Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи ГІС_ ЛАбораторні (2 частина).doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
757.25 Кб
Скачать

1.8. Обертання символів у темі з крапковими об'єктами

Крапкові символи можна обертати для відображення додаткової інформації щодо об'єктів, таких як напрямок вітру, позначення початку або входу, і т.д. Кут повороту для кожного символу задається в полі в атрибутивній таблиці теми.

1.8.1. Щоб повернути символ у темі з крапковими об'єктами

1. Зробіть активною тему Cities.shp (Міста) або додайте її у Вид, якщо вона відсутня (c:\esri\esridata\usa).

2. Викличте Редактор легенди.

3. Замініть символ на стрілку.

4. Клацніть на кнопці Додатково.

5. У діалоговому вікні Додаткові опції виберіть поле, що містить кути повороту зі спадаючого списку в Полі повороту (Rotation Field).

6. Клацніть на ОК.

7. У діалоговому вікні Редактор легенди клацніть на кнопці Застосувати.

2. Палітра символів у ArcView

У ArcView палітра символів являє собою основний набір символів, придатних для великої кількості різних карт. Однак, ArcView поставляється з додатковим набором символів, їх більш тисячі, якщо вам будуть потрібні спеціальні символи. Ви також можете створювати ваші власні символи.

Додаткові символи в ArcView зберігаються у файлах палітри (.avp). Ці файли зберігаються в каталозі 'symbols', що ви можете знайти в каталозі, де встановлюється ArcView.

2.1. Щоб додати символи з іншої палітри

1. Викличте вікно символів, або двічі клацнувши на символі в Редакторі легенди, або вибравши опцію Показати вікно символів з меню Вікно.

2. У вікні символів клацніть на кнопці Диспетчер палітри (Palette Manager).

3. Зі списку Тип (Type) виберіть тип символу, що ви хочете додати.

4. Звичайно виникає бажання зберегти вже наявні символи у вікні символів для обраного Типу. Якщо ви не хочете цього робити, клацніть на кнопці Очистити (Clear).

5. Клацніть на кнопці Завантажити (Load).

6. У діалоговому вікні, що з'явилося, перейдіть у каталог C:\ESRI\AV_GIS30\ARCVIEW\symbols, клацніть на назві палітри, що ви хочете додати, і клацніть на ОК. Нові символи додадуться в палітру.

7. Щоб переглянути нові символи в палітрі, виберіть відповідну палітру у вікні символів. Якщо ви не видалили попередні символи, вам доведеться прокрутити палітру до кінця, щоб знайти нові символи. Якщо ви знайдете, що нові символи вам не підходять, клацніть на кнопці Повернення (Reset) у Диспетчері палітри. Поточна палітра очиститься, і знову завантажиться палітра за замовчуванням.

2.2. Створення нової палітри за замовчуванням

Якщо ви хочете, щоб зроблені зміни в палітрі були доступні щораз, коли ви відкриваєте новий проект у ArcView, створіть нову палітру за замовчуванням.

Щоб створити свою палітру за замовчуванням, виконайте кроки, описані вище, додаючи палітри у вікно символів. Потім у вікні Диспетчер палітри клацніть на кнопці Задати за замовчуванням (Make Default). ArcView запише нову палітру за замовчуванням у файл (default.avp) у вашому домашньому (НОМЕ) каталозі. Тепер, при запуску ArcView, буде перевірятися ваш домашній каталог (НОМЕ) для пошуку створеної вами палітри за замовчуванням, у випадку виявлення такої, вона буде використовуватися у вікні символів замість вихідного файлу за замовчуванням.

Примітка. НОМЕ — це місце в каталозі, обумовлене перемінною середовища НОМЕ у вашій операційній системі. Під Windows, якщо перемінна НОМЕ не була встановлена, НОМЕ запише default.avp у каталог TEMP. На платформі, що працює під Macintosh, default.avp буде зберігатися в папці ArcView або, якщо у вас є програма мовою Avenue, що встановлює перемінну НОМЕ, у папці, створюваної для цієї перемінної.

Якщо ви хочете створити іншу палітру користувача за замовчуванням, просто повторіть кроки, описані вище. Файл default.avp у вашому каталозі НОМЕ буде замінений на новий. Якщо вам буде потрібно повернутися до вихідної палітри символів, просто видалите default.avp файл із каталогу НОМЕ.