Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Suchasny_literaturny_protses

.pdf
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
384.43 Кб
Скачать

31

Енергетика художнього твору, її природа і джерела. Ступінь функціональності складових внутрішнього світу твору, їх спрямованість на вираження головних художніх смислів як джерело його естетичної сили.

Висока інформативність тексту та взаємодія усіх складових твору як один із чинників його художнього впливу

Тема 6. Напрями, шляхи та види аналізу літературного твору

Аналіз літературного твору – одна з найважливіших ділянок літературної критики. Загальнокультурне значення високопрофесійного підходу до аналізу літературного твору

Мета, з якою аналізується твір, – фактор, що визначає акцентацію, шлях та вид аналізу

Напрями аналізу: науково-академічний, літературно-критичний, шкільний та вузівський. Шляхи аналізу: прообразний, проблемнотематичний, послідовно-цілісний. Види аналізу: соціологічний, психологічний, естетичний. Взаємодія шляхів та методів аналізу Зумовленість вибору шляху, виду та методу аналізу специфічністю літературного твору Важлива роль методу «повільного читання» (читання «під мікроскопом») окремих фрагментів твору

Варіантність у застосуванні методологічних та методичних принципів системного підходу при різних напрямах, шляхах та видах аналізу літературних творів.

Заліковий модуль 3 ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 3

Тема 7. Художня література як мистецтво слова. Три головні аспекти.

Три головні аспекти літературної творчості: естетичний, пізнавальний, екзистенційний.

Мистецтво слова як створення естетичних цінностей. Поняття цілісності та завершеності художнього твору Естетичне як прекрасне. Естетичне як величне, естетичне як діонісійське. Класична й некласична картина світу, що відтворена у слові. Канонізація «ненормованого» естетичного в сучасному літературознавстві. Категорія «причетного позаперебування» автора у літературному творі (за М.Бахтіним). Типи естетичного завершення.

32

Мистецтво слова як пізнавальна діяльність. Реальність художня й позахудожня. Термін «тема». Складність і багатоплановість художньої тематики. «Вічні» теми. Поняття топоса, архетипу й міфологеми. Культурно-історичний аспект тематики. Мистецтво слова як пізнання феноменів індивідуального життя. Художня тематика як ціле. Експліцитне та імпліцитне втілення теми. Теми-декларації й «ледь вловимі» теми. Сучасний погляд на організацію пізнавального простору тексту

Автор і його присутність у творі. Значення терміну «автор». Біографічний автор. Внутрішньотекстові форми прояву автора. Проблема авторства в сучасному літературознавстві. Форми присутності автора. Термін «ідея». Авторські ідеї на філософському, історичному й психологічному рівнях. Термін «натхнення». Вираз творчої енергії автора. Мистецтво слова як гра. Концепція «смерті автора» в сучасному літературознавстві. Поняття «авторської відповідальності». Типи авторської емоційності (за В. Халізєвим): героїчне, благодатне сприйняття світу, ідилічне, сентиментальне, романтичне, трагічне, комічне. Модуси художності (за В. Тюпою): героїка, сатира, трагізм, комізм, ідиліка, елегізм, драматизм, іронія.

Семінарське заняття: Література як об’єкт теорії.

Тема 8. Структура літературного твору.

Художній твір як основна форма буття літератури. Склад літературного твору, його форма та зміст.

Структура твору Читач, текст і «внутрішній світ» літературного твору

Літературний твір як подія, що відбулася. Світ героя та поняття сюжетології. Світ героя як естетична категорія. Внутрішній світ твору Художній час, простір, подія. Взаємозв’язок категорій й форм часу та простору Категорія події. Послідовність подій. Сюжет і фабула. Структурна схема розмежування сюжету та фабули. Види подій й засоби їх оцінки. Елементи сюжету та джерела його розвитку Ситуація та конфлікт-колізія. Сюжет і мотив. Комплекс мотивів і сюжетна схема.

33

Літературний твір як подія, що відбувається. Структура тексту і поняття нарратології. Суб’єкт мовлення й носій точки зору Компонент й композиція. Точка зору та перспектива. Розповідь та система композиційних форм художнього мовлення. Оповідач (рос. повествователь) і розповідач (рос. рассказчик). Критерії та засоби розмежування.

