Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації перед_практ. нов..doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
339.97 Кб
Скачать

3. Робоча програма переддипломної практики та порядок її реалізації студентами

Реалізація завдань практичної підготовки фахівців за освітньо-кваліфікаційними рівнями “спеціаліст”, “магістр” має систематизувати теоретичні знання з практичним їх використанням відповідно до вимог майбутньої професійної діяльності. Тому переддипломна практика носить комплексний характер та інтегрує в логічній послідовності практичні уміння, які є результатом вивчення ряду теоретичних дисциплін.

Зміст переддипломної практики визначається наскрізною програмою практики за відповідною спеціальністю та конкретизується у робочій програмі переддипломної практики.

Робоча програма переддипломної практики повинна чітко визначати, що студент повинен знати, уміти, які розрахунки, висновки повинен зробити, які документи опрацювати і навести в додатках до звіту.

При побудові робочої програми за наведеною вище схемою передбачається прямий і зворотній зв’язок процесу формування знань і вмінь студента: від теорії до практики і від практики до теорії. Набуті в академії теоретичні знання мають бути інтерпретовані у практичній діяльності, а практична діяльність конкретизувати теоретичні знання з формуванням практичного вміння та ілюстрацією його в самостійно виконаних фінансово-економічних розрахунках, дослідженнях, аналізах, наведених доказах тощо.

Розпочинаючи реалізацію програмних питань, студент-практикант повинен ознайомитись з чинною нормативно-правовою базою регулювання тих чи інших фінансово-економічних процесів, службовими інструкціями та положеннями, з фактичним станом розвитку фінансово-економічних процесів на підприємстві (установі) і тенденціями їх основних змін, з методикою прийняття управлінських рішень.

При вивченні окремих питань, передбачених програмою переддипломної практики, практикант повинен консультуватись у провідних фахівців підприємства (установи), у сфері діяльності яких знаходиться вирішення цих питань.

Програмою практики визначається зміст і обсяг робіт студентів-практикантів, а також орієнтовний розподіл часу для їх виконання. Календарним графіком проходження практики, за яким має пройти переддипломна практика в логічній послідовності, уточнюється конкретний перелік питань на кожний робочий день (дату) окремо, а також розподіл часу для їх опрацювання. Зразок календарного графіку проходження практики наведено у Додатку Д.

Кількість часу, відведеного на опрацювання питань, визначених робочою програмою практики, уточнюється керівником практики від підприємства (установи) зі студентом-практикантом відповідно до наявного на базі практики матеріалу.

Фактично виконана практикантом робота за кожний день і методика її виконання повинні відображатися в щоденнику практики (Додаток Б), в робочих записах під час практики (додаток Ж). Щоденник заповнюється власноруч і додається (підшивається) до звіту про переддипломну практику.

Кожен студент має виконати індивідуальне завдання науково-дослідницького характеру. Тема індивідуального завдання формується керівником дипломної (магістерської дипломної) роботи у відповідності з обраною студентом та затвердженою темою. Матеріали індивідуального завдання студент може використовувати при написанні наукових статей та дипломної (магістерської дипломної) роботи.