Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Тема 7. Сімейне право України

План

  1. Поняття та сутність сімейного права.

  2. Джерела сімейного права.

  3. Права та обов’язки подружжя.

  4. Права та обов’язки матері, батька і дитини.

  5. Усиновлення. Опіка та піклування над дітьми. Патронат.

Сімейне право – сукупність правових норм, які регулюють особисті немайнові та пов’язані з ними майнові відносини громадян, що виникають зі шлюбу та належності до сім’ї. Необхідно визначити поняття сімейного права, як самостійної галузі права, для чого визначити його предмет, метод, принципи, джерела.

Підставою виникнення взаємних прав і обов’язків подружжя є укладання шлюбу. Треба знати визначення поняття «шлюб», ознаки дійсності шлюбу та його порядок укладання. У разі порушення ознак дійсності шлюб визнається недійсним. Важливо відрізняти шлюб, який апріорі є недійсним та який може бути визнаний недійсним за рішенням суду. Шлюб може бути припиненим у разі смерті одного з подружжя або оголошення його померлим та внаслідок його розірвання. Необхідно знати, за яких умов можливе розірвання шлюбу органом реєстрації актів цивільного стану, а за яких – лише в судовому порядку. Потрібно також визначити, які існують форми власності на майно, що належать подружжю. Необхідно з’ясувати сутність та навести приклади майна, що знаходиться в особистій приватній власності дружини або чоловіка та майна, що перебуває в спільній сумісній власності подружжя.

Перед тим як охарактеризувати взаємні права та обов’язки батьків та дітей, слід знати, що вони ґрунтуються на походженні дитини від батьків, що засвідчується державним органом реєстрації актів цивільного стану. Надалі треба чітко визначити, які взаємні права та обов’язки батьків та дітей визначені сімейним законодавством. У разі порушення батьками своїх обов’язків щодо дитини, вони можуть бути позбавлені батьківських прав. Слід визначити, в яких випадках батьки можуть бути позбавлені судом батьківських прав та які наслідки позбавлення батьківських прав.

Над дітьми, позбавлених батьківського піклування, може бути встановлено опіка, піклування, патронат, або вони можуть бути усиновленими. Важливо чітко розмежувати дані категорії і охарактеризувати кожну з них. Слід пам’ятати, що опіка встановлюється над дитиною, що не досягла 14-річного віку, а піклування – над дитиною віком від 14 до 18 років.

Тема 8. Трудове право України

План

  1. Поняття, предмет та джерела трудового права.

  2. Колективний договір: поняття, зміст, порядок укладання.

  3. Загальна характеристика трудового договору.

  4. Робочий час. Час відпочинку.

  5. Трудова дисципліна.

  6. Матеріальна відповідальність робітників та службовців та її види.

Трудове право – одна з основних галузей народного господарства, оскільки регулює суспільні відносини, що виникають в процесі створення матеріальних благ, тобто економічного базису держави. Трудове право є системою правових норм, що регулюють індивідуальні, колективні трудові відносини у суспільній організації праці та відносини, тісно пов’язані з трудовими. Важливо уяснити, чим відрізняються індивідуальні трудові відносини від колективних та від відносин, що тісно пов’язані з трудовими. Необхідно знати, що метод трудового права характеризується комплексністю, тобто застосуванням прийомів як диспозитивного, так і імперативного методів.

При розкритті 3-го питання важливо чітко уяснити, що таке трудовий договір і що його відрізняє від колективного договору. Трудовий договір може бути безстроковим, строковим та на час виконання певної роботи. Зміст трудового договору – це сукупність його умов, які визначають права та обов’язки сторін. Треба знати, які умови трудового договору встановлюються законодавством України про працю, а які визначаються угодою сторін. Необхідно з’ясувати сутність та навести приклади кожної з названих груп умов трудового договору. Залежно від форми укладання трудові договори поділяються на усні та письмові. Треба знати, в яких умовах дотримання письмової форми трудового договору є обов’язковим.

Законодавством України про працю чітко встановлені загальні підстави припинення трудового договору. Важливо знати зміст кожної з таких підстав, але особливо слід зупинитись на таких двох підставах припинення трудового договору, як ініціатива працівника та ініціатива роботодавця. Існують певні відмінності в порядку розірвання трудового договору з ініціативи працівника при розірванні строкового трудового договору та безстрокового. Важливо знати, які саме. Законодавством чітко встановлений виключний перелік підстав розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця. Необхідно знати, які з підстав є основними, а які додатковими.

Слід знати, що таке робочий час і розуміти, що законодавством України чітко встановлено, що нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 40 годин на тиждень. Також робочий час може бути скороченим та неповним. Дуже важливо знати, що відрізняє дані категорії. Окремо слід зупинитись на визначенні часу відпочинку. Слід знати, які види відпочинку передбачені законодавством України.

Трудова дисципліна – це сукупність правових норм, що регулюють внутрішній трудовий розпорядок і встановлюють трудові права та обов’язки сторін трудового договору, а також заохочення за успіхи в роботі та відповідальність за умисне невиконання трудових обов’язків. Треба знати, що трудова дисципліна забезпечується заходами заохочення та заходами дисциплінарного впливу. Необхідно знати, що в разі скоєння дисциплінарного проступку застосовуються міри дисциплінарної відповідальності та знати, які саме. У разі нанесення матеріальної шкоди однієї зі сторін трудового договору іншій стороні, слід знати, що настає матеріальна відповідальність особи, що винна у нанесенні такої шкоди. Слід визначити підстави настання матеріальної відповідальності та знати види матеріальної відповідальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]