Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
для янки.docx
Скачиваний:
29
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
38.87 Кб
Скачать

4.4 Електробезпека

Для живлення ЕОМ використовується мережа перемінного струму з напругою 220 V й частотою 50 Гц. Трансформатор понижуючий з 380 В до 220 В. Споживання комп'ютера 300 Вт. У приміщенні відсутні умови, що створюють "підвищену" і "особливу" небезпеку: вогкість, струмопровідний пил, струмопровідна підлога, висока температура. У приміщенні відділу є можливість поразки електричним струмом від електропристроїв згідно ПУЭ-2002 [29].

Технічними засобами електронебезпеки на підприємстві є: ізоляція струмопровідних частин, захисне заземлення, занулення, захисне вимикання, електричне розділення, загороджувальні пристрої, запобіжна сигналізація, блокування, знаки безпеки, засоби індивідуального захисту та інші. Ізоляція – це захист струмоведучих елементів обладнання, що забезпечує її нормальну роботу і захист від ураження електричним струмом. Захисне заземлення - навмисне електричне з'єднання металічних не струмоведучих частин електрообладнання, які можуть опинитися під напругою із заземлюючим пристроєм. Постійний контроль ізоляції здійснюється спеціальними приладами, що включаються в цеп разом з електроустановкою, автоматично контролюють опір установки, сигналізують про зниження опору ізоляції нижче припустимого значення. Огородження і неприступність струмоведучих частин застосовується з метою виключення доторку зі струмоведучими частинами або наближення до них на небезпечну відстань

Для забезпечення електробезпеки забороняється використовувати для виробничих потреб нові відео термінали, ЕВМ, ПВМ та інше, що не підлягають сертифікації на Україні, або стандартам, в яких є вимоги відносно забезпечення безпеки праці, життя та здоров’я людей.

4.5 Пожежна безпека

Причинами, що можуть викликати пожежу, є:

  • блискавка;

  • перегрів апаратури;

  • несправність електропроводки;

  • коротке замикання електричних ланцюгів.

Приміщення відділу відноситься до категорії В пожежної безпеки приміщення, тому що характеризується наявністю твердих горючих матеріалів відповідно до НАПБ Б.03.002 – 2007 , клас зони по пожежній безпеки П-ІІа згідно ПУЭ-2002. Ступінь вогнестійкості конструкції будинку - 1, згідно НАПБ Б.03.002 – 2007. Відповідно до ГОСТ 12.1.004-91. ССБТ [31], пожежна безпека забезпечується: системою запобігання пожежі, системою протипожежного захисту та системою організаційно - технічних заходів.

Система запобігання пожежі включає:

- контроль і профілактика ізоляції;

- наявність плавких вставок і запобіжників в електронному устаткуванні;

- для захисту від статичної напруги використовується заземлення;

- захист від блискавок будівель і устаткування.

Система пожежного захисту передбачає:

  • аварійне відключення і переключення апаратури;

  • наявність первинних засобів пожежегасіння, вогнекасників ОП-5, тому що вуглекислота має погану електропровідність, або порошкових вогнегасників;

  • система оповіщення, світлова і звукова сигналізація;

  • захист легкозаймистих частин устаткування, конструкцій захисними матеріалами;

  • використання негорючих матеріалів для акустичної обробки стін і стель;

  • у приміщеннях, де немає робочого персоналу, встановлена автоматична система пожежного захисту;

  • обладнано пожежний водопровід.

Для успішної евакуації персоналу при пожежі розміри дверей робочого помешкання повинні бути наступними: ширина дверей не менше 1,5м, висота дверей не менше 2,0м, ширина коридору 1,8м; робоче помешкання повинно мати два виходи; відстань від найбільше віддаленого робочого місця не повинне перевищувати 100м.

Організаційні заходи пожежної профілактики:

1) навчання персоналу правилам пожежної безпеки;

2) наявність необхідних інструкцій та плакатів, плану евакуації персоналу у випадку пожежі.

У приміщенні відділу маркетингу є два вогнегасники марки ВВК-2 відповідно ДБН В 1.1-7.02 [32]. Вогнегасники знаходяться на видному і легкодоступному місці. При виникненні пожежі передбачена можливість повідомлення в пожежну охорону по телефону.