Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции-химия.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
782.34 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю:

  1. Дати визначення поняття;

  • хімічний елемент;

  • відносна атомна маса;

  • відносна молекулярна маса;

  • моль;

  • молярна маса;

  • молярний об’єм;

  • еквівалент;

  1. Сформулювати закони і пояснити їх;

  2. закон кратних відношень;

  3. закон обємних відношень;

  4. закон еквівалентів;

Література

1. Глинка Н. Л. Общая химия. Учебное пособие для вузов. – Л., Химия, 1986

2. Хомченко И. Г. Общая химия. – 1987

3. Потапов В. М., Хомченко П. Г. – Вища школа, 1987

Лекція 2

Тема: Будова атома.

Мета: розвивати вміння вико­ристовувати теоретичні знання для прогнозування властивостей елементів та їхніх сполук на підставі знань про будову атома; розвивати навички скла­дання електронних формул і електронних схем будови атомів s- і р-елементів (І–III періодів); розвивати вміння використовувати теоретичні знання для прогнозування властивостей елементів та їхніх сполук на підставі знань про будову атома й бу­дову речовини.

Обладнання й матеріали: Періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва.

Базові поняття й терміни: атом, протон, нейтрон, електрон, протонне число, квантові числа, орбіталі, енергетичні рівні, енергетичні підрівні, принцип Паулі, правило Клечковського, правило Гунда, електронні формули.

План лекції:

  1. Відкриття, які доводять складність будови атому.

  2. Модель атома Резерфорда.

  3. Постулати Бора.

  4. Будова ядра атома.

  5. Характеристика електрону з точки зору квантової механіки. Квантові числа, їх характеристика.

  6. Будова атомів елементів періодичної системи.

  7. Валентність з точки зору будови атома.

До кінця 19 століття атоми вважалися неподільними частинками. з часом, коли накопичувалися нові експериментальні дані, прийшлося відмовитися від таких уявлень, так як факти доводили, що атоми мають складну будову. Так, наприклад, англійський вчений Е Резерфорд, спостерігаючи за проходженням α-частинок через тонку металеву пластинку, знайшов, що невелика їх частина відхиляється зі свого шляху в сторону негативного полюсу. На основі цього досліду Резерфорд передбачив, що до складу атома входять позитивно заряджені частинки.

Так само було відкрито наявність β-променів (негативно заряджених частинок) та γ-променів (рентгенівського випромінювання – це нейтральні частинки, які мають дуже велику проникаючу здатність.

На основі цих фактів Е.Резерфорд запропонував планетарну теорію будови атомів. Згідно його теорії, атом складається з позитивно зарядженого ядра, дуже малого за розмірами. В ядрі зосереджена майже вся маса атома. Навколо ядра рухаються електрони, які утворюють електронну оболонку атома. Оскільки атом в цілому електронейтральний, сумарний заряд електронів повинен дорівнювати заряду ядра.

Однак теорія Резерфорда мала певні недоліки. По-перше, Резерфорд використав для своєї теорії закони макросвіту, які просто не могли відобразити справжню будову атома. Крім того, Резерфорд вважав, що електрон, рухаючись по орбіті, випромінює енергію. Але якщо б це було так, то через деякий час електрон «упав» би на ядро атома, а цього не відбувається.

Тому, враховуючи це все, датський фізик Нільс Бор використав закони квантової механіки і запропонував свою теорію, основні положення якої він сформулював у вигляді постулатів.

  1. Електрон може обертатися навколо ядра не по будь-яким, а тільки по деяким певним дозволеним стаціонарним орбітам.

  2. Рухаючись по стаціонарним орбітам, електрон не випромінює енергії.

  3. Випромінювання енергії відбувається лише при переході електрона з більш віддаленої від ядра орбіти на ближчу до ядра орбіту. При цьому випромінюється квант світла, який дорівнює різниці енергії атома у вихідному та кінцевому стані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]