Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Diplom_Bondarenko

.docx
Скачиваний:
45
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
827.82 Кб
Скачать

Виходячи із розрахованих аналітичних даних, можна зробити ряд висновків про фінансово-господарську діяльність ТОВ «Фавор». Перш за все слід відмітити, що на підприємстві простежується постійне збільшення обсягу реалізації продукції та кількості реалізованої продукції. Змінні витрати у 2011 році в порівнянні із 2009 роком збільшилися на 81,52 %, тоді як виручка від реалізації – на 76,21 %. У зв’язку з цим, можна говорити про збільшення змінних витрат на одиницю реалізованої продукції. Постійні витрати за досліджуваний період зросли майже удвічі – на 96,55 %, тобто їх частка у собівартості продукції зросла.

Сила впливу операційного важеля збільшилась за період з 2,20 до 2,92,

що свідчить про більш значну зміну прибутку при зміні обсягу від реалізації на 1 %. Така ситуація є позитивною для підприємства. Коефіцієнт запасу фінансової міцності зменшився з 0,45 до 0,34, що говорить про те, що величина операційного ризику підприємства постійно збільшується.

85

Підсумовуючи вище сказане, слід відмітити, що в ТОВ «Фавор» простежується не тільки зменшення рентабельності діяльності, але й підвищився ризик втрати прибутку від операційної діяльності, що є негативною тенденцією для підприємства. Тому перед керівництвом підприємства постає важлива задача щодо зниження операційного ризику ТОВ «Фавор» та підвищення ефективності управління прибутком.

Як відомо, важливим фактором впливу на рівень операційного ризику та прибутку є співвідношення між постійними та змінними витратами на підприємстві. У підприємств з більшою питомою вагою постійних витрат операційний ризик є вищим, оскільки при несприятливій ринковій кон’юнктурі такі підприємства несуть більші збитки. Іншими словами, при однакових темпах приросту обсягу реалізації продукції підприємство, що має меншу питому вагу постійних витрат, при інших рівних умовах, завжди буде у більшій мірі збільшувати суму свого операційного прибутку у порівнянні із підприємством з меншим значенням даного показника.

Ідеальними умовами для будь-якого підприємства є поєднання низьких постійних затрат із високим маржинальним доходом. На основі проведеного операційного аналізу, ми пропонуємо підприємству змінити структуру операційних витрат, а саме збільшити в структурі операційних витрат частки їх постійної складової, оскільки загальновідомо, що чим більший буде рівень постійних затрат, тим більшою буде сила впливу операційного важеля. Тобто ціллю підприємства є зменшення рівня змінних витрат на одиницю продукції.

При управлінні змінними витратами основним орієнтиром повинно бути забезпечення їх постійної економії, так як між сумою даних витрат та обсягом виробництва та реалізації продукції існує пряма залежність.

Забезпечення такої економії до досягнення підприємством точки беззбитковості призводить до зростання суми маржинального прибутку, що дозволяє досягти її більш швидкими темпами. Після досягнення точки беззбитковості сума економії змінних витрат буде забезпечувати прямий

86

приріст валового операційного прибутку.

До основних резервів економії змінних витрат можна віднести:

зниження чисельності працівників основного та допоміжного виробництв за рахунок забезпечення зростання ефективності їх праці; скорочення розміру запасів сировини, матеріалів, готової продукції у періоди несприятливої ринкової кон’юнктури; забезпечення вигідних для підприємства умов поставки сировини та матеріалів та інше.

Таким, чином ми пропонуємо збільшити частку постійних витрат в загальній сумі витрат до 25 %, шляхом введення режиму економії на змінних витратах. Запропоновані зміни повинні дещо покращити ситуацію, що сталася. Розрахунки щодо пропонованої структури операційних витрат ТОВ

«Фавор» наведені у таблиці 3.13.

Таблиця 3.13 – Операційний аналіз для ТОВ «Фавор» за умови досягнення пропонованої структури витрат на 2012 рік

Показник

Результат розрахунку

Питома вага постійних витрат, %

25

Питома вага змінних витрат, %

75

Прогнозована сума чистого доходу, тис. грн.

