Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМТ метод до лаб робот 2011.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
1.61 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 3 Дослідження методів створення абзацного відступу в документах

Мета роботи познайомитися з обмеженнями що маються в мові HTML і деякими прийомами для їхнього подолання а також познайомитися з можливістю введення символів відсутніх на клавіатурі за допомогою спеціальних послідовностей кодів.

СТИСЛІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Застосування майстрів і шаблонів

Для спрощення й автоматизації створення Web-сторінок редактор Frontpage Express дозволяє використовувати майстра і шаблони. Для цього треба створити новий документ командою Файл > Створити — на екрані з'явиться діалогове вікно Нова сторінка. Вибір у списку Шаблон або майстер будь-якого варіанта, крім пункту Нормальна сторінка, приводить до використання майстра або шаблона.

При використанні майстра (Майстер персональних основних сторінок або Майстер форм) програма задає ряд питань і на підставі відповідей формує шаблон документа. Результат являє собою скоріше план сторінки, чим закінчений продукт, і від користувача потрібне заповнення створених розділів конкретним змістом.

Шаблони (Форма огляду або Форма підтвердження) являють собою готовий документ «загального характеру». У тих місцях, де повинен розташовуватися текст, що відповідає потребам конкретного користувача, замість цього поміщений текст, що описує принципи заповнення відповідного розділу. Цей текст заміняється в ході редагування документа. На початку документа-шаблона мається коментар (не відображуваний у звичайному броузері), що описує загальні правила заповнення даного шаблона. Збереження документа, сформованого на основі шаблона, не змінює сам шаблон, що може використовуватися багаторазово.

Публікація Web-документів

Публікація Web-вузла (Web-сторінок) полягає в розміщенні документів HTML і всіх супровідних файлів (зображень, мультимедіа й іншого) на Web-сервері. Якщо залишити осторонь організаційні питання (одержання місця на Web-сервері, оплата й інші), то залишаються дві основних проблеми.

• Як підготувати документи Web-вузла таким чином, щоб перенос їх на Web-сервер не привів до порушення цілісності структури вузла?

• Як зробити копіювання файлів на Web-сервер?

Перше питання виникає в тому випадку, якщо файли на Web-сервері передбачається розмістити в групі тематичних каталогів. Він вирішується так: при роботі над Web-документом необхідно відтворити на своєму комп'ютері структуру папок Web-вузла і відразу ж розміщати документи у відповідних папках. У внутрішніх посиланнях варто використовувати тільки відносні адреси документів. Перенос файлів і папок на Web-сервер зі збереженням структури зберігає працездатність посилань і коректність підключення вставних об'єктів (ілюстрацій і мультимедіа). При такому підході полегшується також відновлення Web-вузла в цілому або його окремих файлів.

Для копіювання потрібних документів на Web-сервер можна застосовувати як передачу даних на зйомному носії, так і пряме копіювання даних через Інтернет. Останній спосіб цілком автоматизований і тому більш надійний. Щоб скористатися їм, варто довідатися адреси, використовувані при відправленні файлів (звичайно для публікації Web-сторінок застосовують протокол FTP).

У цьому випадку для проведення публікації можна використовувати Майстер видання Web, що входить до складу Windows 98 (таку назву цей майстер одержує після установки оглядача Internet Explorer 5.0). Після запуску майстра і щиглика на кнопці Далі потрібно вказати ім'я папки або файлу, що повинний бути відправлений на Web-сервер. При публікації вузла в цілому варто вибрати папку, використовувану як кореневу папку вузла, і переконатися в тім, що прапорець Включаючи вкладені папки встановлений.

Після щиглика на кнопці Далі варто задати ім'я Web-сервера. Це ім'я може бути довільним — воно використовується для спрощення наступних відправлень даних на той же сервер. На наступному етапі роботи майстра задається метод відправлення. При відсутності інформації варто вибрати варіант Автоматичний вибір постачальника послуг. Потім задається адреса, використовуваний при публікації, і локальна папка. Майстер установлює з'єднання з Інтернетом і перевіряє правильність зазначеної адреси. Після щиглика на кнопці Готово здійснюється передача даних. По її завершенні обновлений Web-вузол доступний будь-яким відвідувачам в Інтернету.