Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichni_vkazivki.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
228.35 Кб
Скачать

Тема 9. Підприємницьке право України

План

  1. Поняття та сутність підприємницьких правовідносин.

  2. Правовий статус суб’єктів підприємницького права.

  3. Загальна характеристика підприємницького законодавства.

  4. Захист прав споживачів.

Законодавство України визначає підприємницьку діяльність як різновид господарської діяльності. Так, Господарський кодекс України визначає господарську діяльність, як діяльність суб’єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямовану на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт, надання послуг вартісного характеру. Господарська діяльність поділяється на комерційну (підприємницьку) і некомерційну. Важливо знати, залежно від чого залежить такий поділ. Так, основною суттєвою відмінністю підприємницької діяльності від непідприємницької є наявність у підприємців мети отримання прибутку. Треба знати визначення поняття «підприємництво» та характеристику кожної ознаки підприємницької діяльності. До ознак підприємницької діяльності належать: ініціативність і самостійність, творчий та інноваційний характер, систематичність, ризиковий характер, цільове спрямування на отримання прибутку, самостійна юридична відповідальність, соціально відповідальний характер.

Підприємницьке право – самостійна галузь правової системи, яка регулює підприємницькі правовідносини та тісно пов’язані з ними некомерційні відносини. Слід визначити поняття підприємницького права, як самостійної галузі права, для чого треба охарактеризувати його предмет, метод, принципи, джерела. Важливо знати, що предмет підприємницького права характеризується комплексним характером регулювання відносин у сфері підприємництва. Це комплексна галузь права, в якій узгоджуються норми різних галузей права з метою їх спільного застосування у сфері підприємництва.

При характеристиці суб’єктів підприємництва слід знати, що підприємницька діяльність може здійснюватись без створення юридичної особи (а саме фізичною особою – підприємцем) та безпосередньо юридичною особою. Правовий статус фізичної особи – суб’єкта підприємництва -встановлюється Цивільним кодексом України та Господарським кодексом України. Правовий статус юридичної особи, як суб’єкта майнових та немайнових правовідносин та її організаційно-правові форми, встановлюється Цивільним кодексом України. Необхідно знати визначення поняття «юридична особа» та основні організаційно-правові форми юридичних осіб. На відміну від Цивільного кодексу Господарський кодекс України виділяє поняття "суб’єкти господарювання". Господарський кодекс України виділяє такі види суб’єктів господарювання: підприємство, господарські товариства, виробничі та споживчі кооперативи та об’єднання підприємств. Слід з’ясувати сутність та правовий статус кожного суб’єкта господарювання.

Підприємство є самостійним суб’єктом господарювання, створеним компетентним органом державної влади або органом місцевого самоврядування або іншими суб’єктами для задоволення суспільних та особистих потреб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торгової та іншої господарської діяльності. Слід знати, що Господарський кодекс України встановлює перелік організаційно-правових форм підприємств залежно від багатьох ознак: форми власності, наявності іноземних інвестицій, способу створення та формування статутного капіталу, кількості працюючих та обсягу валового доходу. Необхідно знати, які існують види підприємств залежно від вищезазначених ознак класифікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]