Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БС_конспект / Тема 5.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
139.26 Кб
Скачать

5.4 Операції Національного банку України

НБУ в процесі своєї діяльності здійснює пасивні та активні операції, а також надає послуги своїм клі­єнтам.

Пасивні операції.Шляхом виконання забезпечується формування фінансових ресурсів, які дозволяють НБУ організовувати і регулювати грошовий обіг та виконувати інші функції центрального банку (на початок 2012р. пасиви НБУ складали майже 424 млрд.грн.).

1) Головним джерелом ресурсів НБУ є емісія готівко­вих коштів в оборот. НБУ продає готівку комерційним банкам в обмін на їхні безготівкові кошти. Майже половину пасивів балансу НБУ складають банкноти та монети в обігу (за результатами фінансової звітності НБУ за 2011р. - біля 210 млрд.грн.).

2) НБУ зберігає резерви комерційних банків: обов'язкові резерви згідно з нормами обов'яз­ко­вих ре­зервних вимог, що встановлені НБУ, та надлишкові (вільні) резерви. Обов'язкові резерви бан­ків розміщуються на спеціальному рахунку в НБУ (є безкоштовними ресурсами для активних операцій НБУ). Надлишкові резерви банків розміщуються на коррахунку (цими коштами банки користуються для поточних розрахунків). Кошти банків становлять біля 7% пасивів балансу НБУ.

3) НБУ емітує та розміщує серед комерційних банків власні боргові зобов'язання у вигляді депозитних сертифікатів. Залучені в такий спосіб ресурси є платними для НБУ, хоча й не дорогими (максимальна процентна ставка за 3-х місячними сертифікатами не перевищує 7% річних). Частка цих ресурсів незначна в пасивах балансу НБУ – біля 1%.

4) НБУ залучає кошти урядових та інших державних структур. НБУ зберігає кошти казначейства, обслуговує єдиний казначейський рахунок, поточні і депозитні ра­хунки міністерства фінансів та інших урядових структур. На цих рахунках акумулюються податкові надходження, кошти від розміщення державних цінних паперів та інші надходження до бюджету. З цих же рахунків забезпечу­ється фінансування державних видатків. Кошти Державного каз­начейства та інших установ становлять у пасивах балансу НБУ біля 3%.

5) НБУ залучає кредити від міжнародних валютно-фінансових і кредитних організацій для збільшення валютних резервів (зобов’язання перед МВФ у пасивах балансу НБУ складали на початок 2012р. більше 20% усіх зобов’язань банку).

6) НБУ виступає безпосереднім позичальником кредитів від ЄБРР, залучених під державні гарантії для фінансування малого та середнього бізнесу в Україні. За рахунок цих коштів він здійснює субкредитування комерційних банків, уповноважених обслуговувати відповідний транш кредитів, які, у свою чергу, надають кредити підприємствам малого та середнього бізнесу.

7) Продає на вторинному ринку цінні папери у порядку, передбаченому законодавством України.

8) Продає іноземні валюти на валютному ринку з метою монетарного регулювання.

9) Як і будь-який суб’єкт господарювання, НБУ здійснює формування власного капіталу. До складу власного капіталу НБУ (майже 87 млрд.грн.) входить статутний фонд, інші фонди та резерви, а також резерви переоцінки основних засобів та іноземної валюти. Джерелами формування статутного капіталу НБУ є доходи його кошторису, а при необхідності - Державний бюджет України. Статутний фонд НБУ становить 100 млн.грн. (хоча Законом встановлено 10 млн.грн., за рішенням Ради НБУ його було збільшено).

Активні операції.Через виконання активних операцій НБУ здійснює монетарне регулюван­ня економіки та забезпечує формування дохідної частини свого кошторису (прибуток НБУ за 2011 рік склав 14 553 млн.грн.). До активних операцій відносяться:

1) надання кредитів комерційним банкам для підтримки ліквідності за ставкою не нижче ставки рефінансування НБУ (вище облікової на 2-3% у залежності від попиту на ресурси);

2) надання кредитів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за обліковою ставкою, встановленою НБУ;

3) надання прямих кре­дитів уряду на покриття дефіциту державного бюджету;

4) розміщення валютних резервів за кордоном самостійно або через банки, уповноважені на ведення валютних операцій;

5) купівля цінних паперів нерезидентів та ОВДП у порядку, передбаченому законодавством України;

6) купівля іноземні валюти на валютному ринку з метою монетарного регулювання.

7) купівля-продаж банківських металів, дорогоцінного каміння та інших коштовностей, пам'ятних та інвестиційних монет з дорогоцінних металів на внутрішньому і зовнішньому ринках без квотування і ліцензування.

Операції з надання послуг. Можна виділити такі групи послуг.

1) Розрахункове об­слуговування комерційних банків та урядових структур. НБУ розроблено та введено в дію загальнодержавні системи електронних платежів (СЕП та НСМЕП), що забезпечують здійснення розрахунків на всій території країни. Вони відкривають і ведуть поточні рахунки своїх клієнтів (бан­ків та урядових структур), здійснюють оброблення та інкасу­вання чеків, організовують кліринг та оплату чеків, векселів та інших розрахунково-платіжних документів, подають клієнтам відомості про операції, проведені за їх рахунками, і про зали­шок на рахунках.

2) Касове обслуговування банків. Пов'язане з прийманням і вида­чею готівки з кас ТУ НБУ, з перевезенням грошово-валютних цінностей та інкасацією грошових знаків.

3) Відкриття власних кореспондентських та металевих рахунків у закордонних банках і ведення рахунків банків-кореспондентів.

4) Прийняття на зберігання та в управління державні цінні папери й інші цінності.

Соседние файлы в папке БС_конспект