Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТПМ 2013.docx
Скачиваний:
56
Добавлен:
29.02.2016
Размер:
81.21 Кб
Скачать

2.2. Розрахунок ширини проїзної частини

Ширина міської вулиці або дороги визначається за формулою:

, (2.2.1)

де, прийнята ширина смуги руху, м;

кількість смуг руху;

ширина запобіжної смуги між проїзною частиною і бортовим каменем (для магістральних доріг – 1,0 м).

кількість запобіжних смуг.

м

Отже, ми маємо 3 смуги одного руху та 3 смуги протилежного руху по 3, 75 м кожна, що розділені центральною розділювальною смугою та 4 запобіжні смуги по 1 м.

2.3. Розрахунок ширини тротуарів

Ширина тротуару складається із ходової частини та додаткових бічних смуг:

(2.3.1)

де n - кількість ходових смуг;

b - ширина однієї ходової смуги 0,75 м;

с - ширина додаткової смуги між "червоною" лінією і тротуаром;

d - ширина додаткової смуги між проїзною частиною і тротуаром.

Додаткова смуга між "червоною" лінією і тротуаром необхідна, коли на "червону" лінію виходить забудова і смуга тротуару, що безпосередньо прилягає до неї, не може повноцінно використовуватися пішохідним рухом.

Ширина додаткової смуги між "червоною" лінією і тротуаром приймається від 0,5 до 1,0 м в залежності від місцевих умов.

Якщо "червона" лінія проходить по смузі озеленення, до якої безпосередньо примикає тротуар, то додаткова смуга (с) не передбачається.

Додаткова смуга між проїзною частиною і тротуаром необхідна, оскільки саме на цій смузі розміщуються опори світильників і підвіски мережі електротранспорту.

Кількість смуг тротуару призначують відповідно з очікуваною інтенсивністю руху пішоходів і пропускною здатністю однієї смуги:

, (2.3.2)

де Nпіш – розрахункова інтенсивність руху пішоходів, піш/год;

Апіш – пропускна здатність однієї смуги тротуару, піш/год.

Пропускна здатність однієї смуги тротуару шириною 0,75 залежить від місцеположення тротуару у поперечному профілі вулиці.

м

Дороги прокладаються на незабудованих ділянках міської території і призначені для пропуску автомобілів з високою швидкістю руху. Вздовж магістральних доріг безперервного руху не передбачено рух пішоходів, отже для заданого варіанту тротуар не передбачається.

2.4. Призначення ширини розділювальних смуг

Всі елементи поперечного профілю повинні відділятися один від одного розділювальними смугами, які, в свою чергу, поділяються на центральні та бічні.

Центральні розділювальні смуги треба передбачити на магістральних дорогах і вулицях регульованого руху, які мають проїзну частину у 6 смуг руху - 3,0м.

Якщо в реальних умовах немає змоги улаштувати центральну розділювальну смугу необхідної ширини, то для магістральних вулиць безперервного і регульованого руху, які мають проїзну частину в 6 смуг, допускається зменшувати центральну розділювальну смугу до 2,5м з обов’язковим улаштуванням по осі бар’єрної огорожі.

Ширину інших розділювальних смуг між елементами поперечного профілю вулиць і доріг треба визначити, виходячи із умов розміщення підземних комунікацій, озеленення, необхідності зниження негативної дії транспорту на навколишнє середовище.

2.5. Визначення ширини технічних смуг

Підземні комунікації слід прокладати в границях вулиці на спеціально призначених технічних або інших вільних від забудови смугах. Наприклад, силові кабелі, кабелі сигналізації та диспетчеризації прокладаються між червоною лінією і лінією забудови; на розділювальних смугах прокладають водопровід, газопровід та господарчо – побутові комунікації; теплову мережу можна прокладати під тротуаром.

Ширина технічної смуги залежить від кількості комунікацій, які прокладаються. Відстані між ними нормовані і слугують основою для розрахунку ширини технічних смуг.

Ширина технічних смуг для доріг і вулиць різних категорій становить:

  • Для магістральних доріг = 5 м з обох боків;

  • Для магістральних вулиць загальноміського значення – 15 м при однобічному розташування смуги і 10 м при розташування технічних смуг з обох боків вулиці;

  • Для вулиць місцевого значення ≥ 5 м.

Отже, приймаємо для нашого варіанту ширину технічної смуги в 5 м з обох боків.

  1. Компоновка поперечного профілю міської вулиці

Ширина вулиць і доріг визначається розрахунком залежно від інтенсивності руху транспорту і пішоходів, складу елементів, які розміщуються в межах поперечного профілю (проїзні частини, технічні смуги для прокладання підземних комунікацій, тротуари, зелені насадження, тощо), з урахуванням санітарно-гігієнічних вимог і вимог цивільної оборони. Як правило, ширина вулиць і доріг у червоних лініях приймається:

магістральних вулиць 50-80 м;

вулиць і доріг місцевого значення 15-25 м.

Порядок розташування елементів вулиці в поперечному профілі зводиться до диференціації проїздів за принципом зменшення швидкостей на них від середини вулиці до червоних ліній. Виходячи з цього принципу, посередині вулиці влаштовують проїзди для швидкісного руху, потім місцеві проїзди, велосипедні доріжки і тротуари. Всі проїзди і тротуари повинні бути розділені смугами озеленення. Трамвай на відокремленому полотні можна розміщувати на місці центральної розділювальної смуги або на смузі між центральним і місцевими проїздами. Всі проїзди і трамвайне полотно облаштовуються бортом, підвищеним над лотковою частиною на 15 см. Тротуари облямовуються поребриком на одному рівні з покриттям.

Отже, ширина дороги у червоній лінії складає 72,5 м.