Автор та герой. Образ автора й автор-творець. Герой, персонаж, характер та тип. Літературний герой як персонаж. Персонажхарактер. Персонаж-тип. Система персонажів і авторська позиція.

Слово як матеріал художнього твору Питання «окрема мова» або «окреме використання звичайної мови». Поезія та проза. Художньо-мовленнєва організація літературного твору Тропи як засоби контекстуально-синонімічного увиразнення мовлення. Стилістичні фігури як синтаксичні засоби увиразнення мовлення. Ідея «поетичного контексту». Ритм, слово, мова в поезії та прозі. Сучасний погляд на структуру текстової діяльності.

Мова (5)

Автор (1) Текст (2) Читач (3)

Дійсність(4)

Семінарське заняття: Література як дискурсивне мислення.

Тема 9. Література в її історичному розвитку та її функціонування в сучасному соціумі.

Поняття літературного життя. Походження і розвиток літератури та її головних категорій: автора, героя, образу, сюжету, роду, жанру та художнього слова. Поняття стадії розвитку літератури.

Епоха синкретизму. Синкретизм як художній принцип. Сло-

весний образ в епоху синкретизму Народження ранніх форм тропу, їх семантика та своєрідність. Сюжет доби синкретизму Мотив і сюжет. Герой та сюжет. Кумулятивна система. Поняття про циклічний сюжет. Літературні роди. Спосіб зображення і диференціація родів. Епос. Драма. Лірика. Жанри епохи синкретизму

34

Епоха ейдетичної культури. Художні принципи ейдетичної поетики. Двоєдність автора та героя. «Всезнаючий» автор і «готовий» герой. Відкриття характеру Словесний образ в ейдетичній поетиці. Поняття про статус слова. «Готове» й «чуже» слово. Система тропів. Сюжет в ейдетичній поетиці. Поняття «готовий» сюжет. Жанри в ейдетичній поетиці. Поняття жанрового канону Мислення жанрами.

Епоха художньої модальності. Поняття художньої модальності. Принципи художньої модальності. Романтична поетика «можливості» та образ «неготового» світу Мистецтво слова як гра, правила якої не пропонуються заздалегідь, а створюються в процесі самої гри (за С. Бройтманом). Суб’єкти авторського плану Образ-особистість і авторська позиція. Автор і герой в ранньому і аналітичному реалізмі. Словесний образ в поетиці модальності. Трансформація тропів. Сюжет в поетиці модальності. Поняття відкритого фіналу та принцип сюжету невизначеності. Деканонізація жанрів в поетиці модальності.

Семінарське заняття: Автор і форми його присутності в тексті.

Функціонування літератури.

Комунікативна природа літератури. Література як спосіб духовного спілкування. Сучасне літературознавство та герменевтика. Герменевтика як методологічна основа літературознавства. Терміни розуміння, інтерпретація, смисл. Діалогічність як літературознавче поняття. Закономірності сприйняття літератури. Читач і автор. Концепція адресата. Поняття «горизонтів» читацьких очікувань. Поняття літературних ієрархій. Елітарні та антиелітарні концепції літератури.

Семінарське заняття: Закономірності сприйняття літератури.

VІІ. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

Завдання до семінарських занять та самостійної роботи студентів

Заліковий модуль 1 ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1

Тема 1. Поняття літературного процесу та його складових

Семінарське заняття: Художній метод як головна категорія літературного процесу – 2 год.

Мета: зрозуміти механізми взаємозв’язку складових літературного процесу з категорією методу, співвідношення методу та напряму, методу та течії, методу та школи.

Питання:

35

1.Традиції та новаторство як рушійна сила літературного розвитку

2.Художній метод і стиль.

3.Картина світу й людини в межах різних художніх методів. Література: [1-6, 9, 20, 22, 23, 29, 33, 34, 38-40, 42, 43, 48, 49].

Самостійна робота студентів – 2 год.

Мета: ознайомити з поняттям літературного процесу та його складових.

Завдання:

Користуючись літературою з теми визначте методи й особливості стилю запропонованих текстів.

Література: [1-6, 9, 20, 22, 23, 29, 33, 34, 38-40, 42, 43, 48, 49].

Тема 2. Література другої половини XX ст. і сучасний літературний процес

Семінарське заняття: Перша світова та громадянські війни у сучасному літературному опануванні – 2 год.

Мета: осмислити художнє зображення трагедії війн і людини війни на матеріалі одного з творів.

