Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 1 заоч.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
120.93 Кб
Скачать

Методичні вказівки до виконання задачі 3.

Розрахунки середньої сподіваної норми доходу з інвестицій по кожному з проектів, а також середньоквадратичного відхилення як абсолютного ступеня ризику зведемо у таблицю 5.

Таблиця 5

Розрахунок характеристик проектів

Стан економіки

Ймовір-ність

i)

Норма

доходу %

i)

Доход %

1

2

3

4

5

6

7

Проект 1

Глибокий спад

Невеликий спад

Середнє зростання

Невеликий підйом

Потужний підйом

Проект 2

Глибокий спад

Невеликий спад

Середнє зростання

Невеликий підйом

Потужний підйом

Згідно з формулою (6) середньоквадратичне відхилення дорівнює:

проекту 1: σ=

проекту 2: σ =

Висновок:

Можна графічно відобразити розподіл значень ймовірностей кожного з проектів. Для цього перш за все треба припустити, що розподіл значень величин ймовірностей нормальний. Мається на увазі, що половина значень у розподілі менша за очікувану величину, а половина – більша. Можна мати два нормальних розподіли значень величин ймовірностей, але чим ближче лінія розподілу до очікуваної величини, тим більше впевненості в тому, що реальні результати ближчі до середньої або очікуваної величини. Більше шансів мають результати, ближчі до очікуваної величини там, де розподіл вужчий.

Як видно з рис. 2, розподіл значень ймовірностей для проектів 1 та 2 нормальний, але перший проект має ширшу межу відхилень від очікуваної величини. Це означає, що перший проект є ризикованішим, ніж другий.

Розподіли значень ймовірностей 1 і 2 проектів мають одну й ту саму очікувану величину доходу, але у другому проекті лінія розподілу вужча, що вказує на меншу мінливість доходу відносно очікуваної величини, а отже і менший ризик.

Таким чином, у наведеному прикладі за допомогою статистичного методу ризик вимірюється з урахуванням мінливості очікуваних доходів. Чим більше коливаються доходи, тим вищий ризик. Цю мінливість при статистичному методі вимірюють за допомогою середньоквадратичного відхилення.

Розподіл проекту

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]