Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Тема 5. Фінансове право

План

  1. Поняття та предмет фінансового права. Місце фінансового права в системі права України.

  2. Система і джерела фінансового права.

  3. Фінансово-правові норми та фінансово-правові відносини.

  4. Сутність і призначення фінансового контролю. Організація та органи фінансового контролю.

  5. Основи податкового права. Поняття податку та його види.

Фінансове право як самостійна галузь правової системи має свій предмет правового регулювання. Необхідно знати, які суспільні відносини складають предмет фінансового права і чітко розуміти, що це не всі грошові відносини, що існують у суспільстві, а тільки та їх частина, що опосередковує процеси акумуляції, розподілу, перерозподілу і використання централізованих та децентралізованих фондів коштів у суспільних інтересах. Методом фінансового права є сукупність способів і прийомів правового впливу на учасників фінансово-правових відносин. Слід знати, що загальним методом правового регулювання фінансового права є імперативний (владних приписів), який передбачає застосування таких прийомів правового впливу на учасників фінансових правовідносин, як, безпосередньо, владні приписи, субординація, погодження та рекомендації.

Фінансове право – це самостійна галузь єдиної правової системи держави, але вона взаємопов’язана з усіма галузями права. Найбільш тісно вона взаємопов’язана з конституційним, адміністративним та цивільним правом. Необхідно знати, у чому проявляється такий взаємозв’язок.

Джерела фінансового права – це конкретні способи його закріплення та зовнішнього вираження. Треба знати, що джерела фінансового права повинні встановлювати певні правила поведінки, бути виданими компетентними органами та мати чітку відповідність матеріальної та процесуальної сторони функціонування фінансового механізму. Необхідно знати основні джерела фінансового права. Система фінансового права – об’єктивно обумовлена внутрішня будова фінансово-правових норм у певному взаємозв’язку та послідовності. Систему фінансового права складають фінансово-правові норми, фінансово-правові інститути та підгалузь фінансового права. Необхідно знати зміст та наводити приклади до кожного з названих елементів системи фінансового права.

Необхідно знати, що таке фінансовий контроль та які методи фінансового контролю передбачені законодавством. При цьому треба чітко розуміти зміст та призначення кожного з методів фінансового контролю. Також слід знати, що фінансовий контроль здійснюється лише уповноваженими на те органами. Слід визначити, на які органи покладається здійснення контрольних функцій у фінансовій діяльності.

Тема 6. Цивільне право України

План

  1. Поняття, система і джерела цивільного права.

  2. Поняття цивільних правовідносин та їх елементи. Суб’єкти цивільного права.

  3. Поняття, ознаки та форма правочинів.

  4. Поняття та строки позовної давності.

  5. Право власності: поняття, зміст, форми.

  6. Зобов’язальне право.

Цивільне право – самостійна галузь правової системи, що регулює майнові та особисті немайнові відносини. Слід розуміти, що особисті немайнові відносини поділяються на особисті немайнові відносини, пов’язані з майновими та особисті немайнові відносини, не пов’язані з майновими. Метод правового регулювання цивільного права характеризується юридичною рівністю сторін, диспозитивністю сторін та наявністю майнової відповідальності. Необхідно знати сутність загальної та особливої частин цивільного права.

Також слід визначити поняття цивільних правовідносин та розкрити їх сутність через характеристику елементів цих правовідносин. Розкриваючи сутність суб’єктів цивільних правовідносин, слід повністю охарактеризувати цивільну правоздатність та цивільну дієздатність фізичної та юридичної осіб.

Правочини – це дії осіб, спрямовані на встановлення, зміну або припинення цивільних прав і обов’язків. Треба визначити ознаки правочинів та надати їх класифікацію.

Позовна давність – це строк, у межах якого особа може звернутись до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу. Слід знати, що позовна давність поділяється на загальну, яка складає 3 роки та спеціальну позовну давність (1 рік, 5 років, 10 років). Необхідно знати, з якого моменту починається перебіг позовної давності, коли він зупиняється та чим цей строк може бути перерваний.

Треба знати, що таке право власності, що складає його зміст та які існують форми власності за законодавством України. Також слід знати, які існують способи набуття та припинення права власності.

Слід визначити поняття зобов’язання, підстави виникнення та припинення зобов’язання. Для виконання зобов’язання цивільним законодавством передбачений вичерпний перелік способів забезпечення виконання зобов’язань. Необхідно знати сутність кожного з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]