Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
U_marketingu_komunikatsiya_2.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
408.19 Кб
Скачать

26. Pr, його мета, завдання.

Основна мета паблік рилейшнз у маркетингу — це майстерне поєднання соціальних, політичних і психологічних чинників середовища (зовнішнього та внутрішнього) у спосіб, сприятливий для успіху організації, забезпечення необхідної поведінки цього середовища щодо організації (підприємства), а отже, і щодо її продукції. Существуют и другие цели: Продвижение ТМ или бренда, объем информации на рынке о товаре-новинке, привлечение внимания к фирме о ее достоїнствах, конкурентная борьба, репозиционирование, сохранение имиджа при форс-мажорных обстоятельствах.

Отже, перед кожним підприємством на сучасному етапі стоять два завдання в галузі паблік рилейшнз: перше — встановити контакти між трьома громадськими групами: замовниками (покупцями, споживачами), акціонерами та службовцями; друге — просування підприємства та його продукції на ринках продажу за умов жорсткої конкуренції. Керівники вже навчилися того, що ігнорування або недооцінювання реакції різних груп населення призводить до значних втрат, навіть до ліквідації цілих галузей промисловості.

Один з практиків сучасного паблік рилейшнз професор С. Блек пропонує такий перелік завдань спеціалістів у цій галузі:

  • консультування підприємців щодо законів поведінки людини;

  • виявлення можливих тенденцій та прогнозування їхніх наслідків;

  • вивчення суспільної думки, громадських очікувань і рекомендація необхідних заходів для формування цієї думки й задоволення суспільних сподівань;

  • установлення та підтримування двостороннього спілкування, що базується на правді та повній поінформованості;

  • запобігання конфліктам і непорозумінням або припинення таких;

  • сприяння формуванню взаємної поваги та соціальної відповідальності;

  • гармонізація особистих і суспільних інтересів;

  • сприяння формуванню доброзичливих відносин із персоналом, постачальниками та споживачами;

  • поліпшення виробничих відносин;

  • залучення кваліфікованих робітників і зменшення плинності кадрів;

  • збільшення прибутковості;

  • рекламування товарів і послуг (щодо цього є певні сумні- ви. — Т. Л.);

  • створення громадського іміджу.

27. Основи формуваня прес-релізу й проведення прес-конференції. Брифінг.

Найпоширеніший спосіб передавання інформації пресі — інформативне повідомлення, або прес-реліз. Його надсилають звичайною поштою або факсом чи каналами комп’ютерного зв’язку в різні газети та періодичні видання, на радіо й телебачення. Необхідно постійно оновлювати списки отримувачів матеріалів, щоб прес-релізи поширювалися без затримки. Складаючи прес-реліз, необхідно додержуватися певних технічних правил. Наведемо деякі з них.

  • Використовуйте тільки один бік аркуша паперу.

  • Залишайте достатньо широкі береги ліворуч і праворуч.

  • Друкуйте матеріал тільки через два інтервали.

  • Не робіть жодних пояснень і позначок навіть у заголовку (редактори самі вирішать, що заслуговує на окреме шрифтове виділення).

Прес-релізам, які повідомляють про якусь новину, треба дати заголовок, який доступно передає суть цієї новини (втім, редактори віддають перевагу власним заголовкам). Бланк прес-релізу мусить мати «шапку» з назвою та адресою того, хто розповсюджує прес-реліз. Ці відомості необхідно повторити в кінці прес-релізу зі вказівкою прізвища особи, до якої можна звернутися за додатковою інформацією.Треба намагатися, щоб прес-релізи були стислими (не більше 300 слів). На прес-релізі необхідно вказати дату та повторити її в нижньому лівому кутку останньої сторінки, якщо прес-реліз досить довгий. Заголовок прес-релізу повинен розкрити тему звернення. Прес-реліз має бути точним, зрозумілим і стриманим.

Прес-конференция проводится, как правило, в составе 2-3 человек с модератором, длится 1-1.5 ч. Они предназначены, если фирма хочет привлечь внимание широкой аудитории. Щоб прес-конференція була ефективною, провадити її потрібно тільки тоді, коли є потреба продемонструвати якісь зразки чи інші предмети або коли йдеться про складну проблему, котра потребує коментарів і роз’яснень. Прес-конференція дає чудову нагоду для неофіційного передання якоїсь інформації, яку офіційно поширювати небажано. Запрошення на прес-конференцію, як правило, надсилається за тиждень. У запрошенні необхідно чітко вказати тему та прізвища основних доповідачів. Рекомендується посадити тих, хто виступатиме, на якомусь підвищенні. Перед ними мають стояти таблички з їхніми прізвищами.

На прес-конференції мають бути в достатній кількості друковані тексти всіх виступів. Після закінчення ці тексти необхідно надіслати газетам та журналам, що не були репрезентовані на прес-конференції.

БРИФИНГ - (англ. briefing, от brief - краткий), встреча официальных лиц с представителями средств массовой информации, на которой вкратце излагается официальная позиция по определенному вопросу или согласованная сторонами, участвующими в международных переговорах, заседаниях, конференциях, информация об их ходе, взглядах сторон и т. д. От пресс-конференции отличается отсутствием презентационной части. То есть практически сразу идут ответы на вопросы журналистов.

Брифы – краткие сообщения представите лей фирмы журналисту о срочных, важних событиях. Длится 0.5 часа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]