Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 1 заоч.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
120.93 Кб
Скачать

Емпірична шкала рівня ризику

Ймовірність небажаного результату (величина ризику)

Градації ризику

0,0 - 0,1

мінімальний

0,1 - 0,3

малий

0,3 - 0,4

середній

0,4 - 0,6

високий

0,6 - 0,8

максимальний

0,8 - 1,0

критичний

Перші три градації ймовірності відповідають «нормальному», «розумному» ризику, при якому рекомендується приймати звичайні підприємницькі рішення.

Прийняття рішень з більшим рівнем ризику залежить від схильності до ризику осіб, які приймають рішення. Однак прийняття таких рішень можливе тільки у випадку, якщо настання небажаного результату не приведе підприємство до банкрутства.

При оцінці сприятливості коефіцієнта, що визначає ризик банкрутства, існують різні точки зору, які не протистоять одна одній.

На думку багатьох авторів з теорії ризиків, у межах коефіцієнта ризику, що визначає ризик банкрутства від 0,3 до 0,7, знаходиться зона підвищеного ризику. Прийняття рішень про реалізацію ризикових дій у межах цієї зони визначається величиною можливого виграшу, якщо небажаний результат (ризикова подія) не здійсниться, і схильністю до ризику осіб, які приймають рішення.

Задача 7.

Підприємець А заощадив 50 тис. грн., позичив ще 200 тис. грн. під 10 % річних та придбав акції компанії Х, сподіваючись, що їх курс підвищиться на 20 %. Підприємець Б вклав власні 250 тис. грн. у такі ж акції. Насправді курс акцій компанії Х знизився на 40 %. Визначити доходи, втрати, фінансові результати інвесторів та ступінь їх ризику.

Методичні вказівки до виконання задачі 7.

Таблиця 13

Доходи, втрати, фінансові результати інвесторів та ступінь їх ризику

Показники

Інвестор А

Інвестор Б

Доходи, тис. грн.

Витрати, тис. грн.

Фінансові результати, тис. грн.

Коефіцієнт ризику

Висновок.

Задача 8.

Для торгів на аукціон виставлено два об’єкти вартістю відповідно 3000 та 4000 грн. Право власності на ці об’єкти виборюють два учасники. Перший учасник має 5500 грн., другий - 5000 грн. Визначити, як повинен поводитись перший учасник, аби максимізувати різницю власного доходу та доходу конкурента.

Методичні вказівки до виконання задачі 8.

Перший учасник повинен підвищувати ціну до рівня

X = (2V1–2V2+SA+SB)/4,

де V1, V2- вартість об’єкта відповідно першого та другого;

SA, SB- кошти, що є в розпорядженні відповідно особи першої та другої.

Обчислюємо

X =

Якщо за цією ціною перший об’єкт придбає друга особа, то її дохід становитиме:

Дохід першої особи становитиме:

Різниця доходів:

Задача 9.

Підприємство розглядає рішення про взяття участі в ризикованому проекті, пов’язаному з випуском нової моделі товару. У разі успіху очікується додатковий прибуток 50 тис. грн., а у випадку невдачі − збиток 35 тис. грн. Коефіцієнт імовірності успіху підприємства — 0,7. Який варіант дій доцільно вибрати?

Висновок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]