145001,57

Прогнозований розмір собівартості, тис. грн.

133393,62

Прогнозована сума валового прибутку, тис. грн.

16658,51

Прогнозована сума постійних витрат, тис. грн.

33128,04

Прогнозована сума змінних витрат, тис. грн.

99384,12

Валова маржа, тис. грн.

45617,45

Коефіцієнт валової маржі

0,32

Точка беззбитковості, тис. грн.

105302,21

Запас фінансової міцності, тис. грн.

39699,36

Коефіцієнт запасу фінансової міцності

0,273786

Прибуток, тис. грн.

12489,41

Сила впливу операційного важелю

3,65

Коефіцієнт операційного левериджу

0,25

Таким чином, в результаті впровадження запропонованих змін, ми бачимо деяке покращення ситуації: збільшилася сума валової маржі ТОВ

«Фавор», збільшився прибуток, коефіцієнт операційного левериджу і як наслідок сила впливу операційного важелю значно зросла – на 1,75.

87

Цілеспрямоване управління постійними та змінними витратами,

оперативна зміна їх співвідношення при мінливих умовах господарювання дозволять ТОВ «Фавор» збільшити власний потенціал формування операційного прибутку, що забезпечить зростання його фінансової рентабельності.

3.3 Удосконалення методики оцінки рівня фінансової безпеки підприємства

У ринкових умовах господарювання особливої важливості набуває об'єктивна оцінка рівня фінансової безпеки. Для її визначення розроблено велику кількість методик поглибленого аналізу та експрес-аналізу, що базуються на використанні абсолютних і відносних показників. Такі методики дають змогу виявляти проблемні напрями у діяльності установи й досліджувати причини, які їх зумовили, але не дають можливості зробити обґрунтовані висновки про її рівень фінансової безпеки у цілому.

Аналіз літературних видань та практики вітчизняних установ щодо аналізу фінансової безпеки дає змогу стверджувати, що на сучасному етапі відсутній достатньо ефективний метод оцінки рівня фінансової безпеки. В той же час результати розробок нових методик зарубіжними дослідниками не можуть бути використані вітчизняними установами, що обумовлюється неспроможністю розроблених моделей дати адекватну оцінку стану безпеки тих установ, які функціонують в умовах, що відрізняються від умов, для яких були визначені параметри моделей. Тому цілком закономірною є спрямованість сучасних вітчизняних досліджень в області аналізу фінансової безпеки на пошук нових підходів щодо оцінки рівня фінансової безпеки установ, які б враховували особливості функціонування фінансових установ України.

Найбільш поширеною у використанні є інтегральна методика оцінки рівня фінансового стану установ, що передбачає синтезування фінансових індикаторів в комплексні конструкції. Таким чином, інтегральна методика базується на використанні коефіцієнтного методу, що являє собою розрахунок відносних показників на основі даних статистичної фінансової звітності.

Істотним недоліком коефіцієнтного методу є відсутність нормативних значень більшості використовуваних коефіцієнтів, а також та обставина, що зміни величин відносних коефіцієнтів у динаміці не можуть бути правильно інтерпретовані, оскільки і чисельник, і знаменник будь-якого коефіцієнта змінюються у часі.

Інтегральна методика не враховує показники, які характеризують грошові потоки установи, тоді як врахування реальних надходжень і витрат грошових ресурсів має бути одним із важливих, а радше пріоритетним завданням аналізу рівня фінансової безпеки.

Отже, до основних недоліків існуючих методик оцінки рівня фінансової безпеки можна віднести наступні:

– не врахування вітчизняних умов господарювання, нормативних актів

  • питань оцінювання фінансового стану різних галузей, а також діючих в Україні нормативних документів, що містять значну кількість недоліків, можуть призвести до прийняття представниками контролюючих органів помилкових управлінських рішень;

– застосування єдиних нормативних значень коефіцієнтів всіх видів економічної діяльності;

– неможливість достовірного обчислення більшості рекомендованих до розрахунку показників за даними фінансової звітності установи;

– важко визначити фактори, які вплинули на фінансову безпеку;

– недостатня точність оцінки рівня фінансової безпеки установи;

– ретроспективний характер оцінки, оскільки вона будується за даними «минулої» звітності та носить статичний характер.

