Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-11-2015_22-33-12 / Реферат Неменущая.docx
Скачиваний:
424
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
518.71 Кб
Скачать

Розділ і Сучасні вимоги до раціонального харчування дітей. Характеристика і особливості дитячого харчування залежно від віку

1.1. Сучасні вимоги до раціонального харчування дітей

Для зростаючого організму надзвичайно важливо раціональне харчування. Воно повинно забезпечувати надходження в організм таких харчових речовин, які становлять основу формування нових клітин, різних органів і тканин, відшкодовують енергетичні витрати організму, сприяють нормальному фізичному та нервово-психічному розвитку дітей, підвищують опірність організму до інфекційних захворювань, покращують працездатність і витривалість.

Під раціональним харчуванням слід розуміти харчування, що забезпечує організм необхідними для його гармонійного росту і розвитку енергією та харчовими речовинами в правильному (якісному) співвідношенні і достатній кількості.

Раціональне харчування дітей має бути побудованим на основі принципу збалансованості:

1) надходження в організм основних харчових речовин (білків, жирів, вуглеводів, мінеральних солей, води тощо) повинно точно відповідати потребам дитячого організму;

2) слід дотримуватися оптимального співвідношення між незамінними поживними речовинами (амінокислоти, ненасичені жирні кислоти тощо) і замінними;

3) характер їжі, що надходить, має відповідати ферментативним можливостям дитячого організму.

Харчування за своєю кількістю та якістю, режимом повинно повністю відповідати вікові дітей, статевим відмінностям, особливостям фізичного і розумового навантаження. Також необхідно враховувати і те, що зростаючий організм чутливий не тільки до дефіциту, а й до надлишку харчових речовин [3].

1.2. Характеристика і особливості дитячого харчування залежно від віку

Життєдіяльність організму дитини пов'язана з безперервними витратами енергії і речовин, що входять до складу тканин тіла. У зростаючому організмі обмін речовин протікає особливо інтенсивно і, як правило, з деякою перевагою процесів асиміляції (синтезу необхідних для життєдіяльності організму речовин). У дітей величина основного обміну речовин в 1-2 рази вище, ніж у дорослої людини. Крім того, у дитини своєрідні співвідношення між поверхнею тіла і його масою, через що на одиницю поверхні тіла припадає більша втрата тепла, ніж у дорослих. Значна витрата енергії обумовлюється також великою рухливістю дітей.

При організації харчування враховуються не тільки інтенсивні процеси росту та обміну речовин, але і великі розумові навантаження, а також навантаження, зумовлені заняттями фізкультурою і спортом.

1.2.1. Раціональне харчування як основа нормального розвитку дитячого організму. Норми харчування

Для організму важливо, щоб у їжі були всі необхідні харчові речовини (білки, жири, вуглеводи, вода, мінеральні солі та вітаміни). Важливе значення має також співвідношення харчових речовин у раціоні:

- для дітей раннього віку (до 1 року) найкращим вважається співвідношення білків до жирів і вуглеводів – 1:2:3;

- для дітей молодшого шкільного віку - 1:1:6;

- для дорослих (13-17 років) – 1:1:4.За іншими даними, співвідношення білків, жирів і вуглеводів встановлені як 1: 0,9: 4,7, тобто при споживанні на кожен 1,0 г білків рекомендується включати в раціон харчування 0,9 г жирів і 4,7 г вуглеводів.

Енергія раціону за рахунок білків повинна складати 13 %, жирів - 26 %, вуглеводів - 61 %.

Для дітей віком після 1 року енергетичну потребу в поживних речовинах встановлюють з розрахунку 418 кДж (100 ккал) на 1 кг маси на добу. Енергетична потреба дітей ясельного віку становить 6280 кДж (1500 ккал) на добу, дітей дошкільного віку — 8373 кДж (2000 ккал) на добу. У шкільному віці (6-14 років) діти потребують у середньому 10 467 - 11 304 кДж (2500…2700 ккал) на добу. Рекомендовані норми калорійності раціону

Для дітей та підлітків до 17 років проведено диференціацію енергетичної цінності раціону харчування. Залежно від професійної направленості навчання і праці у підлітків виділяють 3 категорії за енергетичними погребами:

I категорія – 11 095 кДж (2050 ккал) на добу. Не займаються спортом.

II категорія — 12 769 кДж (3050 ккал) на добу. Спортивні заняття з середнім навантаженням (гімнастика, спортивні танці, плавання).

III категорія — 14 025 кДж (4200 кал) на добу. Спортивні заняття з великим навантаженням (бокс, важка атлетики, гребля) [17].