Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (12).doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
7.6 Mб
Скачать

Семінарське заняття Тема: Взаємодія органів Державного казначейства з державними контролюючими органами

Мета семінарського заняття: поглибити та розширити рівень знань з питань, що обговорюються, напрацювати вміння порівнювати, аналізувати, робити висновки, навчитися формувати та обґрунтовувати власну думку.

Питання для обговорення

  1. Напрямки взаємодії фінансових органів та органів Державного казначейства.

  2. Співпраця Державної казначейської служби і Державної фіскальної служби України.

  3. Взаємодія органів Держказначейства з органами Державної фінансової інспекції України.

  4. Перерахування субвенцій місцевим бюджетам за житлово-комунальні послуги.

  5. Перерахування субвенцій місцевим бюджетам на здійснення державних програм соціального захисту населення.

  6. Призупинення операцій з бюджетними коштами за бюджетні правопорушення.

Проблемні питання

  1. Який порядок розподілу та перерахування дотацій між бюджетами різних рівнів?

  2. Поясніть механізм перерахування субвенцій з державного бюджету місцевим за їх видами.

  3. Як здійснюється процедура зупинення операцій з бюджетними коштами?

Контрольні питання для перевірки рівня засвоєння матеріалу

  1. Які нормативні документи регламентують взаємодію Казначейства і фінорганів?

  2. У чому полягає необхідність взаємодії Казначейства з органами оперативного управління фінансами?

  3. За якими напрямами взаємодіють Казначейство і фінансові органи в процесі виконання державного та місцевих бюджетів?

  4. Визначте напрями співпраці Казначейства з Державною фіскальною службою України, Державною фінансовою інспекцією?

Варіанти перевірки знань студентів (Додаток А)

Література:

  1. Про затвердження Порядку взаємодії органів Міністерства доходів і зборів України та органів Державної казначейської служби України в процесі виконання державного та місцевих бюджетів за доходами та іншими надходженням [Електронний ресурс] : Наказ Міністерства фінансів України і Міністерства доходів і зборів України 04.12.2013 № 760/1031 (із змінами та доповненнями).

  2. Про затвердження Порядку взаємодії територіальних органів Міністерства доходів і зборів України, місцевих фінансових органів та територіальних органів Державної казначейської служби України у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань [Електронний ресурс] : Наказ Міністерства фінансів України і Міністерства доходів і зборів України 30.12.2013 № 882/1188.

  3. Галушка Є. О. Казначейська справа : підручник / О. Є. Галушка, О. В. Охрімовський, Я. М. Гончарук. – 2-е вид., доп. та перероб. – Львів : Магнолія 2006, 2012. – 580 с.

Висновки

Педагогічна практика є важливою частиною навчально-виховного процесу в ході якого проходить безпосереднє поєднання і реалізація теоретичних знань, що отримують студенти на заняттях з їх практичною діяльністю в якості педагогів. Це дозволяє з одного боку, закріпити і поглибити знання теорії, а з іншого – набути вміння і навички необхідні для майбутньої самостійної роботи.

Основними завданнями педагогічної практики є:

- виховання професійно значущих якостей особистості педагога;

- формування потреби в педагогічній самоосвіті;

- виховання інтересу й любові до професії;

- закріплення, поглиблення та збагачення знань в процесі вирішення педагогічних завдань;

- фомування і розвиток професійних умінь та навичок;

- вироблення творчого, дослідницького підходу до педагогічної діяльності.

Педагогічна практика є завершальним етапом практичної підготовки студентів, яка виявляє рівень та якість їхніх професійних знань, умінь та навичок.

Метою педагогічної практики є оволодіння студентами сучасними методами та формами організації навчально-виховного процесу в галузі їх майбутньої професії, виховання потреби систематично поновлювати свої знання та творчо застосовувати їх у практичній діяльності. Власне на практиці студенту надається можливість визначитися у правильності обраної для себе сфери діяльності, з’ясувати міру відповідності особистих якостей.

Рекомендації

На зламі тисячоліть відбуваються кардинальні зміни в усіх сферах життєдіяльності суспільства, спостерігається процес переходу від одного якісного його стану до іншого, у якому знання будуть основним ресурсом, що забезпечить поступальний розвиток суспільства і реальну конкурентоспроможність країни.

