Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Философия.doc
Скачиваний:
253
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ україни

Одеський державний економічний університет

О с н о в и ф і л о с о ф і ї

НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК

За редакцією м.Ф.Шмиголя та о.В.Сулима

Автограф

Одеса 2008

ББК 87я73

Ф 561

УДК 1(075.8)

Навчальний посібник підготовлений у відповідності до сучасних вимог Міністерства освіти і науки України, побудований згідно нової навчальної програми з курсу філософії. Посібник складається з трьох модулів. Перший модуль – “Історичні типи філософії”, в якому послідовно розглядаються основні етапи розвитку філософської думки; другий модуль - “Основні проблеми філософії”, що включає проблеми онтології, пізнання, логіки, людського буття, суспільства та його розвитку; третій модуль – “Основи етичних знань”. До кожної теми курсу з метою організації та активізації самостійної роботи студентів запропоновані комплекс проблемно-пошукових завдань, тематика рефератів та доповідей, тести.

Зміст посібника відповідає сучасним вимогам щодо інтеграції України в європейський освітянський простір і зорієнтований на формування у студентів гуманістичного світогляду та творчого підходу до вирішення досліджуваних проблем. Посібник рекомендується для студентів вищих навчальних закладів, а також аспірантів, котрі складають кандидатський іспит з філософії.

А в т о р и: М.Ф.Шмиголь, О.В. Сулим, Л.О.Сандюк, С.П.Симоненко, М.Ф. Цибра, Н.В.Щубелка, Ю.С.Юшкевич.

вступ

Філософія, виступаючи інтелектуальним ядром людської духовності, дає відповіді на глибинні занепокоєння та запити людини. Вона завжди потрібна людині, а особливо тоді, коли життя вимагає вибору, визначення моральної та соціальної позиції, осмислення й обґрунтування світоглядних ідеалів і стратегії їхнього досягнення.

Філософія - це нескінченний пошук відповідей на вічніпроблеми людського буття, які набувають в кожну історичну епохусвогоспецифічного забарвлення і вирішення. Тому одна із задач вивчення філософії полягає в тому, щоб простежити еволюцію цих змін, показати, наскільки адекватно філософська думка тієї чи іншої епохи відповідала навиклики часу, як видатні мислителі формували системи цінностей, ідеалів, що мають важливе значення для збереження і розвитку суспільства, чому й присвяченийпершиймодуль посібника.Другиймодуль посібника присвячений систематизованому аналізу основних теоретичних проблем філософії. Етиці, яка з часів Аристотеля традиційно розглядається якпрактичнафілософія, присвяченийтретіймодуль посібника.

Вивчення філософії передбачає не просто засвоєння певного обсягу філософських знань, але і уміння творчозастосовувати їх в складних життєвих ситуаціях, в повсякденній, професійній і суспільній діяльності. Тому органічним елементом посібника виступає комплекс проблемно-пошукових завдань, виконання яких сприятиме формуванню у студентів навичоксамостійного критичного мислення.

Тема 1. Філософія, її призначення, зміст і функції в суспільстві

Зміст теми: 1.Своєрідність філософії та її основне питання. 2. Філософія як світогляд. 3.Філософія: наука чи мистецтво? 4.Функції філософії та її сенс.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]