Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovo_teoria_2.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
237.53 Кб
Скачать

15. Аналіз впливу чинників на відхилення рівня рентабельності основної операційної діяльності.

Показники прибутку не завжди достатньо використовувати для оцінки ефективності результатів роботи підприємства, тому що одна й та сама маса цього прибутку може бути одержана при різній сумі авансових засобів виробництва. Тому, в практичній діяльності підприємств важливого значення набув показник рентабельності, що дає характеристику рівня його доходності.

Рентабельність – це відносний показник прибутковості у господарюванні. Він більш повно, ніж прибуток, характеризує остаточні результати діяльності, тому що показує співвідношення ефекту з наявними (використаними) ресурсами.

Рентабельності основної операційної діяльності це відношення прибутку від основної операційної діяльності(Поод) до повної собівартості основної операційної діяльності(С\Воод), (Rоод):

Rоод=Поод/С\Воод *100%.

На зміну рівня рентаб ООД впливають три чинника: зміна структури реалізації, зміна с/с окремих видів реалізованої прод, зміна відпускних цін.

Аналіз впливу чинників на зміну рівня рентабельності основної операційної діяльності відбувається із застосуванням повного прийому ланцюгових підстановок.

Аналіз впливу цих чинників виконується за допомогою прийомів: перерахування планових показників та повного прийому ланцюгових підстановок. Прийом перерахування планових показників застосовується для визначення впливу відпускних цін на зміну рентаб ООД. Для цього потрібно визначити зменшення прибутку від ООД за рахунок змін відпускних цін. Зміна відп цін = ЧД факт – ЧД за планом на факті.

Показниками, що характеризують вплив чинників на зміну рівня рентабельності основної операційної діяльності є:

      1. прибутку від основної операційної діяльності;

      2. повна собівартость основної операційної діяльності.

Ці показники дають змогу визначити як змінився фактичний рівень рентабельності. Якщо він збільшився, то аналіз показує за рахунок чого: за рахунок повної собівартості основної операційної діяльності. Якщо ж він зменшився, то цей аналіз дозволяє з’ясувати за рахунок яких факторів: або за рахунок зменшення прибутку від основної операційної діяльності, або за рахунок зменшення повної собівартості основної операційної діяльності.

Якщо підприємство не прибуткове, а збиткове, то замість наведених показників рентабельності розраховують показники, які мають назву «ступінь збитковості». Кожний з них розраховується відношенням відповідного збитку до певної бази, що була наведена вище.

У процесі аналізу порівнюють фактичний її рівень з передбаченим бізнес - планом, визначають відхилення від плану та розраховують вплив чинників на це відхилення.

Збитковість продажу отримується у тому разі, коли й фактична, й планова рентабельність основної операційної діяльності матимуть знак «-». У цьому випадку аналіз має показати за рахунок яких факторів відбулася така ситуація: за рахунок збільшення збитку від основної операційної діяльності чи за рахунок зменшення повної собівартості основної операційної діяльності.

Для розрахунку резервів збільшення рентаб ООД (зменшення збитків ООД) необх порівняти факт рівень рентаб з умовними. Різниця між цими показниками визначає, скільки в.п., на які може бути збільшена рентаб або зменшення збитків ООД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]