Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації перед_практ. нов..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
339.97 Кб
Скачать

Додаток ж. Зразок робочих записів під час практики 22

Додаток З. Зразок відгуку осіб, які перевіряли проходження практики 23

Додаток К. Зразок відгуку і оцінки роботи студента на практиці 24

Додаток П. Зразок направлення на практику 25

Додаток Р. Зразок повідомлення про прибуття на практику 26

ПЕРЕДМОВА

Практична підготовка студентів вищих навчальних закладів є обов’язковим компонентом освітньо-професійної програми для здобуття кваліфікаційного рівня і має на меті набуття студентом професійних компетенцій.

Практична підготовка студентів здійснюється відповідно до наскрізної програми практики, яка передбачає логічний зв’язок навчальних дисциплін та всіх видів практики, відображає комплексний і системний підхід у забезпеченні послідовності засвоєння студентами необхідного обсягу практичних знань і вмінь.

Згідно з навчальними планами заключною ланкою практичної підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями “спеціаліст” та “магістр” є переддипломна практика студентів, яка проводиться безпосередньо перед виконанням дипломної (магістерської дипломної) роботи на провідних підприємствах, в установах і організаціях різних секторів економіки.

В період проходження переддипломної практики студенти, вивчаючи в межах програми досвід практичної діяльності суб’єктів господарювання, збирають фактичний матеріал до виконання дипломної (магістерської дипломної) роботи.

Дані “Методичні рекомендації щодо проходження переддипломної практики” складені з метою надання допомоги у проходженні переддипломної практики студентам та керівництві практикою професорсько-викладацькому складу академії.

Методичні рекомендації містять:

  • визначення мети і завдань переддипломної практики;

  • порядок організації переддипломної практики;

  • вимоги до змісту переддипломної практики;

  • порядок підведення підсумків переддипломної практики.

1. Мета і завдання переддипломної практики

Переддипломна практика - складова частина навчального процесу підготовки фахівців для різних сфер економічної діяльності. Серед усіх видів практик студентів переддипломна практика є заключною. Вона не лише виступає підсумковою у визначенні якості засвоєних у вищому навчальному закладі теоретичних знань та набутих професійних компетенцій, а й забезпечує адаптацію випускників до умов їх майбутньої діяльності за фахом.

В період переддипломної практики студент у межах програми вивчає досвід практичної діяльності фінансових і податкових органів, органів Державної казначейської служби, фінансових, економічних та кадрових відділів підприємств, співставляє набуті ним теоретичні знання з їх практичною реалізацією, згідно з індивідуальним завданням глибоко і всебічно вивчає один з напрямів діяльності підприємства, установи, організації.

Метою переддипломної практики студентів є:

  • адаптація до виробничих умов і вимог майбутньої професійної діяльності;

  • закріплення набутих теоретичних знань шляхом їх практичного використання у процесі виконання основних фахових обов’язків;

  • збір і обробка матеріалів для підготовки дипломної (магістерської дипломної) роботи згідно з програмою практики та індивідуальним завданням науково-дослідного характеру, визначеним науковим керівником дипломної роботи.

Завдання переддипломної практики конкретизують її мету відповідно до визначених програмою видів робіт, які повинен виконати студент-практикант у період практики.

Завданнями переддипломної практики є:

  • закріплення, розширення та поглиблення теоретичних знань з метою формування вміння виконувати функціональні обов’язки в межах посад спеціалістів з фінансової, економічної та управлінської роботи, визначених вимогами освітньо-кваліфікаційної характеристики і посадовими інструкціями;

  • вміння використовувати набуті теоретичні знання в умовах конкретних практичних ситуацій на базі практики;

  • розвиток професійного мислення, критичного осмислення розвитку певних процесів, визначення основних факторів і чинників впливу на них, прогнозування їх дії в перспективному періоді та обґрунтування управлінських рішень;

  • придбання практичного досвіду фінансової, податкової, економічної та кадрової роботи;

  • придбання навичок самостійного дослідження розвитку фінансово-економічних відносин як елементу науково-дослідної роботи, пошуку і формування нових знань теоретичного і практичного значення;

  • розвиток уміння самостійного поповнення і оновлення своїх знань та творчого їх використання у практичній діяльності;

  • використання набутого досвіду у підготовці матеріалів до написання дипломної (магістерської дипломної) роботи.

Переддипломна практика передбачає самостійну роботу студента для вирішення поставлених перед ним програмою практики завдань. Це означає, що у кожному функціональному підрозділі підприємства (установи), де студент проходить практику, він самостійно виконує доручену йому роботу і несе за неї повну відповідальність.

Для реалізації завдань переддипломної практики студент повинен уміти:

  • здійснювати обробку та аналіз економічної інформації, ефективно використовувати набуті вміння та навички щодо вирішення професійних завдань;

  • аналізувати діяльність підприємства (установи, організації), виявляти резерви та можливості удосконалення їх роботи, фінансово-економічного розвитку тощо;

  • приймати економічно правильні та юридично обґрунтовані управлінські рішення.