Тобто під час використання зарубіжних методик оцінки рівня фінансової безпеки в Україні можна стикнутися із достатньо великою кількістю проблем, саме тому перед українськими науковцями стоїть завдання удосконалити методики та пристосувати їх до вітчизняних умов господарювання.

Розглянемо можливі напрямки удосконалення методик оцінки стану фінансової безпеки. З метою отримання адекватної оцінки рівня фінансової безпеки доцільно порівнювати фінансові показники, що характеризують діяльність установи, не з нормативними значеннями, що розроблені для зарубіжних умов господарювання, а з:

– середніми значеннями аналогічних показників, розрахованими для сукупності фінансових установ;

– значеннями показників, рекомендованих у працях українських дослідників, які відповідають вимогам безпечного функціонування;

– показниками діяльності найкращих установ тощо.

У зв’язку із вищесказаним, вважаю за потрібне використовувати значення коефіцієнтів, що були розраховані по 40 фінансовихустановах України. Даний захід дозволить зробити оцінку рівня фінансової безпеки більш точною, та такою, що відображає реальні умови функціонування українських фінансових установ.

Окрім цього, вважаю за необхідне удосконалити методику оцінки рівня фінансової безпеки установ шляхом підбору такого переліку показників-складових інтегральної оцінки, які б якнайкраще характеризували ключові сфери її діяльності.

96

РОЗДІЛ 4

ОХОРОНА ПРАЦІ ТА БЕЗПЕКА В НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЯХ НА ФІНАНСОВІЙ УСТАНОВІ.

4.1 Система управління охороною праці на фінансовій установі.

В першу чергу, необхідно розглянути та проаналізувати організацію роботи служби охорони праці Фінансово-економічного департаменту Дніпропетровської міської ради. Почнемо з розгляду загальних положень служби охорони праці на досліджуваній установі та характеристики штату служби охорони праці.

Згідно із законом України «Про охорону праці» на фінансовій установі була створена служба охорони праці, основною метою якої є організація виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, що спрямовані на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям в процесі праці .

Відповідно до зазначеної цілі служба охорони праці вирішує наступні завдання:

– забезпечення безпеки виробничих процесів, устаткування, будівель і споруд;

– забезпечення працюючих засобами індивідуального та колективного захисту;

– проведення професійної підготовки, підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці;

– вибір оптимальних режимів праці і відпочинку працюючих;

– професійний добір виконавців для визначених видів робіт.

Служба охорони праці входить до структури , як одна із основних виробничо-технічних служб. Ліквідація служби охорони праці можлива лише в разі ліквідації товариства.

У зв’язку із тим, що кількість працюючих на досліджуваному підприємстві складає 178 чоловік, що є меншим від 500, то служба охорони праці складається з одного спеціаліста.

97

У зв’язку із цим, служба охорони праці має таку структуру:

– інженер з охорони праці – здійснює контроль за станом питань з охорони праці, електро та пожежної безпеки;

– начальник цеху – здійснює контроль за дотриманням правил, вимог, норм та інструкцій з питань охорони праці безпосередньо на робочих місцях.

Інженером з охорони праці може бути особа, яка має вищу освіту та стаж роботи за профілем виробництва не менше 3 років. Служба охорони праці підпорядковується безпосередньо директору товариства.

Відповідно до завдання служби охорони праці, що полягає в проведенні професійної підготовки, підвищенні кваліфікації працівників з питань охорони праці, пропаганди безпечних методів праці, на ТОВ «Фавор» був виданий Наказ директора підприємства від 05 січня 2011 року «Про організацію навчання і перевірку знань з охорони праці, пожежної безпеки працівників ТОВ «Фавор» і створення постійно діючої комісії по перевірці знань» (додаток К).