Формування масштабної національної стратегії науково-технічного розвитку, системи стратегічного планування в підготовці кадрів в умовах нарощування людством знань, поширення закономірностей інформаційного суспільства, приєднання України до процесу створення загальноєвропейського простору вищої освіти зумовлюють зміну сучасної парадигми вищої освіти на основі інтелектуалізації, індивідуалізації та забезпечення гарантій якості навчання. Ці загальні вимоги повною мірою відносяться до організації економічної освіти, завдання якої суттєво змінилися відповідно до трансформації національної моделі економіки: на початку економічних реформ - підготовка трудових ресурсів до праці в нових умовах, забезпечення функціонування суспільного виробництва; з розвитком і поширенням нових постіндустріальних технологій - формування нової генерації фахівців, які можуть швидко адаптуватися в непередбачуваних і мінливих умовах та здатні ефективно розв'язувати складні проблеми.

Реалізація поставленої мети потребує комплексу взаємопов'язаних заходів, що забезпечать: модернізацію системи вищої освіти в Україні, удосконалення змісту підготовки фахівців, форм і методів організації навчального процесу ВНЗ, підвищення ефективності та якості навчання.

Очевидно, що модернізація системи вищої освіти потребує запровадження новітніх форм викладання дисциплін, використання сучасних інтерактивних технологій навчання, урізноманітнення форм та методів навчального процесу, тобто якісної зміни методики навчання. На наш погляд, некоректним є твердження, що ці якісні зміни можливі тільки завдяки використанню новітніх інформаційних засобів та мультимедійних технологій. Такий підхід стає на заваді залучення до педагогічного арсеналу викладачів ефективних методів навчання, що забезпечують якісну підготовку майбутніх фахівців. Не заперечуючи нагальної потреби щодо використання новітніх освітніх технологій, побудованих на основі використання сучасної комп'ютерної техніки, що напрацьований досвід національної системи вищої освіти беззаперечно довів ефективність активних методів навчання.

Використання методів активізації навчально-пізнавальної діяльності студентів сприяє впровадженню до дидактичного процесу технології особистісно-орієнтованого навчання та забезпечує особистісну спрямованість кожного навчального процесу.

Характерними дидактичними особливостями методів активного навчання є:

• професійний інтерес;

• нестандартний характер навчально-пізнавальної діяльності;

• змагальність;

• ігровий характер занять;

• емоційність;

• проблемність.

Сучасна педагогічна наука та нагромаджений педагогічний досвід свідчать про різноманітність активних методів навчання, які для більш глибокого дослідження та практичного опанування слід класифікувати, виходячи зі ступеня активності студентів, їх функцій та форми проведення.

Різноманітність методів активного навчання ставить перед викладачами слушне запитання щодо обґрунтування вибору найбільш ефективних способів навчання, які відповідно до сучасних вимог економіки і стандартів освіти здатні забезпечити індивідуалізовану підготовку спеціалістів з урахуванням їхньої мобільності та ефективності, вирішення пріоритетних і актуальних питань практичної діяльності. Вивчення сучасної фахової літератури свідчить, що проблема добору ефективних методів навчання є доволі складною і залежить від комплексу чинників, які, виходячи зі змісту та ступеня впливу, можна поділити на загальні, специфічні і конкретні.

На мій погляд, для максимальної ефективності запровадження активних методів навчання при підготовці фахівців економічного напрямку слід виходити із встановлених галузевими державними стандартами компетенцій майбутніх фахівців та дидактичного призначення активних методів навчання.

Державні вимоги до кваліфікації фахівців, сформульовані в освітньо-кваліфікаційній характеристиці як комплекс основних функцій, типові завдання діяльності та професійні вміння, необхідні для їх виконання у практичній фаховій діяльності.

Для підготовки конкурентоспроможних фахівців, які здатні обіймати керівні посади в економічних службах сучасних підприємств, слід ураховувати, що вони, крім професійних фахових вмінь, повинні:

• ставити цілі і формулювати завдання, пов'язані з реалізації фахових функцій,

• знаходити вирішення завдань, у тому числі і нестандартних, що стоять перед економічними службами підприємства;

• бути готовим до кооперації з колегами і роботи в колективі, знати методи управлення роботою виконавців, віднаходити й ухвалювати ефективні управлінські рішення.

Розглянуті вимоги до кваліфікації фахівців передбачають формування у них не лише професійний знань та вмінь, але й розвиток ініціативи, здатності працювати в колективі, самостійно засвоювати знання, логічно мислити, добирати та використовувати необхідну інформацію, тобто наявні якості розвинутої активної особистості.

Список використаної літератури

1. Білик М.Д. Податкова система України: Навч.-метод. посібник для самостійного вивчення дисциплін – К.: КНЕУ, 2000.

2. Брезвін А.Б. Нова система оподаткування дозволить істотно підвисити надходження в бюджет//Вісник податкової служби України, 2003.

