Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекции-химия.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
782.34 Кб
Скачать

Вимоги до судів, які перевозять небезпечні вантажі

До перевезення небезпечних вантажів можуть бути допущені судна, що мають відповідний запис в класифікаційному свідоцтві Регістра. Можна робити перевезення тільки тих класів небезпечних вантажів, які обумовлені цим записом. Судно, спеціально не пристосоване для перевезення небезпечних вантажів, може бути дообладнуване і пред'явлене Регістру для отримання відповідного запису в класифікаційному свідоцтві.

До початку вантаження небезпечних вантажів на судно суднова адміністрація зобов'язана перевірити готовність судна до перевезення. У комплекс підготовчих заходів входять:

зачистка, миття і сушка вантажних приміщень;

перевірка технічного стану устаткування судна - засобів пожежогасінні, системи пожежної сигналізації, газоаналізаторів систем освітлення, осушувальної системи, системи вентиляції і так далі;

інструктаж членів екіпажа про властивості вантажу, характер його небезпеки, види упаковки вантажу, призначення призначенні знаків небезпеки, правилах укладання, методах обережності і першої допомоги потерпілим, правилах техніки безпеки; з аварійною партією належить провести заняття по відробітку методів гасіння пожеж і ліквідації аварійних розливів і розсипу вантажу.

Капітан несе повну відповідальність за готовність судна до перевезення небезпечних вантажів.

Вимоги до тари і упаковки. Розміщення небезпечних вантажів на судні.

Вимоги до тари і упаковки кожного небезпечного вантажу дані в картці на вантаж і в розділах перевезення конкретного класу вантажу. Міцність тари має бути такою, щоб вона змогла протистояти звичайним умовам морського перевезення і оберігала вантаж від витоку, утруски і усихання. У Правилах МОПОГ дані визначення видів закупорювання тари для небезпечних вантажів:

герметично укупоренное - паронепроникне закупорювання;

ефективно закрите - закупорювання, непроникне для рідини;

надійно закрите - закупорювання, при якому сухий вміст не може висипатися за звичайних умов звернення і перевантаження.

Матеріал, використовуваний для виготовлення тари, має бути інертним по відношенню до вантажу або мати спеціальне покриття з інертного матеріалу в місцях зіткнення з вантажем.

На судах, що перевозять небезпечні вантажі, повинні складатися детальні вантажні плани з вказівкою місця розташування кожної окремої партії вантажу, класу вантажу, кількості місць і маси, виду тари. Якщо вантаж пожежонебезпечний, то вантажний план узгоджується з представниками ВОХР, а якщо вантаж небезпечний в санітарному відношенні, то з представниками санепідемстанції.

На судні вантаж розміщують на розсуд капітана, проте, він не може бути занурений на палубу без письмової згоди відправника. Якщо небезпечний вантаж розміщується на палубі, то він не Якщо небезпечний вантаж розміщується на палубі, то він не повинен займати більше половини площі палуби. При цьому має бути забезпечений вільний прохід шириною не менше 1 м до пожежних ріжків, палубних механізмів і пристроїв, а робоча площа у механізмів і пристроїв має бути не менше 1 на 1 м Вантаж має бути надійно закріплений і до нього необхідно забезпечити можливість вільного доступу, як в звичайній, так і в аварійній ситуації; він має бути захищений від дії морської води і метеорологічних чинників. Вогненебезпечні вантажі повинні розміщуватися на відстані не менше 7,5 м від рятувальних шлюпок. При розміщенні небезпечного вантажу під палубою необхідно забезпечити можливість контролю за станом вантажу в рейсі, а також ведення боротьби з пожежею і аваріями. Для цього необхідно не завантажувати лази в трюмах і на твиндеках, що забезпечують спуск людей в трюм.

При укладанні небезпечного вантажу прагнуть до того, щоб мати можливість доступу до вантажу для ліквідації аварії і витягання усього або частини вантажу з вантажного приміщення.

Вантаж слід укладати щільними штабелями, що виключають його переміщення, з умовою забезпечення відповідної вентиляції (аерації) усього зануреного в трюм вантажу, а якщо необхідно, то і кожного окремого штабелю вантажу. Висота штабелювання кожного виду небезпечного вантажу визначається міцністю тари і упаковки. Вона вказується в картці на вантаж.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]