Згідно з даним Наказом була створена постійно діюча комісія по перевірці знань у такому складі:

– Голова комісії – Заступник директора з виробництва;

– члени комісії: інженер з охорони праці, головний електрик, начальник цеху літографії.

Комісія створюється на підставі Положення «Про постійно діючу комісію по перевірці знань з охорони праці та пожежної безпеки» від 14 вересня 2002 року. Відповідно до зазначеного положення, комісія виконує такі завдання:

– здійснює організаційне керівництво та контроль за проведенням навчання;

– розробляє Положення «Про навчання, інструктаж, перевірку знань працівників з питань охорони праці та пожежної безпеки на підприємстві»;

– складає список осіб, що підлягають навчанню та перевірці знань;

– складає перелік питань для перевірки знань з охорони праці, пожежної безпеки з урахуванням специфіки підприємства;

– розробляє і доводить до відома плани-графіки перевірки знань;

98

– готує бланки посвідчень про перевірку знань з охорони праці та пожежної безпеки;

– готує проект наказу про навчання і перевірку знань з безпеки праці;

– перевіряє якість знань з охорони праці та пожежної безпеки працівників, видає відповідні посвідчення;

– виносить пропозиції по залученню спеціалістів з учбових закладів до проведення навчання та перевірки знань з питань охорони праці, пожежної безпеки працівників.

Усі працівники при прийнятті на роботу і в процесі роботи проходять на підприємстві інструктаж (навчанні) з питань охорони праці, надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків та правила поведінки при виникненні аварії.

Перед перевіркою знань з питань охорони праці на підприємстві організовуються навчання, лекції, семінари, консультації. Допуск до роботи осіб, які не пройшли навчання та перевірку знань правил охорони праці,

забороняється. Повторна перевірка знань з охорони праці проводиться не рідше одного разу на рік, а посадових осіб – одного разу на три роки.

За характером і часом проведення інструктажі з питань охорони праці підрозділяються на вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий (додаток Р).

Вступний інструктаж з питань охорони праці проводиться з:

– усіма працівниками, які щойно прийняті на роботу (постійну або тимчасову) незалежно від їх освіти, стажу роботи за цією професією або посади;

– працівниками, які знаходяться у відрядженні на підприємстві і беруть безпосередню участь у виробничому процесі, з водіями транспортних засобів, які вперше в’їджають на територію підприємства;

– учнями, вихованцями та студентами в навчально-виховних закладах перед початком трудового і професійного навчання в лабораторіях,

майстернях, на полігонах тощо.

99

Повторний інструктаж проводиться на робочому місці з усіма працівниками: на роботах з підвищеною небезпекою – 1 раз у квартал, на інших роботах – 1 раз на півріччя.

Перелік основних питань інструктажів на ТОВ «Фавор» зазначений у Програмі проведення інструктажу з питань охорони праці, пожежної безпеки на робочому місці (Додаток М).

Для виробництва ТОВ «Фавор» є характерними наступні роботи з підвищеною небезпекою, для виконання яких потрібне спеціальне навчання, щорічна перевірка знань:

– електрозварювальні, газополум’яні роботи;

– роботи в охоронних зонах ліній електропередач;

– роботи на кабельних лініях і діючих електроустановках;

– роботи із застосуванням ручних електро- і пнемо- машин та інструментів;

– транспортування, зберігання, експлуатація балонів із стисненим, зрідженим газом;

– нанесення лакофарбових покрить;

– обслуговування акумуляторних батарей;

– обслуговування вальцювальних, штампувальних верстатів та автоматів;

– роботи на висоті;

– монтаж, демонтаж, накачування шин автотранспортних засобів;

– обслуговування і ремонт елементів підвіски автомобілів;

– управління тракторами і самохідним технологічним устаткуванням (Додаток П).

