Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovo_teoria_2.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
237.53 Кб
Скачать

5. Завдання і джерела інформації для аналізу фінансових результатів

Абсолютним показником прибутковості є сума прибутку. Відносний показник прибутковості — це рівень рентабельності.

Зростання прибутку створює фінансову базу для самофінансування, розширеного відтворення, вирішення соціальних і матеріальних проблем трудових колективів. За рахунок прибутку виконується також частина обов' язків підприємства перед бюджетом, банками та іншими підприємствами і установами. Згідно з прибутком визначаються рівень віддачі авансованих коштів та прибутковість вкладень в активи даного підприємства.

У кількісному значенні, прибуток виражається різницею між одержаною виручкою (після сплати всіх видів податків та зборів) та повною (комерційною) собівартістю реалізованої продукції. Частина прибутку може залишатись в повному розпорядженні самих підприємств і виступає важливим джерелом його розширеного відтворення та формування фондів соціального та економічного призначення.

Завдання аналізу:

  1. контроль за виконанням бізнес плану по товарній продукції та надходженням прибутку;

  2. оцінка реальності бізнес-плану з прибутку з урахуванням даних о випускі продукції та зміні залишків нереалізованої товарної продукції

  3. оцінка зміни прибутку в динаміці з метою виявлення закономірностей і тенденцій;

  1. виявлення впливу чинників на зміну фінансових результатів;

  1. вивчення тенденцій розподілу прибутку;

  1. розрахунок впливу чинників на відхилення прибутку від основної операційної діяльності як основної складової частини фінансового результату;

  2. виявлення резервів подальшого зростання прибутку і збільшення рентабельності виробництва продукції;

  3. дослідження тенденцій розподілу одержаних фінансових результатів;

  4. розробка заходів щодо мобілізації виявлених резервів та контроль за їх виконанням.

Види діяльності підприємства згідно з П(с)БО 3:

Звичайна діяльність - це будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції які її забезпечують, або виникають в результаті її проведення.

Операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю.

Основна діяльність - це операції пов'язані з виробництвом або реалізацією продукції ( товарів, робіт, послуг) які є головною метою створення підприємства та забезпечують основну частину його доходу.

Надзвичайна діяльність - це подія або операція , яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства та не очікується, що вона буде повторюватись періодично або в кожному наступному звітному періоді.

Інформаційна база аналізу: плани економічного та соціального розвитку підприємства, фінансовий стан доходів і витрат (ф 1"Баланс"), бізнес-план, дані рахунків класу 6, 7, 8, 9 Плану рахунків, "Звіт про фінансові результати" (ф.2), "Звіт про власний капітал"( ф.4), декларації про прибуток підприємств , що надаються в податкові органи.

6. Загальна оцінка виконання плану прибутку.Або

Загальна оцінка динаміки прибутку.

Аналіз загальної сум прибутку здійснюють зіставленням фактично одержаної суми за звітний період із даними за минулий рік і даними плану (прогнозу) прибутку за звітний період. При цьому докладно аналізують складові частини загальної суми прибутку. Інформаційною базою аналізу є дані бух обліку (рахунок 79 фін рез-ти), сальдо якого при закритті списується на рах 44 «Нерозподілений прибуток»(Непокритий збиток).

Види діяльності:

1.Звичайна (це будь-яка основна діяльність підприємства,а також операції які її забезпечують, або виникають в результаті її проведення)

a.Операційна (це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною або фінансовою діяльністю)

i.Основна (– це операції пов’язані з виробництвом або реалізацією продукції ( товарів, робіт, послуг) які є головною метою створення підприємства та забезпечують основну частину його доходу)

ii.Інша

b.Фінансова

c.Інвестиційна

2.Надзвичайна (це подія або операція , яка відрізняється від звичайної діяльності під-ва та не очікується, що вона буде повторюватись періодично або в кожному наступному звітному періоді)

Аналіз загальної суми прибутку здійснюють зіставленням фактично одержаної суми за звітний період із даними за минулий рік і даними плану (прогнозу) прибутку за звітний період. При цьому докладно аналізують складові частини загальної суми прибутку, вивчають напрями розвитку їх у звітному періоді, аналізують структуру прибутку.

Джерелом аналізу загальної суми прибутку можуть бути дані бухгалтерського обліку ( внутрішній аналіз фінансових результатів), де для обліку фінансових результатів передбачено рахунок 79 "Фінансові результати", який має субрахунки.

Отже, на основі даних цих рахунків можна визначити загальну суму прибутку підприємства, яка переноситься до форми 2 "Звіт про фінансові результати", а сума нерозподіленого прибутку ( непокритого збитку) - до форми 1 "Баланс".

Горизонтальний аналіз — використ-ся для розрахунку абсолютних і відносних відхилень фактичного рівня від базового.

Вертикальний — вивчає структуру економічних явищ і процесів через розрахунок питомої частки окремих частин у загальному цілому(наприклад, питома частка необоротних і оборотних активів у загальнійсумі активів підприємства), відношення частин цілого між собою,наприклад, власного і позиченого, основного і оборотного капіталу, атакож вплив чинників на рівень результативних показниківпорівнянням їх величини до і після зміни чинника.

Показатель

Предыдущий год

Отчётный год

Отклонение

Тыс.грн

%

1.Валовая прибыль

2.Админ расходы

3.Расходы на сбыт

4.Прибыль (убыток) от основной опер деятельности=1-2-3

5.Прочие операционные доходы

6.Прочие операционные расходы

7.Прибыль (убыток) от прочей опер деятельности=5-6

8.Прибыль (убыток) от опер деятельности=4+7

9.Доход от участия в капитале

10.Прочие финансовые доходы

11.Прочие доходы

12.Потери от участия в капитале

13.Финансовые расходы

14.Прочие расходы

15. Прибыль (убыток) от финансовой и инвестиционной деятельности=9+10+11-12-13-14

16.Прибыль (убыток) от обычной деятельности до налогов=8+15

17.Налог на прибыль

18.Прибыль убыток от обычной деятельности=16-17

19.Доходы от чрезвычайной деятельности

20.Расходы от чрезвычайной деятельности

21.Прибыль (убыток) от чрезвычайной деятельности=19-20

22. Налог на чрезвычайную прибыль

23. Чистая прибыль (убыток)=18+21-2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]