Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

7. Контрольні питання:

  1. Підготовка лінійної теми для мережевого аналізу.

  2. Пошук найкращого маршруту.

  3. Пошук найближчого пункту обслуговування.

  4. Створення і відображення шляхового листа.

  5. Пошук області обслуговування і сервісної мережі.

  6. Як визначити наявність індексу геокодування в темі посилань?

  7. Як побудувати індекс геокодування для теми посилань?

  8. Як розмістити окрему адресу?

  9. Процес геокодування.

Лабораторна робота № 4

Модулі ArcView - Spatial Analyst і 3d Analyst

Мета роботи: Навчитися використовувати Spatial Analyst для створення й аналізу тим грид, що представляють безперервні поверхні, щоб визначити взаємозв'язок між ґрунтами, територією, і врожаєм зернових. Одержати загальне представлення про те, що таке тривимірна графіка і як вона створюється.

1. Spatial Analyst

Растрові дані використовуються для представлення дискретних і безперервних перемінних. Більшість традиційних картографічних даних мають дискретні границі, наприклад, політичні границі, границі округів перепису, областей торгівлі. Одночасно з моделюванням дискретних даних, Spatial Analyst може створювати й аналізувати карти з безперервними перемінними, такими як відстань до магазинів, щільність населення і придатність. Безперервні перемінні представлені в ГІС у виді поверхонь, де значенням для кожного осередку є значення для крапки в центрі осередку, а значення для інших крапок усередині того ж осередку може бути інтерпольоване від центра даного осередку і центрів сусідніх осередків

Принципи сучасного землеробства

При рості конкуренції виникає необхідність збільшувати доходи від землеробства, підвищуючи врожайність зернових і мінімізуючи вартість. Родючість грунтів є ключовим моментом для врожайності зерна. Фермери можуть зробити дуже небагато для постійного поліпшення якості грунтів, тому точність застосування хімічних добрив дуже важлива для підвищення продуктивності і прибутковості.

Точне землеробство називають землеробством грунтів, а не полів. Це значить, що земля обробляється, виходячи з її природних властивостей, а не штучних границь. Вплив на природні властивості землі виконується при культивації, так щоб максимально відповідати потребам землі. Фермери роблять це щодня на своїх полях, регулюючи норми внесення добрив виходячи з попереднього досвіду. Наступний етап - зміна норм внесення на ділянках полєй, виходячи з грунтових і територіальних характеристик.

Для цього вони вивчають карти грунтових характеристик і врожайності. З різних ділянок поля беруться зразки грунтів, а їхнє місце розташування записується за допомогою приймача GPS. Дані по врожайності одержують під час збору врожаю за допомогою системи спостереження, зв'язаної з приймачем GPS і встановленої на комбайні. Потім йде пошук взаємозв'язку, саме це Ви будете робити в цій лабораторній роботі. З використанням отриманої інформації, розробляється “карта рекомендацій”, що показує, скільки і які добрива повинні вноситися в різних крапках поля. Ця карта перетвориться у форму, використовувану автоматичним пристроєм по внесенню добрив. Усі добрива змішуються “на ходу” і розподіляються по полю за один прохід.

Не існує загальноприйнятих методів розробки карти, що показує скільки і які добрива повинні вноситися в різних крапках поля для підвищення врожайності і мінімізації витрат. Ці методи найчастіше є комбінацією науки і мистецтва і є власністю своїх творців. Однак, взаємозв'язки між територією, грунтами і врожайністю можна досліджувати і змоделювати за допомогою Spatial Analyst, а потім використовувати для того, щоб краще зрозуміти процес роботи з картами і розробки власних карт.