Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність_МЕТОДИЧКА_КНТЕУ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
760.66 Кб
Скачать

52. 55- 68.

Тема 6. Об'єкти інтелектуальної власності в системі фінансового та податкового обліку Методичні рекомендації щодо виконання завдань

Використовуючи лекційний матеріал та нормативно-законодавчі акти, дати відповідь на запитання та виконати тестові завдання. Після закріплення теоретичного матеріалу виконати завдання 2.

Завдання 1

Необхідно: дати відповідь на запитання.

      1. Визначити умови визнання об'єктів інтелектуальної власності в бухгалтерському обліку.

      2. Чому не всі об'єкти інтелектуальної власності відображаються у складі нематеріальних активів?

      3. Розкрити особливості оцінки об'єктів інтелектуальної власності в бухгалтерському обліку.

      4. Перелічити елементи первісної вартості об'єктів, визнаних немате­ріальними активами, залежно від способу їх надходження на під­приємство.

      5. Перелічити документи, необхідні для облік)' нематеріальних активів.

      6. Як відображається в обліку створення та придбання об'єктів інтелектуальної власності?

      7. Як відображається в обліку продаж та передача об'єктів інте­лектуальної власності?

      8. Як відображається в обліку переоцінка об'єктів інтелектуальної власності?

      9. Як відображається в обліку нарахування амортизації нематеріальних активів?

      10. Які особливості відображення роялті в обліку?

Завдання 2

Необхідно: вирішити задачі.

Задача 1

Підприємство, то займається виготовленням парфюмерно-косме- тичної продукції з використанням спирту етилового:

придбало ліцензію на таке виробництво, строк дії якої становив З роки, а плата за ліцензію - 12500 грн:

-запатентувало рецепт, що використовується під час виготовлення продукції. Витрати, понесені на розробку рецепта, становлять 65000 гри (крім того, ГІДВ - 5000 грн), витрати на його патентування - 10000 грн., строк використання встановлено 6 років, з використанням цього рецепта планується виготовити 10000 одиниць продукції, а після закінчення строку використання рецепт передбачається продати за 15000 грн.

Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку зазна­чені господарські операції?

Задача 2

Підприємство продає резидентові України право власності на торгову марку, придбану раніше в іншого резидента України (фізичної особи). Первісна вартість становила 1500000 грн, продажна вартість - 1800000 грн. Строк корисної служби - 5 років, з них торгова марка проіснувала 3 роки і її продали. Ліквідаційна вартість у бухгалтерському обліку дорівнює 850000 грн (у момент введення торгової марки у господарський оборот ця вартість була визначена експертним шляхом).

У бухгалтерському обліку застосовували прямолінійний метод, у податковому - лінійний. За гри роки використання торгової марки податкова амортизація становить 900000 грн незважаючи на те, що лінійний метод нарахування податкової амортизації є тотожний пря­молінійному методу нарахування бухгалтерської амортизації, суми аморти­зації в обох обліках відрізняються. У бухгалтерському обліку ця сума дорівнює 390000 грн [(1500000 грн - 850000 грн): 5 років х 3 роки)].

Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку зазначені господарські операції?

Задача З

За договором про створення за замовленням було створено комп'ютерну програму. Вартість робіт становила 100000 грн. Згідно з договором майнові права на комп'ютерну програму належать у повному обсязі замовнику юридичній особі. Витрати, здійснені на створення комп'ютерної програми у вигляді оплати роботи програміста, віднесено до первісної вартості нематеріального активу.

Відобразити в бухгалтерському обліку зазначені господарські операції, зважаючи на різний статус фізичної особи, яка виконувала роботи по створенню комп'ютерної програми: працівник, приватний підприємець, незалежна фізична особа.

Задача 4

Із групою працівників у складі 4 чоловік, які розробили комп'ютерну програму, підприємство уклало договір про передання (відчуження) майнових прав на комп'ютерну програму згідно з повним переліком, встановленим ст. 15 Закону про авторське право. Визначено, що за це кожному з працівників виплачується разовий платіж у розмірі 10000 грн.

Не маючи достатніх потужностей для самостійного тиражування і розповсюдження примірників комп'ютерної програми, підприємство видало виключну ліцензію на тиражування і розповсюдження при­мірників комп'ютерної програми. За цією ліцензійною угодою йому надходить платіж у вигляді роялті в сумі 12000 грн на місяць.

Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку зазна­чені господарські операції?

Задача 5

Підприємство замовило розробку макета і створення сайта, що працює як інтернет-магазин, сторонній організації (веб-сіудії). Загальна вартість робіт із створення сайта становила 30 тис. грн, у тому числі ТЩВ - 5 тис. грн. Було сплачено аванс у сумі 50 % вартості робіт. Також підприємство здійснило витрати на:

  • реєстрацію доменного імені - 600 грн;

  • оплату хостингу за півтора роки (із розрахунку 240 грн на місяць) - 4320 грн, у тому числі ПДВ - 720 грн;

  • просування сайта - 1200 грн, у тому числі ПДВ - 200 грн.