Питання:

1.Події першої світової війни та її трагічні наслідки в романах У Фолкнера («Сарторіс»), В. Шкляра («Залишенець. Чорний ворон»), О. Забужко («Музей покинутих секретів»).

2.І. Шмельов. Роман «Сонце мертвих». Апокаліптичні мотиви.

3.Б. Пастернак. «Доктор Живаго». Доля російської інтелігенції до і після революції.

Література: [1, 11-13, 16-18, 21, 26, 31, 60, 62, 63, 91, 102].

Самостійна робота студентів: Російська та українська поезія другої половини ХХ ст. Ліричне опанування світу – 2 год.

Мета: зрозуміти головну парадигму лірики: «Бог і людина».

Завдання:

Дати літературно-критичний аналіз запропонованого тексту Література: [14, 15, 19, 27, 28, 39, 40, 45, 55, 63, 79, 80, 83, 87, 100, 102].

Семінарське заняття: Друга світова війна у літературному опануванні – 4 год.

Мета: зрозуміти екзистенцію війни, подану різними авторами.

Питання:

1.Р Мерль. Антифашистський роман «Смерть – моє ремесло».

2.Трагізм і героїка в зображенні війни російською прозою (В. Биков. «Дожити до світанку». В. Гроссман. «Життя і судьба»).

3.Трагічна доля Германії першої половини ХХ ст. у Г. Белля

(«Більярд о пів на десяту»), Ґ. Ґраса («Бляшаний барабан»), З. Ленца («Урок німецької»).

36

4.І. Шоу Роман про другу світову війну «Молоді леви».

5.Війна – втілення абсурду буття в романі К. Воннегута «Бойня №

5».

Література: [1, 11-13, 16-18, 21, 26, 31, 60, 62, 63, 91, 102].

Семінарське заняття: Мотив самотності у літературі ХХ ст. – 4 год.

Мета: ознайомити з художнім опануванням однієї з головних проблем ХХ ст.: відчуження від себе і суспільства (на матеріалі одного з творів).

Питання:

1.Г. Газданов. Оповідання «Бістро». Мотив самотності людини в сучасному світі.

2.Д. Селінджер. «Ловець у житах». Хвороба як знак конфліктності героя з середовищем.

3.Т. Капоте. «Сніданок у Тіфані». Самотність романтичної душі у світі діловитості і жорстокості.

4.Ґ. Ґарсія Маркес .»Сто років самотності». Філософсько-притче- вий характер оповіді.

5.К. Абе. Трагічна самотність людини в сучасному світі на матеріалі одного з творів: «Жінка у пісках», «Чуже обличчя», «Людина-коробка», «Ковчег «Сакура».

Література: [1, 11-13, 16-18, 21, 26, 31, 59, 60, 62, 63, 66, 67, 69-

71, 90-92, 98, 102, 103].

Самостійна робота студентів: Література ХХ ст. в театрі, кіно й на телебаченні – 4 год.

Мета: зрозуміти потенційні можливості театру, кіно і телебачення у реалізації головних ідей літератури ХХ ст.

Завдання:

Підготувати реферат, обравши одну з наступних тем:

1.Незакінчена п’єса Ахматової «Пролог, або сон у сні» в фільмі Д. Томашпольського «Місяць у зеніті» (2007).

2.«Дожити до світанку» В. Бикова в кіноверсії М. Єршова (1975).

3.Екранізація роману В. Войновича «Життя і надзвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна» чеським режисером Іржі Менцелем (в головній ролі – Г. Назаров).

4.«Солдат Швейк» (за Я. Гашеком) на українській сцені.

5.«Двадцять днів без війни» О. Германа з Ю. Нікуліним і Л. Гурченко.

6.«Володар мух» В. Ґолдінга в режисурі П. Брука (1963).

37

7.Тріумф англійського телесеріалу за епопеєю Д. Голсуорсі «Сага о Форсайтах».

8.«Бляшаний барабан» Ґ Ґраса на мові кіно. Режисер Ф. Шледорф, 1979.

9.«Зона» С. Довлатова в кіноверсії «Комедія суворого режиму».

10.Екранізація роману У. Еко «Ім’я троянди» режисера Жан-Жака Анно (США, 1986, у головній ролі Ш. Коннері).

11.Кіноверсія роману «Сандро із Чегема» Ф. Іскандера («Бенкети Валтасара»).