3. Бюджетний кодекс України від 2 березня 2015 року N 212-VIII

Василик О.Д., Павлюк К.В. Державні фінанси України: Підручник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 608с.

4. Ковальчук Т.Т. Податково-бюджетна політика та забезпечення умов динамічного економічного зростання / Від парадигми фінансової стабілізації до ідеології зростання: Збірник наукових статей /За ред. А.Я. Жаліла. - К.: Сатсанга, 2003.

5. Одинець В. Напрямки модернізації державної податкової служби // Економіка. – 2003. - №12.

6. Полюхович В., Ліппотт И. Правові засади оподаткування в Україні: нинішній стан та напрями реформування. – К.: 2003.

7. Наказ ДПА України та Держказначейства України від 18.03.2003 № 125/58"Про затвердження Порядку взаємодії органів державної податкової служби України та органів Державного казначейства України в процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов'язкових платежів) платникам податків"

8. Вітвицька С.С. Основи педагогіки вищої школи: підручник за модульно-рейтинговою системою навчання / С.С. Вітвицька. – 2-ге вид. – К. : Центр навчальної літератури, 2011. – 384 с.

9. Дмитриченко М.Ф. Вища освіта і Болонський процес: Навч. посіб. для студ. вищ. навч. закл. / М.Ф. Дмитриченко. – К.: Знання України, 2006. – 440 с.

      1. Фініков Т.В Сучасна вища освіта: світові тенденції і Україна / Т.В. Фініков. – К.: Таксон, 2002. – 176 с.

Додатки

Додаток А

Варіант 1

1.Який порядок розподілу та перерахування дотацій між бюджетами різних рівнів?

2.Які нормативні документи регламентують взаємодію Казначейства і фінорганів?

3.Визначте напрями співпраці Казначейства з Державною фіскальною службою України, Державною фінансовою інспекцією?

4. Як здійснюється процедура зупинення операцій з бюджетними коштами?

Варіант 2

1.Поясніть механізм перерахування субвенцій з державного бюджету місцевим за їх видами.

2.У чому полягає необхідність взаємодії Казначейства з органами оперативного управління фінансами?

3.За якими напрямами взаємодіють Казначейство і фінансові органи в процесі виконання державного та місцевих бюджетів?

4. Як здійснюється процедура зупинення операцій з бюджетними коштами?

Рецензія керівника на лекційне (практичне, семінарське) заняттямагістра-практиканта

студент 5 курсу групи 51м

ПІБ Шклярука В’ячеслава Сергійовича _

Спеціальність 8.03050801 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр» факультет фінансів

Тема заняття: Взаємодія органів державного казначейства з державними контролюючими органами

Вид заняття: _лекція __________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

___________ __________________ ________________________

(дата) (підпис) (ПІБ керівника - рецензента)

Додаток В

Рецензія керівника на лекційне (практичне, семінарське) заняттямагістра-практиканта

студент 5 курсу групи 51м

ПІБ Шклярука В’ячеслава Сергійовича _

Спеціальність 8.03050801 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр» факультет фінансів

Тема заняття: Взаємодія органів державного казначейства з державними контролюючими органами

Вид заняття: _практичне заняття _______________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________

___________ __________________ ________________________

(дата) (підпис) (ПІБ керівника - рецензента)

Рецензія студента-магістра на відвідане заняття

студент 5 курсу групи 51м

ПІБ Барило Юлія Сергіївна

Спеціальність 8.03050801 «Фінанси і кредит» освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр» факультет фінансів

Тема заняття: Взаємодія органів державного казначейства з державними контролюючими органами

Вид заняття: _лекція __________________________________________________

Викладач (магістр)_Шклярук В’ячеслав Сергійович_________________________

Лекційне заняття на тему: «Взаємодія органів державного казначейства з державними контролюючими органами» розкрило такі питання: _

1. Взаємодія фінансових органів та органів Державного казначейства _

2. Співпраця Державної казначейської служби і Державної фіскальної служби України. _

3. Взаємодія органів Держказначейства з органами Державної фінансової інспекції України _

Викладений матеріал чітко описує основну тему заняття, дає розрите поняття взаємодії державного казначейства з різними контролюючими органми, в ході лекції було відпрацьовано всі заплановані питання. На мою думку студенти чудово засвоїли викладену тему та зможуть використати свої знання по даній темі на практичному занятті.

В цілому лекцію проведено на достатньому рівні, а викладач (магістр) заслуговує на оцінку «відмінно» _

___________ __________________ Барило Ю.С.

(дата) (підпис) (ПІБ магістра - рецензента)

30