Так як ТОВ «Фавор» є виробничим підприємством, то виробничі працівники згідно із

«Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій» підлягають обов’язковим попереднім (періодичним) медичним оглядам. Даний порядок призначений для працівників, які зайняті на важких роботах, роботах з небезпечними умовами праці. Під таку характеристику на ТОВ «Фавор» підпадають наступні професії (посади):

100

– верстатник бляшано-банкового устаткування;

– штампувальник (холодно штампувальні роботи);

– троктарист;

– налагоджувальник устаткування бляшано-банкового виробництва;

– електрозварник ручного зварювання;

– головний енергетик, інженер енергетик, електрик;

– друкар по жесті, помічник друкаря по жесті, учень друкаря по жесті;

– лакувальник;

– фахівець з комп’ютерної графіки;

– інженер з підготовки до друку;

– вантажник;

– прибиральниця.

Перелік наведених професій, шкідливих та небезпечних факторів, що впливають на вказаних працівників та їх кількість зазначені у Акті визначення категорій працівників, які підлягають попередньому (періодичному) медичним оглядам від 10 листопада 2010 року (Додаток Л).

Особлива увага служби охорони праці ТОВ «Фавор» приділяється охороні праці жінок, які складають більшу частину персоналу підприємства. Така увага проявляється у забороні застосуванні праці жінок на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці. Окрім того, забороняється залучення жінок до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.

Вважаємо за необхідне провести аудит відповідності наявного переліку нормативно-правових актів ТОВ «Фавор» існуючим вимогам (Додаток Е).

На основі проведеного аудиту можна зробити висновки, що більша частина рекомендованих нормативно-правових актів є в наявності на ТОВ «Фавор». Обов’язкові нормативно-правові акти наявні на підприємстві в повному обсязі. Не дивлячись на це, вважаємо необхідним дати оцінку відповідності зазначених нормативно-правових актів щодо охорони праці нормативним положенням (Додаток Ж) [62,66,67,68]. На основі проведеного аналізу можна сказати, що повністю відповідають вимогам чинного законодавства.

101

З метою узагальнення інформації щодо стану охорони праці на досліджуваному об’єкті нами був складений Акт перевірки стану охорони праці на ТОВ «Фавор» станом на 28 квітня 2012 року (Додаток Ф). Згідно проведеної перевірки, можна зробити висновок, що стан охорони праці на ТОВ «Фавор» характеризується 323 балами із 470 можливих. Таким чином, стан охорони праці даного підприємства можна визначити як задовільний.

    • системі охорони праці на будь-якому підприємстві важливе місце займає колективний договір, який укладається між роботодавцем і трудовим колективом. Колективний договір ТОВ «Фавор» був укладений між адміністрацією і трудовим колективом та схвалений загальними зборами трудового колективу Протоколом № 5 від 08 грудня 2010 р. (Додаток Н).

    • зазначеному договорі охороні праці присвячений пункт № 8 «Умови

  • охорона праці». Згідно із колективним договором гарантується:

– проходження медичного огляду тим, хто приймається на роботу, та періодичні медогляди працівникам, які зайняті на роботі із шкідливими та важкими умовами праці, жінок, що працюють на підприємстві;

– наявність аптечок для надання першої медичної допомоги;

– видача мила працівникам, робота яких пов’язана із забрудненням;

– видача спецодягу, спецвзуття, інших засобів індивідуального захисту. Аналіз системи охорони праці ТОВ «Фавор» буде не повним без

розгляду структури та розміру витрат на охорону праці (табл. 4.1).

Таблиця 4.1 – Перелік витрат ТОВ «Фавор» на охорону праці за 2009-

2011 рр.

Динаміка витрат

Вид витрат на охорону

Рік

(відхилення 2011 р. до

2009 р.)

праці

2009

2010

2011

абсолютне,

відносне,

тис. грн.

%

Витрати на забезпечення

робітників спецодягом, тис.

44669,3

80536,1

64601,3

19932,03

44,62131

грн..

Витрати на придбання

предметів індивідуального

5762,98

4343,2

1378,95

-4384,03

-76,0723

захисту, тис. грн..

Витрати на надання молока,

-

-

2878,92

2878,92

-

тис. грн..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]