12.«Носороги» Е. Йонеско як новела (1957) і як п’єса (1959).

13.С. Юрський як актор, режисер та перекладач трагічного фарсу Е. Йонеско «Стільці» (1994).

14. «Остання спокуса Христа» Н. Казандзакіса в екранізації

М. Скорцезе (1988).

15.«Сніданок у Тіффані» Т. Капоте в екранізації Б. Едвадса (1961, з О. Хепберн).

16.Екранізація роману А. Карпентьєра «Вік просвітництва» (Франція, 1990).

17.«Політ над гніздом зозулі» К. Кізі (1962) в кіноверсії М. Формана з Д. Ніколсоном в ролі Мак-Мерфі (1975).

18.«Космічна Одіссея. 2001» А. Кларка в режисурі С. Кубріка (1968).

19.Екранізація роману Абе Кобо «Жінка у пісках», режисер Тесігахара Хіросі, сценарій Абе Кобо.

20.«Кишеньковий театр» Ж. Кокто в постановці П. Штейна (Лєнком).

21.«Солярис» С. Лема в екранізації А. Тарковського (1972).

22.«Захист Лужина» В. Набокова в режисурі М. Горріса (Франція – Великобританія, 2000).

23.«Лоліта» В. Набокова в режисурі С. Кубріка (1962) і Е. Лайна (1997).

24.«Колгосп тварин» Дж. Оруела в постановці О. Трусова (Харків-ський театр ляльок).

25.«Доктор Живаго» Б. Пастернака в єкранізації О. Прошкіна (2006).

26.«Небезпечний поворот» Д. Прістлі в постановці О. Барсегяна (Харківський театр ім. Пушкіна).

27.«Прощання з Матерою» В. Распутіна в кіноверсії Л. Шепітько і Е. Климова (1979).

28. «Расьомон» А. Рюноске в кіноверсії Акіро Куросави (вплив

Л. Піранделло).

29.«120 днів содому» Маркіза де Сада в кіноверсії П. Пазоліні («Сало, або 120 днів содому»).

30.Кіноверсія повісті Моріса Семашко «Гу-Га» (реж. В. Новак, Україна, 1989).

38

31.«В крузі першому» О. Солженіцина в телеверсії Г. Панфілова за сценарієм автора.

32.«Один день Івана Денисовича» О. Солженіцина в постановці А. Жолдака (Харківський театр ім. Шевченка).

33.«Війна світів» Г. Уеллса в режисурі Девіда Летта (США, 2005).

34.«Острів доктора Моро» Г. Уеллса в режисурі Джона Франкенхаймера (США – Австралія, 1996).

35.«Колекціонер» Дж. Фаулза в режисурі У. Уайлера (США, 1965).

36.Роман Д. Фаулза «Жінка французького лейтенанта» на мові кіно. Сценарій Г. Пінтера, режисер К. Рейз, у головні ролі М. Стріп.

37.«Homo Faber» М. Фріша в кіноверсії Ф. Шлендорфа (Германія, 1994, з С. Шеппардом).

38.«Старий та море» Хемінгуея в анімаційній версії.

39.«Молоді леви» І. Шоу в режисурі Едварда Дмитрика (США, 1958, з М. Брандо і М. Шеллом).

Самостійна робота студентів: Постмодерністське опанування світу –4 год.

Мета: ознайомити з головними рисами постмодерністської літератури.

Завдання:

Дати літературно-критичний аналіз запропонованого тексту

Література: [8, 9, 18, 24, 25, 30, 32, 52, 56-59, 61, 64, 65, 70-74, 86, 96, 97, 99, 101, 103].

Семінарське заняття: – Проблема самоідентифікації особистості в сучасному світі – 4 год.

Мета: ознайомити з художнім опануванням сучасною літературою однієї з основних філософських проблем – пошуку свого «я».

Питання:

1.У Еко. «Баудоліно», «Таємниче полум’я цариці Лоани». Багатозначність і історична мінливість ключових понять людського досвіду

2.С. Мрожек. Оповідання «Страждання неприкаяної душі». Світ і особистість у полоні стереотипів.

3.П. Брюкнер. «Викрадачі красоти». Герої в пошуках вищих цінностей.

4.М. Уельбек. «Елементарні частки», «В очікуванні острова». Історія любові та смерті. «Елементарні частки» в режисурі О. Релера (Германія – Франція, 2006).

