Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Op_konsp_lektsy_str.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
380.93 Кб
Скачать

4. Терміни, пов'язані з витрачанням засобів сф.

Страховий ризик – певна подія, на випадок якої проводиться страхування і яка має ознаки ймовірності та випадковості настання.

Страховий випадок – подія, передбачена договором страхування або законодавством, яка відбулася і з настанням якої виникає обов'язок страховика здійснити виплату страхової суми (страхового відшкодування) страхувальнику, застрахованій або іншій третій особі.

Страхова подія – потенційне можливе спричинення збитку об'єкту страхування.

Страховий збиток – це вартість повністю загиблого майна або знеціненої частини майна за страховою оцінкою. Виходячи з розрахованої суми страхового збитку, визначають величину страхового відшкодування.

Страхове відшкодування – страхова виплата, яка здійснюється страховиком у межах страхової суми за договорами майнового страхування і страхування відповідальності при настанні страхового випадку.

Строк страхування – часовий інтервал, протягом якого застраховані об’єкти страхування.

5. Міжнародна термінологія страхування .

Актуарій – офіційна уповноважена особа, фахівець, який за допомогою методів математичної статистики розраховує стор. тарифи.

Актуарні розрахунки – система математичних і статистичних методів розрахунку страхових тарифів.

Андеррайтер – висококваліфікована і відповідальна особа, в повноваження якої входять виконання необхідних процедур по розгляду пропозицій і ухвалення ризиків в страхування (перестраховка).

Ассистанс – перелік послуг (у рамках договору страхування ), які виявляються в необхідний момент за допомогою медичної, технічної або фінансової підтримки.

Абандон – відмова страхувальника від своїх прав на застраховане майно на користь страховика з метою отримання від нього повної страхової суми.

Адендум – документ, що є доповненням до страхового договору, де визначаються зміни в умовах страхування.

Ануїтет – договір страхування пенсії або ренти, по якому виплачується певна сума доходу впродовж життя замість сплати одноразової страхової премії.

Бордеро – перелік ризиків, що пішли у страхування та перестрахування

Дісклоуз – норма стор. права відповідно до якої страхувальник зобов'язаний оповіщати страховика про обставини, що мають істотне значення для ризику, прийнятого на страхування.

Зелена карта – найменування системи міжнародних договорів і страхові свідоцтва про обов'язкове страхування громадянської відповідальності власників транспортних засобів. Документ ЗК є підтвердженням наявності страхування на території всіх інших країн, що є членами міжнародної системи страхування «ЗК». Маючи його, власник автомобіля або іншого транспортного засобу може перетинати кордон якої-небудь країни, що є учасником в системі, не здійснюючи при цьому додаткового страхування.

Регрес – право страховика на пред'явлення у рамках фактично сплаченої суми відшкодування збитку страхувальнику претензії до третьої сторони, винної в страховому випадку з метою отримання від неї компенсації за спричинене ушкодження.

Ріторно – частина страхової премії, утримана страховиком у разі розриву договору.

Страхове поле – максимальна кількість об'єктів, які можна застрахувати на добровільних засадах.

Страховий портфель - фактична кількість застрахованих об'єктів або число договорів страхування, яке відповідає сукупній відповідальності страховика (перестрахувальника) за всіма діючими договорами.

Шомаж - страхування втрати прибутку і ін. фінансових втрат, пов'язаних з припиненням виробництва внаслідок настання страхового випадку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]