Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Тема 3. Адміністративне право України

План

  1. Поняття, предмет та метод адміністративного права.

  2. Поняття та види управління. Державне управління та його принципи.

  3. Адміністративно-правова норма і адміністративно-правові відносини.

  4. Система та джерела адміністративного права.

  5. Адміністративна відповідальність.

  6. Правове регулювання державної служби. Система заохочення та відповідальність державних службовців.

Під час розгляду 1-го питання слід усвідомити, що адміністративне право – самостійна галузь правової системи України. Його предметом є відносини, що виникають у процесі виконавчо-розпорядчої діяльності, насамперед, у сфері діяльності органів виконавчої влади. Варто звернути увагу на поширеність адміністративних правовідносин, їх різноманітність і особливості, відмінність від інших правовідносин (цивільні, трудові тощо). У цьому питанні також необхідно дати характеристику методу, джерелам і суб’єктам адміністративного права, назвати органи, які беруть участь в адміністративних правовідносинах, основні методи управлінської діяльності, показати зв’язок понять «державне управління» і «виконавчої влади».

Оскільки адміністративне право є правом державного управління, то дуже важливо знати, що таке управління взагалі, соціальне управління та державне управління, як різновид соціального. Необхідно також визначити принципи, на яких базується державне управління. Серед них можна виділити такі основні, як принцип відповідальності органів державної влади та службових осіб за доручену справу, принцип законності в управлінні, принцип участі громадян та їх об’єднань в управлінні, принцип участі трудових колективів в управлінні, принцип рівноправності громадян в управлінні.

При висвітленні адміністративної відповідальності необхідно знати визначення поняття «адміністративне правопорушення». При цьому слід знати, що однією з ознак адміністративного правопорушення є те, що за його скоєння настає адміністративна відповідальність, яка передбачає накладання в установлених нормами адміністративного права стягнення. Тому в 5-му питанні потрібно проаналізувати ознаки, склад, види і причини адміністративних правопорушень, цілі та підстави адміністративної відповідальності. Важливо охарактеризувати види адміністративних стягнень, які застосовують уповноважені на те органи державного управління, а в окремих випадках – судді. Розкриваючи це питання, слід мати на увазі, що загальні правила накладання стягнень, порядок притягнення до адміністративної відповідальності та система органів, які їх накладають, закріплені в главі 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому необхідно знати, що при розгляді справи про адміністративні правопорушення, слід враховувати багато факторів: характер вчиненого правопорушення, характеристику правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що обтяжують та пом’якшують адміністративну відповідальність.

Правове положення державної служби в Україні регулюється законом України «Про державну службу», згідно з яким державна служба в Україні – це професійна діяльність осіб, які займають посади в державних органах та їх апараті щодо практичного виконання завдань і функцій держави та одержують заробітну плату за рахунок державних коштів. Необхідно знати принципи державної служби, поняття «посада» та «посадова особа», визначити перелік осіб, які не можуть бути обраними або призначеними на посаду в державному органі та його апараті. Потрібно також знати основні права та обов’язки державних службовців.

За сумлінну безперервну працю в державних органах, зразкове виконання трудових обов’язків до державних службовців застосовуються різного роду заохочення такі, зокрема, як, грошова винагорода в розмірі, встановленому Кабінетом Міністрів України, представлення до державних нагород та присвоєння почесних звань. Разом з тим за невиконання чи неналежне виконання державним службовцем службових обов’язків до нього застосовуються як дисциплінарні стягнення, передбачені чинним законодавством про працю України, так і багато інших стягнень. Слід знати, що до таких стягнень належать попередження про неповну службову відповідність та затримка до одного року в присвоєнні чергового рангу або призначенні на вищу посаду. Також важливо знати, що державний службовець не має права вчиняти дії, що кваліфікуються як корупційні. Поняття «корупції» та «корупційних діянь» встановлюється Законом України «Про боротьбу з корупцією».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]