  1. Розрахунок мінімальних радіусів кривих в плані та подовжньому профілі

Мінімальний радіус кривої в плані визначається за формулою:

, (4.1)

де R - мінімальний радіус кривої в плані, м;

Ур - розрахункова швидкість руху для даної категорії вулиці,м/с;

g - прискорення вільного падіння,м/с2 ;

- 0,15 - коефіцієнт поперечної сили;

- поперечний похил проїзної частини.

Розрахункова швидкість руху для даної категорії вулиці становить 80 км/год = 22,22 м/с.

Радіус кривої розраховується для двох випадків - без улаштування віражу на кривій і з улаштуванням віражу.

В першому випадку величина підставляється у формулу зі знаком « - » і приймається рівною 0,02 для асфальтобетонних покриттів; у другому випадку величина підставляється у формулу зі знаком «+» і приймається рівною 0,06.

Мінімальний радіус вертикальної опуклої кривої визначається із умови забезпечення видимості поверхні дороги на розрахунковій відстані, м:

, (4.2)

де піднесення очей водія над поверхнею дороги, м.

Розрахункова відстань видимості поверхні дороги визначається із умови безпечної зупинки автомобіля, який рухається з розрахунковою швидкістю, перед перешкодою на дорозі, м:

, (4.3)

де час реакції водія (1 с);

коефіцієнт експлуатаційного стану гальм (1,2);

коефіцієнт опору коченню (0,02);

подовжній похил вулиці;

коефіцієнт подовжнього зчеплення;

зазор безпеки.

Мінімальний радіус вертикальної угнутої кривої розраховується із умови допустимого перевантаження ресор при русі автомобіля по кривій, м:

, (4.4)

де, 0,4 м/с2 – допустиме відцентрове прискорення.

Розрахункові параметри геометричних елементів вулиці порівняємо із рекомендованими ДБН 360-92.

  1. Порівняння розрахункових і нормативних параметрів

Розрахункові дані геометричних параметрів міської вулиці порівняємо з нормативними, для чого складаємо порівняльну таблицю.

Порівняння параметрів, що розраховані, і нормативні параметри заносимо до таблиці 5.

Таблиця 5 – Порівняння розрахункових і нормативних параметрів

Елемент вулиці

Одиниці виміру

За розрахунком

За ДБН 360-92

Прийнято

Розрахункова

швидкість

км/год

80

80

80

Ширина смуги

РУХУ

м

3,75

3,75

3,75

Кількість смуг проїзної частини

шт

6

4-6

6

Найменші радіуси кривих у плані

м

239,96/ 387,32

400

400

Мінімальні радіуси вертикальних кривих(опуклих)

м

2008,14

4000

4000

Мінімальні радіуси вертикальних кривих (угнутих)

м

1234,575

1000

1234,575

Висновок

В даній курсовій роботі ми оцінювали вулично – дорожню мережу і планування міста Кіровоград з позиції забезпечення руху міського транспорту, розробляли заходи щодо поліпшення транспортно – експлуатаційних характеристик мережі.

Населення Кіровограду становить 233620. Отже, за категорією місто належить до великих міст. Ми будували поперечний профіль магістральної вулиці безперервного руху у даному місті.

По перше, ми визначили призначення дороги. Магістральна дорога безперервного руху призначена для швидкісного транспортного зв’язку поза житловою забудовою. Виходячи з призначення дороги було розраховано елементи поперечного профілю дороги різного функціонального призначення. Виходячи з приведеної інтенсивності руху та пропускної спроможності дороги, було визначено, що дорога має 6 смуг руху. Поперечний профіль магістральної вулиці безперервного руху заданого варіанту складається з проїзної частини в 6 смуг по 3,75 м. кожна, 4 запобіжних смуг по 1 м кожна, центральної розділювальної смуги в 6 м, технічних смуг по 5 м з обох боків та смуг озеленення по 15 м з обох боків.

Список використаної літератури

  1. В. А. Юдин, Д. А. Самойлов. Городской транспорт. –М.: Стройиздат, 1975. -287.

  2. М. С. Фишельсон. Транспортная пласировка городов. –М.: Вісшая школа, 1985. -239 с.

  3. Е. М. Лобанов. Транспортная пласировка городов. –М.: Транспорт, 1990. -240 с.

  4. А. П. Василєв, В. М. Сиденко. Эксплуатация автомобильных дорог и организация дорожного движения. –М.: Транспорт, 1990. -304 с.

  5. Я. В. Хомяк, Ф. П. гончаренко. Инженерное оборудование автомобильных дорог. –М.: Транспорт 1990. -592 с.

  6. В.. У. Ренкин и др.. Автомобильные перевозки и организация дорожного движения. –М.: Транспорт, 1981. -592с.

  7. В. А. Гохман, В. М. Визгалов, М. П. Поляков. Пересечение и примыкание автомобильных дорого. –М.: Высшая школа, 1989. – 319 с.

  8. О. А. Білятинський, В. Й. Заворицький, В. П. Старовойда, Я. В. Хом’як. Проектування автомобільних доріг. 4. 1,2. –К.; Вища школа, 1997. – 51.8 с.

  9. Краткий автомобильный справочник. НИИАТ, М.: Транспорт, 1975. -334 с.

  10. Державні будівельні норми України. ДБН 360-92**. Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень. Державний комітет будівництва, архітектури та житлової політики України. Київ, 2002.

  11. Державний стандарт України. Організація робіт з експлуатації міських вулиць і доріг. ДСТУ 3090-95.

  12. Е. В. Гаврилов, М. Ф. Дмитриченко, в. К. Доля, о. Т. Лановий, І. Е. Линник, В. П. Поліщук. Систематологія на транспорті. Організація дорожнього руху. –К.: Знання України, 2007. -452 с.