Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
S.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
532.48 Кб
Скачать

45. Поняття та види часу відпочинку.

Час відпочинку – це встановлений законодавством час протягом якого працівник вільний від виконання покладених на нього трудових обов»язків.

Види часу відпочинку:

  1. перерви протягом робочого дня

  2. щоденний відпочинок

  3. щотижневий відпочинок

  4. святкові і не робочі дні

  5. відпустка

46. Поняття відпусток. Види відпусток. Порядок надання відпусток.

Відпустка – це час відпочинку, який обчислюється в календарних днях і над працівником із збереженням заробітної плати.

Види відпусток:

1) щорічні відпустки:

- основна відпустка;

- додаткова відпустка за роботу із шкідливими та важкими умовами праці;

- додаткова відпустка за особливий характер праці;

- інші додаткові відпустки, передбачені законодавством;

2) додаткові відпустки у зв'язку з навчанням;

3) творча відпустка;

4) соціальні відпустки:

5) відпустки без збереження заробітної плати. Законодавством, колективним договором, угодою та трудовим договором можуть установлюватись інші види відпусток.

Загальна тривалість щорічних основної і додаткової від­пусток не може перевищувати 59 календарних днів, а для працівників, зайнятих на підземних гірничих роботах, — 69 календарних днів (ст. 10 Закону України "Про відпустки").

Щорічні додаткові відпустки надаються понад щорічні основні відпустки на одній із підстав, обраних працівником. Порядок надання додаткових відпусток на кількох підставах запроваджується Кабінетом Міністрів України.

Право працівникові на щорічні основну і додаткову відпус­тки повної тривалості в перший рік роботи надається після закінчення 6 місяців безперервної роботи на цьому підпри­ємстві, в установі, організації.

У разі надання працівникові таких відпусток до закінчен­ня 6-місячного терміну безперервної роботи їхня тривалість визначається пропорційно відпрацьованому часу.

Щорічні відпустки повною тривалістю до закінчення 6-місячного терміну безперервної роботи в перший рік роботи на бажання працівника надаються:

— жінкам — перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та по­логами або після неї, а також жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда;

— інвалідам;

— особам віком до 18 років;

— чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці у зв'язку з вагітністю і пологами;

— особам, звільненим після проходження строкової війсь­кової або альтернативної (невійськової) служби, якщо після звільнення зі служби їх було прийнято на роботу протягом З місяців, не враховуючи часу переїзду на постійне місце про­живання;

— сумісникам — одночасно з відпусткою за основним міс­цем роботи;

— працівникам, які успішно навчаються в навчальних за­кладах і бажають приєднати відпустку до часу складання іспитів, заліків, написання дипломних, курсових, лаборатор­них та інших робіт, передбачених навчальною програмою;

— працівникам, які не використали на попередньому місці роботи цілком або частково щорічну основну відпустку і не отримали за неї грошової компенсації;

— працівникам, які мають путівку (курсівку) на санаторно-курортне (амбулаторно-курортне) лікування;

— батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу;

— в інших випадках, передбачених законодавством, ко­лективним або трудовим договором.

Щорічні відпустки за другий і наступні роки роботи мо­жуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]