Сайт обліковано підприємством як нематеріальний актив, оскільки

за його допомогою планують отримувати 20% загального обсягу продажів підприємства. У податковому обліку підприємство кваліфі­кувало сайт як нематеріальний актив, бо отримало авторські права на нього.

Як відобразити в бухгалтерському та податковому обліку зазна­чені господарські операції?

Завдання З

Необхідно: виконати тестові завдання.

  1. Відповідно до МСБО 38 «Нематеріальні активи» актив відпо­відає критерію можливості ідентифікації у визначенні немате­ріального активу, якщо він:

а) може бути відокремлений;

б) є можливість його відокремлення або відділення суб'єкта госпо­дарювання і продажу, передачі, ліцензування, здачі в оренду або обміну окремо або разом з відповідним контрактом, активом або зобов'язанням;

в) виникає в результаті контрактних або інших юридичних прав, незалежно від того, чи можуть вони бути передані або відок­ремлені від суб'єкта господарювання або ж від інших прав та зобов'язань;

г) усі відповіді правильні;

  1. Відповідно до ПСБО 8 «Нематеріальні активи» - це...:

а) немонетарні активи, які не мають матеріальної форми та можуть бути ідентифіковані;

б) активи немонетарного характеру;

в) немонетарні активи, які не мають матеріальної форми та можуть бути ідентифіковані та утримуються підприємством з метою використання протягом періоду більше одного року;

г) правильна відповідь відсутня.

  1. У бухгалтерському обліку строк нарахування амортизації на немонетарні активи є:

а) 20 років;

б)необмежений;

в) 10 років;

г) правильна відповідь відсутня.

  1. У бухгалтерському обліку амортизація на нематеріальні активи нараховується, починаючи з:

а) початку наступного кварталу після введення в експлуатацію;

б) моменту придатності нематеріального активу для використання;

в) початку використання нематеріальних активів за призначенням:

г) місяця наступного за місяцем, в якому актив введено в госпо­дарський оборот.

  1. Нематеріальні активи, отримані в результаті розробки, слід відображати в балансі, якщо підприємство має:

а) намір, технічну можливість та ресурси для доведення немате­ріального активу до стану, у якому він придатний для реалізації або використання;

б) можливість отримання майбутніх економічних вигод від реалі­зації або використання нематеріального активу;

в) інформацію для достовірного визначення витрат, пов'язаних з розробкою нематеріатьного активу:

г) усі відповіді правильні.

  1. До введення нематеріальних активів у господарський оборот фактичні витрати на придбання (створення) нематеріальних активів відображаються на рахунку:

а) 39 «Витрати майбутніх періодів»;

б) 154 «Придбання (створення) нематеріальних активів;

в) 12 Нематеріальні активи»;

г) 94 «Інші витрати операційної діяльності».

  1. Відповідно до ЗУ «Про оподаткування прибутку підприємств» роялті - це:

а) ліцензійний платіж у вигляді сум, які сплачуються періодично, залежно від обсягів виробництва або реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з використання об'єкта права інтелектуальної власності;

б) одноразовий платіж, який становить фіксовану суму і не зале­жить від обсягів (продажу) продукції (товарів, робіт, послуг) з використанням об'єкта права інтелектуальної власності;

в) платежі будь-якого виду, одержані як винагорода за користуван­ня або за надання права на користу вання будь-яким авторським правом на літературні твори, твори мистецтва або науки, вклю­чаючи комп'ютерні програми, інші записи на носіях інформації, відео- або аудіокасети, кінематографічні фільми або плівки для радіо чи телевізійного мовлення; за придбання будь-якого патенту, зареєстрованого знака на товари і послуги чи торгової марки, дизайну, секретного креслення, моделі, формули та ін.;

г) платіж за використання нематеріальних активів підприємства (патентів, торговельних марок, авторського права, програмних продуктів тощо).

  1. Яка проводка відповідає операції : Майнові права на корисну модель визнано нематеріальним активом і введено в експлуатацію»:

а) Дт 124 Кт 94;

б) Дт 124 Кт 154;

в) Дт 94 Кт 154

г) Дт 124 Кт 685.

  1. Придбання та створення нематеріальних активів відобража­ють на рахунку :

а) 15 «Капітальні інвестиції;

б) 12 «Нематеріальні активи»;

в) 94 «Інші витрати операційної діяльності»;

г) 286 «Необоротні активи, призначені для продажу.

  1. Для аналітичного обліку об'єктів права інтелектуальної власності, а також для аналітичного обліку групи однотипних за призначенням та умовами використання об'єктів, що надійшли в одному календарному місяці та одній відпові­дальній за їх використання особі використовують типову форму первинного обліку:

а) НА - 1;

б) НА -2;

в) НА - 3;