Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
spory_PRAVO.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
304.13 Кб
Скачать

65. Кримінальна відповідальність та її підстави.

Кримінальна відповідальність - це обов’язок особи дати звіт про свої дії уповноваженим на те державним органом (дізнання, попереднього розслідування, прокуратури, суду), а також перетерпіти певні обмеження, страждання, відчути примусову дію кримінального закону. Частиною кримінальної відповідальності є застосування покарання до винного. Кримінальна відповідальність ґрунтується на конституційному принципі законності. Це означає, що кримінальній відповідальності і покаранню підлягає лише особа. винна у вчиненні злочину. Крім того, ніхто не може бути визнаний винним у вчиненні злочину, а також підданий кримінальному покаранню інакше, як за вироком суду й відповідно до закону. Правовою підставою кримінальної відпо­відальності є чинний кримінальний закон, в якому вчинене особою діяння визначено як злочин. Основною фактичною підставою є вчинення особою умисно або з необережності діяння, яке в чинному кри­мінальному законі визначене як злочин.

У правовій системі України особа має нести кримінальну відповідальність за наявності правових, фактичних і формальної (процесуальної) підстав.

67. Характеристика злочинів проти власності.

Злочини проти власності становлять одну із найпоширеніших і найнебезпечніших груп злочинних діянь, оскільки вони посягають на одне із найбільших цінних соціальних благ - право власності. Об'єктом злочинів, передбачених розділом VI Особливої частини КК, є врегульовані законом суспільні відносини власності, передусім відносини з приводу володіння, користування і розпорядження майном. Предметом абсолютної більшості злочинів проти власності закон називає майно - речі матеріального світу, яким притаманні специфічні ознаки фізичного, економічного та юридичного характеру. Суб'єктом злочину є, як правило, будь-яка особа. За деякі злочини знижений вік відповідальності до 14 років (наприклад, за заподіяння працівникові правоохоронного органу тяжкого тілесного ушкодження. В деяких випадках суб'єктом може виступати і службова особа (наприклад, за незаконне перешкоджання організації або проведенню зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій. До таких злочинів належать (згідно до КК): крадіжка, грабіж, вимагання та розбій.

68. Посадові злочини: поняття та види.

Зловживанням владою або посадовим становищем називається використання посадовою особою влади чи наданих їй посадових повноважень всупереч інтере-сам служби для отримання матеріальної або іншої особистої вигоди, поєднане із заподіянням істотної шкоди державним чи громадським інтересам або охоронюваним законом правам та інте-ресам окремих фізичних чи юридичних осіб. Види: 1) зловживання посадовими повноваженнями та їх перевищення. Обов’язковою ознакою зловживання посадjвими повноваженнями є наявність істотного порушення прав і законних інтересів громадян, або організацій, або охоронюваних законом інтересів суспі-льства, або держави. 2) присвоєння повноважень посадової особи. Суть присвоєння повноважень посадової особи полягає в тому, що службовець неправомірно бере на себе права та обов’язки зі здійснення функцій пред-ставника. 3) здійснювана посадовою особою незаконна підприємницька діяльність. 4) хабарництво. Хабаром є одержання посадовою особою особисто або через посередника грошей, цінних паперів, іншого майна або вигод майнового характеру за дії (бездія-льність), зокрема незаконні, на користь.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]