової системи, бо воно визначає основи конституційного ладу держави, у тому числі і економічні основи суспільного ладу, правового статусу людини і громадянина, територіальний устрій країни, систему органів державної влади та регламентує інші найважливіші суспільні відносини.

Слід визначити поняття конституційного права як самостійної галузі права, для чого розкрити сутність його предмету, методу, принципів, джерел. При розкритті предмета конституційного права необхідно досить чітко окреслити всі види суспільних відносин, що регулюються нормами конституційного права. Методом будь-якої галузі права, у тому числі і конституційного, є сукупність прийомів та способів впливу на конкретні суспільні відносини. Потрібно знати, який саме метод правового регулювання застосовується в конституційному праві.

Основна роль конституційного права в національній системі права виявляється в характері форм (джерел) його існування. Джерелами даної галузі права є Конституція України та конституційні закони. Конституція України була прийнята на п’ятій сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. Необхідно охарактеризувати Конституцію України за загальними класифікаційними ознаками.

При розкритті 4-го питання необхідно з’ясувати, що таке «права людини» і порівняти цей термін з іншим – «права громадянина», простежити процес виникнення і розвитку прав і свобод людини. Далі слід розглянути сутність основних прав і свобод людини і громадянина в Україні, дати їх класифікацію. При характеристиці обов’язків людини і громадянина слід ознайомитись зі ст. 65-68 Конституції України, усвідомити, яким чином права людини пов’язані з обов’язками. Проаналізувати основні обов’язки громадян України та їх особливості. Далі слід перейти до висвітлення механізму реалізації прав і свобод людини і громадянина, основних гарантій забезпечення їх на практиці. Показати роль органів державної влади, місцевого самоврядування, недержавних правозахисних організацій у захисті прав і свобод.

Також слід вивчити сутність державної влади в України, яка здійснюється на основі конституційного принципу поділу влади. Для того, щоб мати загальні уявлення про організацію роботи Верховної Ради України під час самостійної роботи слід звернутись до IV розділу Конституції України, Регламенту Верховної Ради України. При вивченні даного питання слід зосередити увагу на правовому статусі, конституційному складі, компетенції Верховної Ради України, структурі їх органів, законодавчому процесі. Надалі слід показати роль і місце Президента України як глави держави в системі органів держави, його правовий статус. Також слід висвітлити функції Кабінету Міністрів України, проаналізувати структуру і статус центральних та місцевих органів виконавчої влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]