Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

5.3. Пошук об'єктів, пересічних визначеними об'єктами іншої теми

Перш ніж зробити Вибірку темою, щоб знайти об'єкти, пересічені визначеними об'єктами іншої теми, спочатку виберіть об'єкти другої теми. Ви можете вибрати ці об'єкти, використовуючи будь-яку опцію запиту ArcView. Після вибору цікавлячих вас об'єктів, виконайте Выбірка темою - Intersect, щоб знайти які об'єкти активної теми перетинаються обраними об'єктами.

Як намалювати полігони контурами так, щоб вони при вибірці ставали зафарбованими

1. Двічі клацніть на назві теми, щоб викликати Редактор легенди .

2. Для виклику вікна символів у Редакторі легенди двічі клацніть на символі, що ви збираєтеся редагувати.

3. У вікні символів клацніть на кнопці Палітра квітів.

4. У спадаючому списку Палітри квітів переконайтеся, що обрано Передній план (Foreground), після чого клацніть на 'прозорому' зразку (перекреслений зразок кольору).

5. У Редакторі легенди натисніть Застосувати.

Інший спосіб намалювати полігони контурами - це скористатися зразком заповнення 'порожній' (empty). Коли намальовані таким способом полігони вибираються у Виді, їхні контури малюються обраним кольором, але вони не заповнюються кольором вибірки. Такий метод корисний у тому випадку, якщо ви хочете бачити, що знаходиться під обраним полігоном.

Як намалювати полігони контурами так, щоб обрані полігони не зафарбовувалися

1. Двічі клацніть на назві теми, щоб викликати Редактор легенди .

2. У Редакторі легенди двічі клацніть на символі, що ви збираєтеся редагувати, щоб викликати вікно символів.

3. У Палітрі символів клацніть на кнопці Палітра зафарбовування.

4. У палітрі зафарбовування клацніть на зразку 'порожній' (перший зразок).

5. У Редакторі легенди натисніть Застосувати.

6. Робота з обраними об'єктами

6.1. Переключення обраних і необраних об'єктів

Переключаючи обрані і необрані групи об'єктів кнопкою Переключити вибір , ви можете зробити запит, по якому ви знайдете об'єкти, що не зустрічаються за визначеним вами критерієм. Наприклад, припустимо, вам треба знайти всі земельні ділянки, що не входять у 30 метрову зону навколо визначеної крапки на карті.

1. Знайдіть усі земельні ділянки, розташовані усередині зазначеної зони, окресливши окружність на карті, і відкрийте таблицю атрибутів теми.

2. Натисніть кнопку Переключити вибір. Об'єкти, що були обрані, стають необраними, а необрані об'єкти - обраними. У результаті всі ділянки, що не попадають усередину намальованого вами кола, стають обраними.

6.2. Одержання статистики по атрибутах

Ви можете використовувати ArcView для одержання статистики по обраних об'єктах. Якщо вибірка не зроблена, ArcView виконає статистичний розрахунок по всіх об'єктах у даній темі.

6.2.1. Щоб одержати статистику по одному з атрибутів обраного об'єкта

1. Відкрийте таблицю атрибутів теми, у якій знаходяться обрані об'єкти.

2. Клацніть на імені поля, для якого ви хочете одержати статистику. (Ви можете одержати статистику тільки для полів, що містять числові дані).

3. З меню Поле (Field) виберіть Статистика (Statistics)... Вікно, що з'явилося, показує суму, середнє, максимум, діапазон, дисперсію і стандартне відхилення для обраного атрибута. Лічильник показує, скільки об'єктів представлено в поточній вибірці.

Порада. Щоб скопіювати статистичні дан з вікна Статистика для вставки їх в іншу програму, виділіть їх за допомогою миші і потім натисніть комбінацію клавіш для копіювання. (Комбінація клавіш залежить від використовуваної платформи, наприклад, у Windows використовується CTRL-C, а в Macintosh - COMMAND-C).