Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovo_teoria_2.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
237.53 Кб
Скачать

35. Аналіз платоспроможності підприємства.

В умовах ринкових відносин платоспроиожність підприємства вважається найважливійшою умовою їх господарської діяльності. Платоспроможність підприємства характеризується можливостями його здійснювати чергові платежі та грошові зобов’язання за рахунок наявних грошей і тих грошових засобів і активів, які легко мобілізуються.Платоспроможність – можливість підприємства вчасно виконувати платіжне зобов'язання. Ліквідність – здатність підприємства перетворити свої активи в грошові кошти для покриття боргових зобов'язань. Поняття платоспроможність і ліквідність взаємозалежні. Від рівня ліквідності підприємства залежить платоспроможність.

Недостатня ліквідність, як правило, означає, що підприємство не може скористатися новими вигідними комерційними можливостями. На цьому рівні недостатня ліквідність означає, що немає волі вибору, і це обмежує волю дій керівництва.

Більш значний недолік ліквідності означає, що підприємство не може оплатити свої поточні борги і зобов'язання. Це може призвести до інтенсивного продажу довгострокових вкладень і активів, а в найгіршому випадку – до неплатоспроможності та банкрутства.

Для оцінки платоспроможності використовують три відносних показники ліквідності, що розрізняються набором ліквідних засобів, розглянутих як покриття короткострокових зобов'язань.

Коефіцієнт абсолютної ліквідності показує, яку частину короткострокової заборгованості підприємство може погасити найближчим часом( норматив 0,2):

Коефіцієнт поточної (проміжної) ліквідності показує, яка частина короткострокової заборгованості може бути погашена за рахунок грошових і розрахункових засобів. Він відбиває прогнозовані платіжні можливості

підприємства за умови своєчасного проведення розрахунків з дебіторами ( норматив >0,6):

Коефіцієнт загальної ліквідності (покриття) показує, яка частина короткострокової заборгованості може бути погашена всіма оборотними активами. Показує платіжні можливості підприємства, оцінювані за умови не тільки своєчасних розрахунків з дебіторами і сприятливої реалізації готової продукції, але і продажу в разі потреби інших матеріальних оборотних коштів( норматив (> 1-2):

Коефіцієнт покриття короткострокових зобов'язань власним оборотним капіталом ( норматив > 0,1):

Для характеристики фінансової стійкості підприємства важливо визначити його готовність постійно (щоденно) виконувати свої фінансові зобов`язання з платежів, страк сплати яких настав. Міра такої готовності називається платоспроможністю. У фінансово-економічному аналізі показники платоспроможності мають дещо інше аналітичне навантаження, ніж показники ліквідності (повної або поточної): якщо ліквідність характеризує підприємствоз точки зору можливості розрахуватися за своїми зобов`язаннями за певних час за допомогою перетворення своїх активів на гроші, то під платосприжністю розуміють здатність підприємства розрахуватися з кредиторами негайно, в день настання строку платежів, тобто йдеться про постійну наявність у нього в необхідних розмірах платіжних засобів або активів, які можуть негайно бути перетвореними у платіжні засоби (наприклад, швидколіквідні цінні папери).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]