Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
dokument_ekologiya_dlya_elektrikiv / ЛЕКЦІЇ З ЕКОЛОГІЇ.doc
Скачиваний:
76
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
428.54 Кб
Скачать

1.Нормативні документи по знешкодженню рідких відходів ..

2.Правила утилізації твердих відходів.

Активне використання Світового океану як найважливішій транспортній магістралі, експлуатація його харчових, сировинних і енергетичних ресурсів, освоєння континентального шельфу,, забруднення зовнішніх і внутрішніх водоймищ, що мають стік в світовий океан, створили реальну загрозу порушення його екологічного балансу.

Охорона морського середовища від забруднення передбачає комплекс заходів, направлених на виключення появи нових причин і джерел забруднення, а також поступове зведення до мінімуму і, там, де можливо, повну ліквідацію тих, що вже є.

Велика роль в охороні морського середовища відводиться ООН. Ще з 1934 року велася робота по боротьбі із забрудненням, але тільки в 1950 році ООН проявила ініціативу в створенні Міжурядової Морської Консультативної організації (з 1983 р. ІМО) в якій тепер полягає більше 110 держав.

В результаті зусиль ООН в 1954 році в Лондоні була проведена Міжнародна конференція з боротьби з викидами нафти і нафтовмістних відходів. Це перший закон, який людство направило для охорони морського середовища. Він був зареєстрований ООН і вступив в силу з 26 червня 1958 року. Поправки, що вводилися в закон в подальші 1962 і 1969 роки, підсилювали положення закону (ОЙЛПОЛ 54) і поширювали дію конвенції на весь Світовий океан і на танкери валовою місткістю до 150 регістрових тонн; були визначені нові умови скидання нафти з судів, розширені заборонені зони, введені конструктивні обмеження до розмірів і розташування вантажних танків і т.д.

У 70-і роки досвід застосування конвенцій виявив їх слабкі місця, тим самим, створивши передумови для перегляду і доповнення угод, що діють. На 4-ій Асамблеї ООН в 1973 році в Лондоні була прийнята Міжнародна конвенція по запобіганню забрудненню з судів МАРПОЛ-73, яка включала і нові положення. А в 1978 році конвенція була доповнена протоколом від 1978 року і представлена як єдиний документ, що отримав офіційну назву МАРПОЛ 73/78. Конвенція включає 20 статей від 1973 року і 9 статей від 1978 року, 2 протоколи і 5 додатків. Додатки визначають правила скидання нафти, запобігання забрудненню шкідливими рідкими речовинами, шкідливими речовинами в упаковці, стічними водами і сміттям.

відходами

В процесі експлуатації судна, на стоянці або на ходу, виникає необхідність знищення відходів, очищення і скидання нафтовмістних і льяльних вод.

6.3.2. Обробка нафтопродуктів

Ступінь забрудненості і кількість льяльних вод визначаються типом судна, його водотоннажністю, конструктивними особливостями, типом СЕУ і режимом її навантаження, станом і якістю обслуговування механізмів і трубопроводів.

Кількість льяльних вод контейнеровоза водотоннажністю 5700 тонн складає за добу близько 25 м^3. Вміст нафтопродуктів в льяльних водах в середньому складає 2000 міліграм/л. Місткість цистерни для збору нафтовмістних вод визначається по формулі:

V = k ∙ uнсв ∙ t (6.4)де: k = 1.25 – коефіцієнт, що враховує заповнення цистерн не більше ніж на 80%

uнсв - середньодобове накопичення НСВ в добу

t - максимальний час, протягом якого судно може знаходитися в районах, де заборонено скидання НСВ, добу.

Для судна водотоннажністю 3700 тонн середньодобове накопичення НСВ в середньому 11 м3/діб. При цьому пропускна спроможність сепаратора повинна бути біля 3 м3/год, а мінімальна місткість повинна складати 4,5 м3. Для обробки нафтовмістних вод судно забезпечуємо сепаратором типа СКМ продуктивністю 4 м3/год і масою 2000 кг в сухому і 3630 кг в робочому стані.

V = 1,25 45 м3·11 м3/діб = 619 м3 (6.5)

Генератор відцентровий СК4М випускається вітчизняною промисловістю і повністю задовольняє вимогам МАРПОЛ 73/78. Незалежно від концентрації нафти на вході забезпечує концентрацію нафти на виході не більше 100 1/млн., а що фільтрують не більше 15 1/млн. Сепаратор застосовується з механічними фільтрами з до очисними фільтрами.

Обробка відходів

Суднові відходи, що є одним з джерел забруднення морського середовища можна розділити на дві групи: стічні води і сміття.

Місткість збірної для зберігання і подальшої обробки на борту судна залежить від кількості людей і норми стоків. Санітарними правилами встановлюються мінімальні норми СВ на одну людину в добу для вантажних судів – 30 літрів. Продуктивність установки по обробці суднових СВ:

Q = Z∙q (6.6)

де Z - кількість людей;

q - добова витрата СВ на одну людину.

При екіпажі в 50 чоловік продуктивність установки повинна бути:

Q = 50·30 = 1500∙м3/на добуq (6.7)

Слідуючи рекомендаціям, вибираємо вітчизняну установку типа ЕОС-5, що компактну і істотно відрізняється за показниками від установок інших типів. Споживана потужність установки 2 кВт, продуктивність - 8 м3/діб, вага - 1200 кг в сухому і 1580 кг в робочому стані.

6.3.4 . Пристрій для спалювання сміття

Для збору і зберігання сміття на судні потрібні відповідні площі і об'єми. У суднових умовах для термічного знешкодження сміття використовують суднові печі або інсенератори.

Кількість суднового сміття на одну людину визначається типом судна, його вимірюваннями і загальною чисельністю людей. По даним ІМО, середньодобова норма побутового сміття складає 1,5 кг на одну людину для вантажних суден.

Для якнайповнішого вирішення проблеми по запобіганню забрудненню морського середовища сміттям, необхідно використовувати комбіновані печі, що знешкоджують всі види як сухого сміття так і рідких відходів.

Вітчизняна, що випускається серійно, піч СП-50 є комбінованою і може спалювати 50 кг/год твердих залишків і нафти. Для вибраного судна вона підходить як не можна краще. Її параметри:

- продуктивність по відходах: твердим - 50 кг/ч

- рідким нафтовмістних - 50 дм/год

- витрата дизельного палива 6,5 -13 кг/год

- споживана потужність 16 кВт

- суха маса 2800 кг

Суднові печі розміщуються в окремих приміщеннях або в МКО. У першому випадку приміщення повинне бути з примусовою вентиляцією і задовольняти заходам протипожежної безпеки. У МКО пекти повинна бути відокремлена екраном.

Питання для самоперевірки

1.Що таке утилізація рідких відходів.

2. Методи знешкодження твердих відходів.

Лекція 10 Екологічні проблеми пов’язанні з забрудненням водного середовища.

План лекції

Соседние файлы в папке dokument_ekologiya_dlya_elektrikiv