Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lingvodidaktika2.docx
Скачиваний:
189
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
234.11 Кб
Скачать

78. Скласти план-конспект заняття з навчання дітей української мови як державної.

Тема: «Це моя Україна, це моя Батьківщина». Мета: виховувати любо до рідного краю, збагачувати словниковий запас, учити розповідати, супроводжуючи свої дії. Словник: рідний край, Україна, Батьківщина, слова віршів. Дидактичний матеріал : набірне полотно, на якому така основа: ставок, гайок, хата, криниця. У додатковому наборі :сонечко ,городні рослини,квіти , лелека, гніздо для нього, кущ калини. Хід заняття: - Що приносить весна на нашу землю? Які рослини садять весною? А що сіють? Які квіти зацвітають у лісах? Які птахи прилітають? Вихователь ,підсумувавши відповіді, пропонує скласти картину про весну й рідну землю і назвати її « Це моя Україна». Виставляє на дошці в ряд усі предмети до набірного полотна – діти мають розмістити їх на картині. Кожний ,беручи малюнок, розповідає, що це і що він робить: «Це гніздо. Я беру його і ставлю на дах.». Або «Це лелека. Він буде жити у гнізді на хаті». Вихователь біля води «садить» калину і теж розповідає: - Це калина. Вона любить рости біля води. В Україні калина – улюблена рослина. У народі було прийнято садити кущ калини, коли народжувалася дитина – синочок або донечка. Ось погляньте ,яка красіва вийшла наша картина. Така ж багата і красива наша рідна українська земля. Яка вона? Про нашу Батьківщину написав український поет Анатолій Камінчук. Вихователь пояснює слова які дітям не відомі. Діти вчать вірш напам’ять,щоб розповісти його вдома своїм рідним. Потім вихователь підсумовує : - То про що ми сьогодні складали картину? Що ми садили? Який птах оселився на нашій хаті?

79. Теоретичні основи художньо-мовленнєвої діяльності дітей.

Художньо-мовленнєва діяльність за А.М. Богуш, це діяльність ,що пов’язана із сприйманням літературних творів, виконанням їх, відтворенням, супроводжується образним, виразним мовленням, словесною творчістю та включає такі компоненти: 1) сприймання на слух, розуміння дітьми змісту художніх творів ,2) відтворення змісту і виконавча діяльність (відповіді на питання, переказ, бесіди за ілюстраціями, узагальнюючі бесіди, читання за ролями) ,3) театралізована діяльність (інсценування, театралізовані вистави) 4) творчо-імпровізаторська діяльність (ігри драматизації, ігри за сюжетами літературних творів, словесно-поетична творчість) . На основі базового компонента дошкільної освіти А.М. Богуш було визначено змістову сторону художньо-мовленнєвої діяльності , складниками якої є різні види компетенцій :когнітивно-мовленнєва, виразно-емоційно, поетично-емоційна , театрально-ігрова та оцінно-етична компетенції . Означені види компетенції формуються протягом усього дошкільного дитинства.

80. Співпраця дошкільного навчального закладу з сімє'ю з питань розвитку мовлення.

81. Скласти анкету для батьків , метою якої є вивчення впливу родинного спілкування на розвиток мовлення, мовленнєвого спілкування.

1. П.І.П. 2. Вік дитини 3.Чи сприймає ваша дитина мовлення дорослих? 4. Чи з’являється в дитини запитання про приховані властивості речей? 5. Чи чітко дитина вимовляє слова? 6.Чи може ваша дитина пояснити слова (наприклад: велосипед, парасолька, луска, герой, спотикатися, шорсткий та ін.)? 7. Чи може дитина пояснити, де розташовані предмети: на столі, під столом, ліворуч, праворуч? 8. Чи в змозі дитина розповісти історію, описати те, що вона бачить? 9. Чи правильно побудоване мовлення дитини з граматичної точки зору? 10. Чи ставите ви перед дитиною нові завдання спілкування, що вимагали б нових мовних засобів спілкування? 11. Чи легко дитині відповідати на запитання дорослих? 12.Чи легко ваша дитина спілкується з однолітками? 13. Чи розуміють вашу дитину її однолітки та оточуючі?

82. Базисна характеристика мовленнєвого розвитку дітей дошкільного віку.(табл.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]