5.Ф. Бегбедер. «14,99€». Герой-блазень у світі реклами.

6.Е. Лу «Наївно. Супер» як філософська притча і як романвиховання.

7.Ч. Паланік як творець «альтернативної прози». Роман «Бійцівський клуб» в кіноверсії (1999, з Б. Пітом).

39

8.А. Перес-Реверте. Історія і сучасність, релігія і наука як ключові центри прози. Роман «Клуб Дюма» в режисурі Романа Поланські («Дев’ята брама», Франція – Іспанія, 1999, з Д. Деппом).

9.Т. Толстая. Збірки оповідань «День», «Ніч». Романи «Кись» і «Антикись». Душевна смута сучасної людини, її розлад з дійсністю.

10.П. Крусанов. Романи «Укус ангелу», «Американська дірка», оповідання «Безсмертник». Історія. Культура. Сучасність.

Література: [12, 24-26, 52, 86, 88, 96, 100, 104].

Тема 3. Основні літературознавчі методи XX-XXI ст. Самостійна робота студентів – 10 год.

Мета: ознайомити з основними літературознавчими методами XX-XXI ст

Завдання:

Надати стислу характеристику одного з літературознавчих методів:

1.Феноменологія.

2.Онтологічна герменевтика.

3.Психоаналіз.

4.Архетипна критика.

5.Семіотика.

6.Структуралізм.

7.Екзистенціалізм.

8.«Нова критика».

9.Рецептивна естетика.

10.Постмодернізм (постструктуралізм).

11.Деконструктивізм.

12.Феміністична критика.

13.Інтертекстуалізм.

14.Неопозитивізм.

15.Неотомізм.

Література: [22, 24, 25, 30, 40, 44, 47, 49, 52, 54, 74, 75].

Заліковий модуль 2 ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 2

Тема 4. Цілісність літературного твору Семінарське заняття: Сучасна література як дискурсивне

мислення – 6 год.

Мета: зрозуміти літературу як одну з знакових систем, а художній твір – як основну форму буття літератури.

Питання:

1.Літературний твір як подія, що відбулася: ∙ хронотоп твору;

40

ситуація та конфлікт;

сюжет і фабула;

сюжет і мотив, комплекс мотивів і сюжетна схема.

2.Літературний твір як подія, що відбувається:

компонент і композиція;

точка зору та перспектива;

оповідач і розповідач.

3.Мова-мовлення як матеріал художнього твору

Література: [33, 34, 43].

Самостійна робота студентів: Системно-цілісна організація літературного твору – 2 год.

Мета: осмислити проблему системно-цілісної організації літературного твору, навчитись оцінювати художність літературного твору за рівнем його системно-цілісної організації.

Завдання:

Підготувати реферат, обравши одну з наступних тем:

1.Проблема складу поетики літературного твору

2.Категорія «внутрішній світ твору» як складова поетики.

3.Розуміння літературного твору як «організму».

4.Поняття оптимальної організації літературного твору

5.Рівень системно-цілісної організації літературного твору як критерій оцінки його художності.

Література: [3, 6, 7, 14, 19, 29, 34, 40, 74-77, 87].

Тема 5. Критерії оцінки літературно-художнього твору Самостійна робота студентів – 2 год.

Мета: ознайомити з основними критеріями оцінки літературнохудожнього твору

Завдання:

1.Дати визначення понять «змістовні критерії оцінки», «формальні критерії оцінки», «оптимальна організація твору».

2.Дати аналіз запропонованого твору за головними критеріями оцінки.

Література: [3, 6, 7, 14, 19, 29, 34, 40, 74-77, 87].

Тема 6. Напрями, шляхи та види аналізу літературного твору Самостійна робота студентів – 2 год.

Мета: ознайомити з основними напрямами, шляхами та видами аналізу літературного твору

Завдання:

1.Дати стислу характеристику напрямів аналізу літературного твору.

2.Дати стислу характеристику шляхів аналізу літературного твору

3.Дати стислу характеристику видів аналізу літературного твору

4.За методом «повільного читання» дати аналіз запропонованого тексту Література: [3, 6, 7, 14, 19, 25, 27-29, 34, 36, 37, 40, 74-77, 87, 89, 93, 94].

Заліковий модуль 3

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]