Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Лабораторные Физика-.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.82 Mб
Скачать

Порядок виконання роботи

  1. Зібрати електричне коло за схемою (мал..2). на цій схемі А – амперметр, ТG – тангенс-гальванометр, Е – джерело струму, П – перемикач, R – реостат.

Мал..2

  1. Встановлюйте площину котушки і стрілку в площині магнітного меридіана.

  2. Замикаєте коло і, змінюючи опір реостата, домагайтеся того, щоб стрілка відхилилась від початкового положення на кут приблизно в 300.

  3. По амперметрові А визначають силу струму І і точно фіксують по круговій шкалі кут відхилення стрілки α.

  4. Не змінюючи величини струму І, змінюючи перемикачем його напрямок і вимірюють кут відхилення стрілки в інший бік. Знаходять середнє значення модуля кута відхилення .

  5. Аналогічні виміри повторюють для інших значень сили струму та кутів відхилення.

  6. Результат вимірів сили струму та модуля середнього кута відхилення заносять до таблиці.

Таблиця

1

2

3

4

5

І,А

Далі за формулою (4) розрахуйте декілька значень величини горизонтальної складової напруженості магнітного поля Землі Н0. стандартним способом знайдіть середні значення та оцініть середньоквадратичну похибку.

Індивідуальні завдання

1 варіант

1. Квадратна дротова рамка розташована в одній площині з довгим прямим проведенням так, що дві її сторони паралельні проведенню. По рамці й проведенню течуть однакові струми силою 1 кА. Визначити силу F, що діє на рамку, якщо найближча до проведення сторона рамки перебуває на відстані, рівній її довжині.

2. По тонкому проведенню у вигляді кільця радіусом R = 20 см тече струм силою 100 А. Перпендикулярно площини кільця порушене однорідне магнітне поле з індукцією В = 20 мТл. Знайти силу F, що розтягує кільце.

3. Рамка гальванометра довжиною 4 см і шириною 1,5 см, що містить 200 витків тонкого дроту, перебуває в магнітному полі з індукцією 0,1 Тл. Площина рамки паралельна лініям індукції. Знайти: 1) механічний момент М, що діє на рамку, коли по витку тече струм силою 1 мА; 2) магнітний момент рамки при цьому струмі.

2 варіант

1. Проведення у вигляді тонкого півкільця радіусом 10 см перебуває в однорідному магнітному полі з індукцією В = 50 мТл. По проведенню тече струм силою 10 А. Знайти силу F, що діє на проведення, якщо площина півкільця перпендикулярна лініям індукції, а провідні проведення перебувають поза полем.

2. По двох паралельним прямим проводам довжиною 2,5 м кожний, що перебуває на відстані 20 см друг від друга, течуть однакові струми силою 1кА. Обчислити силу взаємодії струмів.

3. Коротка котушка площею S поперечного переріза, рівної 150 см2 містить N = 200 витків проведення, по якому тече струм силою 4 А. Котушка поміщена в однорідне магнітне поле напруженістю 8 кА/м. Визначити магнітний момент котушки, а також обертаючий момент М, що діє на неї з боку поля, якщо вісь котушки становить кут α = 60° з лініями індукції.